Kapılar açılsın!

SURİYE'de Kürtler'in denetiminde bulunan ve IŞİD saldırılarında yerle bir olan Kobani'nin yeniden inşaa edilmesi için Diyarbakır'da Irak, Suriye, İran ve Avrupa'dan gelen Kürt parti ve örgütlerinin katılımıyla konferans düzenlendi.

Kapılar açılsın!

DİYARBAKIR-Diyarbakır'da 'Ceğerxwin Gençlik, Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen konferans nedeniyle binanın etrafı zabıta ekipleri tarafından güvenlik önlemi olarak bariyerlerle kapatıldı. 'Kobani'yi yeniden inşa etmek insanlık değerlerine sahip çıkmaktır' sloganı ile yapılan konferans nedeniyle sahnenin iki tarafına Suriye'de Kürtlerin denetimindeki Rojava bölgesinde kullanılan sarı, kırmızı, yeşil renkli bezler asıldı.

KOBANİ'NİN İNŞAA KONFERANSI

Konferansa, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve İmralı Heyeti üyesi Hatip Dicle, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Kobani Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Enver Müslim ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan Kışanak ile vekili Fırat Anlı, HDP'li milletvekilleri, DBP Eş Genel Başkanları Kamuran Yüksek ve Emine Ayna, HDP İmralı Heyeti üyesi Ceylan Bağrıyanık ile Irak, İran ve Avrupa'nın bazı ülkelerinden parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. İki gün sürecek olan ve Kobani'nin fiziki durumunun tespiti ve inşaasına ilişkin çözüm yollarının aranacağı konferansın açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fırat Anlı, Kobani'nin yeniden inşaası için Türkiye, Irak, Suriye ve İran kürtlerinin bir araya gelmesinin heyecan verici olduğunu söyledi.

AMBARGO NEDENİYLE GIDA SIKINTISI

Kobani Kantonu Başkanı Enver Müslim, Kobani'den tüm dünyaya örnek olacak bir direniş sergilendiğini belirterek, Kobani üzerinde uygulanan ambargo nedeniyle temel gıda maddelerinin karşılanması konusunda büyük bir ihtiyacın açığa çıktığını söyledi. Müslim, "Bu da yetmedi, tank ve ağır silahlarıyla çeteler kentimize hücum etti. Kamuoyunun da yakından takip ettiği saldırılarda insanlarımız yılmadı. Çünkü Kobani'de insanlığın ve kadının tarihi yazıldı. Kadınların direnişi sayesinde alnımız dik bir şekilde yaşıyoruz. Onların sayesinde tüm dünyada en inançlı devrimciler olarak anılıyoruz. Bu bizim için büyük bir onur" dedi. Kobani şahsında tüm Kürtler'e yönelik gerçekleşen saldırı ve asimilasyon politikaların  devamı niteliğinde saldırıların gerçekleştiğini belirten Müslim, şöyle konuştu:

"Hepimiz büyüklerimizden acı dolu tarihimizi duymuşuzdur. Kobani'de bu tarihin bir devamıdır. Yıllardan bu yana direndiğimiz gibi Kobani'de de direnmeye devam ettik. Hala direniyoruz. DAİŞ'i (IŞİD) kentimizden silip süpürdük, önümüzdeki dönemlere kadar tamamen temizleyeceğiz. Saldırıların ardından göç eden yurttaşların tekrar geri dönmesi için alt yapının hazırlanması adına konferansta güçlü tartışmaların gerçekleşecek. Gelin hep birlikte devrimcilerin karargahı Kobani'yi devrim şehitlerimize yaraşır bir şekilde inşa edelim. Demokratik ekolojik kadın özgürlüklü bir yaşamın inşası için bunca bedel veren şehitlerimizin ardından onların mirasına sahip çıkalım ve ekolojik bir kent inşa edelim."

DİCLE: TÜRKİYE SINIR KAPILARINI AÇSIN

DTK Eş Genel Başkanı Hatip Dicle, Kobani'de IŞİD'e karşı verilen direnişi 'Stalingrad direnişine' benzetti. Dicle, dünyanın her yerinden devrimcilerin Kobani direnişine katıldığını anlatırken canı pahasına bir direniş sergilediğini kaydederek şöyle konuştu:                       

"Onları saygıyla anıyoruz. Kobani'de gerçekleşen saldırılarla beraber büyük bir kayıp gerçekleşti. Yapıların neredeyse tamamı yıkılmış vaziyette. Göç etmek zorunda kalan binlerce Kobanilinin dönmesi için bu konferansla beraber sağlam kararlar almalıyız. Eğitim, savunma, ekonomi, sosyal yaşam gibi birçok alanda kararlar almalıyız. Türkiye sınır kapısını açmalı ve yardımların doğru bir şekilde ulaşması için bu dayanışmanın önüne geçmemesi gerekiyor. Başur(Irak Kürt Bölgesi) hükümeti Rojava'yı resmi bir şekilde tanıması gerekiyor. Bu hususlar kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Burada gerçekleşen tartışmalara aktif bir şekilde katılım gösterilmeli, alınan kararların arkasında durulmalıdır. Buradan çıktıktan sonra hepimiz yeni bir görev almış olmalıyız. El ele vererek Kobanimizi yeniden inşa edeceğiz."

YENİ BİR SİVİL KAPI AÇILSIN

Rojava'daki Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Başkan Yardımcısı Asya Abdullah ise, direniş nedeniyle tüm dünyanın gözünü çevirdiği Kobani'nin yeniden inşa edilmesi gerektiğini anlattı Abdullah, şöyle konuştu:

"Burada önemli fikirler açığa çıkmalı ve önemli kararlar alınmalı. Tüm bölge güçleri ve komşu ülkeleri için bu konferansın ereceği mesaj çok önemlidir. Çünkü Rojava demokratik bir yaşamın öncüsü olduğu için çevre ülkelerin de bizden umudu var. Bugün Kürtler Rojava ile tüm Suriye için önemli bir rol oynuyor. Kürtler uluslararası arena da da daha fazla mücadele etmelidir. Ayrıca, kapalı sınır kapıların açılması, kapılar üzerine oluşturulan siyasetten vazgeçilmelidir. Rojava, 5 yıldır savaşın içerisinde kendi imkanlarıyla kendi devrimini geliştiriyor. Kendi bölgesini koruyabildi. Bu yüzden de demokratik Suriye'nin önünü açılması için kapıların kapanmaması gerekir. Bütün güçler ve sivil toplum örgütleri hepsi el ele verip özellikle Kobanê için 24 saat açık kalacak bir sivil kapının açılması gerekiyor ki Kobani için gerekli olan her şeyin buradan geçmesi gerekiyor."

Konferans, Kobani'de yaşanan savaş ve savaşla birlikte meydana gelen yıkım ve acıdan görüntülerin yer aldığı sinevizyon gösterisiyle devam etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz