HSYK tabuyu yıktı!

Bahtiyar Aydın'ın vurulması ve ardından çıkan olaylarda 16 kişinin ölümüyle sonuçlanan Lice katliamıyla ilgili açılan davadaki yargılımayı durdurma karanını, HSYK tabuları yıkarak kaldırdı. Davaya'ya İzmir’de devam edilecek.

HSYK tabuyu yıktı!
Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şehit edilmesi ve çıkan olaylarda 16 kişinin ölümüyle ilgili açılan davaya İzmir’de devam edilecek. Mahkeme sanıklardan birinin en üst düzey kolluk amiri olduğunu belirterek, verdiği yargılamayı durdurma kararını HSYK bozdu. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, HSYK'nın soruşturma izni verdiğini ve davanın kaldığı yerden devam edeceğini söyledi.

HATİPOĞLU VE YANARDAĞ Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 22 Ekim 1993'te yılında Tuğgeneral Bahtiyar Aydın ve 1 uzman çavuş ile birlikte 14 sivil yurttaşın öldürülmesiyle ilgili dava dosyasına bakan İzmir 1'İnci Ağır Ceza Mahkemesi'nin, sanıklar dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkında verdiği yargılamayı durdurma kararı, HSYK 3'üncü Dairesi'nden döndü.

MAHKEMENİN VERDİĞİ KARAR Yapılan başvuruyu değerlendiren HSYK 3'üncü dairesi, 6526 sayılı Kanun'un 19'unc maddesi ile TMK 10'uncu madde ile görevli ve yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin kaldırılmasına atıfta bulunarak, "Kanunun 1'inci maddesin son fıkrasına göre, 'Bu kanunla yürürlükten kaldırılan Terörle Mücadele Kanunu'nun 10'uncu maddesi kapsamına giren suçlarla ilgili olarak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle açılmış davalarda sanığın taşıdığı kamu görevlisi sıfatı dolayısıyla, hakkında soruşturma yapılabilmesi için izin veya karar alınması gerektiğinden bahisle durma veya düşme kararı verilemez' hükmü uyarınca ilgililer hakkında kurulumuz tarafından yapılacak usuli bir işlemin bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır" dedi.

HSYK'NİN OY BİRLİĞİYLE HSYK 3'üncü Dairesi'nin oy birliği ile verdiği karar gereğince sanıklar, dönemin Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ hakkındaki ceza dosyası mahkemeye geri gönderildi. İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların en üst dereceli kolluk amiri olması nedeniyle yargılamayı durdurup, Adalet Bakanlığı'ndan kovuşturma izni istemişti.

DAVA KALDIĞI YERDEN Müdahil avukatlardan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, girişimleri sonucu HSYK'nın soruşturma izni verdiğini ve yargılamanın devam edeceğini söyledi. Durdurulan davanın İzmir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görüleceğini belirten Elçi, “Davanın bir nolu sanığı dönemin Alay Komutanının en üst düzey kolluk amiri olduğu gerekçesiyle hâkim ve savcı gibi HSYK iznine tabi olduğu ve hakkında soruşturma izni alınmadan dava açıldığından davanın durdurulması kararı verilerek HYSK'dan soruşturma ve kovuşturma izni istenmişti. HSYK soruşturrma ve kovuşturma izni vererek dosyayı yargılamaya devam etmek İzmir 1.Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.” dedi.

HAZIRLANAN İDDİANAME Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, olay günü ilçede bir uzman çavuş, bir er ve bir polis memuru ile çok sayıda vatandaş yaralandığı belirtilerek, çok sayıda işyerinin ve dükkan ile aracın hasar gördüğü vurgulanmıştı. İddianamede, operasyonu yürüten dönemin Diyarbakır Jandarma Komutanı Eşref Hatipoğlu'nu bir numaralı sanık olarak yer almıştı. İddianamede, Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ sanık olarak yer almış, iki sanık hakkında 'taammüden öldürme' ve 'halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik', 'Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının yanı sıra 24 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz