Güneydoğu'yu uçuruyor

Dicle Üniversitesi (DÜ) bir taraftan önümüzdeki yıllarda Sivil Havacılık Yüksekokulu kurarak, bölgede bir ilke daha imza atmaya çalışırken, diğer taraftan üniversite bünyesinde kurulan Havacılık Kulübü gençleri uçuruyor.

Güneydoğu'yu uçuruyor

 Dicle Üniversitesi, bölgede yeni bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyor. Bölgede ilk defa Dicle Üniversitesi bünyesinde Sivil Havacılık Yüksekokulu açılacak. Bir taraftan iki yıl içerisinde açılması planlanan okulun alt yapı hazırlıkları sürerken, diğer taraftan üniversite bünyesinde kurulan Havacılık Kulübü, gençlere uçmayı hem öğretiyor hem de sevdiriyor. Hem yüksekokulu hem de okulun havacılık konusunda bölgeye büyük katkı sağlayacak hedefleri bulunuyor.

>"ALTYAPIMIZI OLUŞTURUYORUZ"                             

>Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Vedat Veli Çay, okul için birkaç yıl önce çalışmalara başladıklarını ve alt yapılarını güçlendirdiklerini belirterek, 4 yıllık eğitim veren bir okul olacaklarını ifade etti. Okulda öğrencilere atölye imkanları ve diğer modelleme imkanları sunabilmek için alanında mezun öğretim görevlileri ile çalışmak istediklerini anlatan Çay, "Şu an yaklaşık 11 hoca altyapımız var. Bunlardan bir kısmı işinde uzman hocalarla birlikte üniversitelerde doktora çalışmaları yapıyor. Bunların bir iki yıl içerisinde doktoralarını tamamlamış olup, yüksekokulumuzu o zaman kurmayı düşünüyoruz" dedi.

>"ÜÇ BÖLÜMLE BAŞLAYACAĞIZ"

>En geç iki yıl içerisinde eğitime başlamayı hedeflediklerini vurgulayan Çay, "Yüksekokul bünyesinde üç tane bölümümüz var. Bunlardan birincisi Sivil Hava Ulaşım İşletmeciliği Bölümü. Bu bölümde yer hizmetleri, kargo hizmetleri ve biletleme gibi çalışmalar yapılacak. İkincisi, Uçak Gövde Motor Bakım Bölümü. Bunda da uçak bölümünde, hangarlara ara elaman ile teknik elaman yetiştireceğiz. Üçüncüsü ise Uçak Elektrik ve Elektronik Bölümü. Bu konuda da alt yapı çalışmalarımız devam etmekte. En önemli bölüm olan Pilotaj Bölümü ise şu anda sadece Eskişehir’de bulunmakta. Çok sıkı çalışma sonucu açılan bir bölüm. En sonda da bu bölümü açmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

>"BÖLGEYE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK"

>Açacakları okulun bölgeye çok büyük bir avantaj sağlayacağına da dikkat çeken Çay, şunları kaydetti:

>"Okumuz, bölgede tek Sivil Havacılık Yüksekokulu olacak. 3 bölümle hızlı bir şekilde başlamayı hedefliyoruz. Öğrencilerimize ciddi faaliyetler sunmak istiyoruz. Şu anda okulumuz açılmamışken bile havayolu şirketlerinden kendilerine eğitim vermemiz yönünde talepler gelmekte. Sivil havacılık işletmeleri gün geçtikçe artıyor. Bölgemizde bakir bir bölge. Bu konuda çalışmalarımız yapıp, bölgeye çok ciddi bir katkı ve diğer bölgelere de hizmet vermeyi düşünüyoruz. Ayrıca Türkiye’nin ikinci büyük sivil havacılık yüksekokulu olmayı hedefliyoruz."

>Çay, ayrıca Havacılık Kulübü kurarak, üniversitenin 33 bin öğrencisine havacılığı sevdirmeyi ve bu konuda farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

>"67 YAMAÇ PARAŞÜTÜ PİLOTU YETİŞTİRDİK"

>Dicle Üniversitesi Havacılık Kulübü Başkanı Veysel İpek ise kulüp olarak 4 yıldır faaliyet yürüttüklerini belirterek, "Şimdiye kadar üç yamaç paraşütü, bir yelken kanat, dört model uçak ve bir de model uçak rehber öğretmen kursları verdik. Diyarbakır’da ilk havacılık faaliyetini üniversite bünyesinde biz yapmaya başladık. Tabi kulübümüz buraya kadar çok zor şartlar altında geldi. Üniversitemiz bu konuda bize destek gösterdi. Şimdiye kadar 67 yamaç paraşüt pilotu yetiştirdik. Aynı zamanda pilotlarımızın Türk Hava Kurumu tarafından verilen uluslararası geçerliliği olan belgeleri de var. Yetiştirdiğimiz model uçak rehber öğretmenlerimiz var. Öğretmenlerimiz aynı zamanda dışarıda da kurs açacak durumdalar. Öbür tarafta üniversitemizi temsilen il dışında yapılan uluslararası şampiyonalara da katılıyoruz. Bu konuda güzel derecelerimiz var" şeklinde konuştu.

>"ÇÖZÜM SÜRECİ EN ÇOK BİZE YARIYOR"

>Yeni ama çok yol kat etmiş bir kulüp olduklarını anlatan İpek, "Süreçle birlikte özellikle yamaç paraşütçülüğü büyük bir ivme kazandı. Süreç en fazla bizim işimize yarıyor. Birçok yerde uçuş alanları var. Geçen hafta Hani'de çok güzel bir yer keşfettik. Süreç olmasa o tür yerlere gidip, uçuş yapamayacaktık" ifadelerini kullandı.

>"REKORU BİZ KIRACAĞIZ"

>Avrupa rekoru bölgede kırıldığını ve İstanbul’dan gelen bir ekibin bunu başardığını vurgulayan İpek, "Yaklaşık 380 kilometre, yani Maraş’tan kalkıp Mardin’e indiler. Bununla rekor kırdılar. Bizim de en yakın uçuş yerimiz olan Kırklardağı’nda tek kalkışta 2,5 saatlik uzun uçuşumuz oldu. 40-50 metrelik bir tepede bu iyi bir derecedir. Tabi bölgede ısınmalar çok fazla, termal aktivite dediğimiz olaylar en çok bölgede oluyor bu da havacıların işine yarıyor. Tüm bu gelişmelerle yeni rekoru biz kırmayı hedefliyoruz" dedi.

>İpek, şehir ve yurt dışından birçok pilotun uçmak için bölgeye gelmek istediğine de dikkat çekerek, “Her geçen gün daha fazla insana ulaşmayı istiyoruz. Yamaç paraşütü etkinliklerimizle ‘uçmayan kalmasın’, model uçak etkinliklerimizle de ‘uçmuyorsanız uçurun’ diyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz