JİTEM davası donduruldu!

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasındaki faili meçhullerle ilgili Ankara'ya taşınan davanın ilk duruşmasında "davayı" dondurma kararı alırken, sanıklarla ilgili HSYK'dan izin alınması istendi,

JİTEM davası donduruldu!

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasında 22 kişinin öldürülmesine ilişkin davada, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu ve Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan vekili Hasan Atilla Uğur hakkında kovuşturma izni için dosyanın Hakimler ve Savcılar Yüksel Kurulu'na (HSYK) gönderilmesine ve bu nedenle kovuşturmanın durmasına karar verdi.                                         

>Güvenlik gerekçesiyle Ankara'ya gönderilen davanın ilk duruşması Ankara 5. Ağır Caza Mahkemesinde yapıldı.

>Duruşmaya, sanıklar Mehmet Emin Kurga, Abdurrahman Kurga, Ahmet Boncuk ve İsmet Kandemir, müştekiler ile taraf avukatları katıldı.

>Dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu ile Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan vekili Hasan Atilla Uğur ise duruşmaya SEGBİS sistemiyle katıldı.

>Cumhuriyet Savcısı, İl Jandarma Alay Komutanı Eşref Hatipoğlu ile İlçe Jandarma Komutanı Hasan Atilla Uğur’un yaptıkları görevden dolayı en üst kolluk amiri olmalarını gerekçe göstererek, durma kararı verilerek HSYK’dan kovuşturma izni alınmasını talep etti.

>Müşteki avukatlarından Tahir Elçi, sanıklar hakkında HSYK kanunu uyarınca düşme veya durma kararı verilemeyeceğini söyleyerek, cumhuriyet savcısının talebinin reddini istedi.

>Sanık avukatları ise savcının talebinin kabul edilerek, durma kararı verilmesini talep etti.

>Mahkeme ara kararında, suç tarihinde sanıklar Eşref Hatipoğlu'nun Diyarbakır İl Jandarma Komutanı, Hasan Atilla Uğur'un da Kızıltepe İlçe Jandarma Komutanı  olarak görev yaptığı, 30 Nisan 2014 tarihli HSYK Genelgesine göre, 2802 Sayılı Yasanın 82. maddesinde belirtilen görevden doğan, görev sırasında işlenen suçlar nedeniyle, CMK uyarınca hakimlerin yargılama usulüne tabi olan en üst dereceli kolluk amirleri hakkında yapılacak araştırma, inceleme, soruşturma ve kovuşturma işlemlerinin HSYK tarafından yapılması gerektiği kaydedildi.

>Soruşturma esnasında prosedürlerin yerine getirilmeden en yüksek üst dereceli kolluk amirleri hakkında 20 Temmuz 2014'de dava açıldığı belirtilen kararda, kovuşturmanın devam edebilmesi için HSYK tarafından kovuşturma şartının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği hususunun beklenmesi yönünden, CMK'nın ilgili maddeleri gereğince durma kararı verilmesi ve dosyanın bulunduğu hal üzere kül halinde kovuşturma izni alınabilmesi için HSYK'ya gönderilme gereğinin anlaşıldığı ifade edildi.

>Kararda, şunlar kaydedildi:

>"Sanıklar Eşref Hatipoğlu ve Hasan Atilla Uğur yönünde kovuşturma izni alınabilmesi için CMK'nın 223/8 maddesi gereğince kovuşturmanın durmasına, dosyanın bulunduğu hal üzerine kül halinde sanıklar Eşref Hatipoğlu ve Hasan Atilla Uğur hakkında gerekli kovuşturma izni için HSYK'ya gönderilmesine karar verildi."

>İddianame >

>Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, aralarında dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan vekili Hasan Atilla Uğur, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk'un da bulunduğu 5'i köy korucusu 9 şüphelinin, "silahlı terör örgütü kurmak, üye olmak" ve "tasarlayarak adam öldürmek" suçlarından cezalandırılması istendi.

>Basın açıklaması

>Karanın ardından adliye bahçesinde gazetecilere açıklama yapan Avukat Tahir Elçi, "Açık ki mahkeme sanıkları her türlü yola başvurarak, yasa maddelerini istismar ederek, kötüye kullanarak korumak istiyor. Bu adaletsizliğe hukukçular olarak gerçekten isyan ediyoruz" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz