Eylemlere fren!

PKK çözüm sürecinde, hükümetin özellikle istediği “kamu düzeninin sağlanması” şartına karşılık gelecek önemli bir adım attı. Örgütün gençlik yapılanması kitlesel eylemlerde yüz kapatma, halk otobüslerini yakma, kepenk kapattırma eylemlerine son verme kararı aldı.

Eylemlere fren!
Son yıllarda sokak eylemleriyle gündeme gelen PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Demokratik Gençlik Hareketi’nin de yer aldığı Komalên Ciwan (Gençlik Topluluğu) 21-24 Kasım tarihleri arasında Kandil’de yaptığı toplantıda, eylem biçimlerinde değişikliğe gitme kararı aldı.

YÜZ KAPATILMAYACAK Alınan kararda, kitlesel eylemlerde yüz kapatma, kitlenin içerisinden provokasyon girişiminde bulunma, halkın malına ve canına zarar verme, halk otobüslerini yakma, her eylemde kepenk kapattırma gibi eylem tarzlarının reddedildiği açıklandı. Açıklamada “Bu tür girişimlerde bulunanların sömürgeci güçlerin ajanları olarak değerlendirileceği” de belirtildi.

Örgüte yakın Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan açıklamada, gençliğin, Abdullah Öcalan’ın sürdürdüğü sürece göre kendini konumlandıracağı, kendini yürütülecek her türlü sürece hazır hale getireceği belirtildi.

KAMU DÜZENİ TARTIŞMASI 6-8 Ekim'de yaşanan Kobani eylemleriyle kesintiye uğrayan çözüm süreci yeniden normal seyrine dönerken, en çok tartışılan konuların başında “mutlak eylemsizlik” geliyordu. Hükümet çözüm sürecinde “Kamu düzeninin sağlanması” konusunda taviz vermeyeceğini belirterek, örgütten “mutlak eylemsizlik” istiyordu. Kandil, hükümetin bu talebiyle ilgili önemli bir karara vardı.

GENÇLİK MERKEZİNE SALDIRI Kandilden bu kararlar alınırken, Diyarbakır'da her gece kamu kurum ve kuruluşlarına saldırı düzenleyen ve yolları kapatarak kimlik kontrolü yapan yüzü kapalı grupların bu seferki hedefi gençlik merkezi oldu. Şehitlik semtinde bulunan merkeze çok sayıda el yapımı bombalar atıldı. Binada maddi hasar meydana geldi.

Alınan bilgiye göre, Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde bulunan Diyarbakır Valiliği Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı Gençlik Destek Merkezi'ne saldırı düzenlendi. PKK'nın gençlik ve asayiş birimi olduğunu savunan YDG-H tarafından düzenlendiği iddia edilen saldırıda, gençlik merkezinde maddi hasar meydana geldi. Saldırıdan sonra bölgeye çok sayıda zırhlı polis ekipleri sevk edildi ancak saldırganların kaçtığı belirtildi. Aynı merkeze 2 önce de bombalı saldırı olmuş ancak saldırganlar yakalanmamıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz