Köprü Uçurdular Polisi Kaçırdılar!

PKK'lılar önce Kulp ilçesinin Muş ile bağlantısını sağlayan Şenyayla Köprüsü'nü havaya uçurdu, ardından yol kesim Polis memuru Sedat Yabalak'ı kaçırdı.

Köprü Uçurdular Polisi Kaçırdılar!

Diyarbakır dün gün boyu gerilimli saatler yaşadı.  PKK'lılar önce Kulp ilçesinin Muş ile bağlantısını sağlayan Şenyayla Köprüsü'nü havaya uçurdu, ardından yol kesim Polis memuru Sedat Yabalak'ı kaçırdı. İlk genelindeki operasyonlarda çok sayıda kişi gözaltına alınırken, Şehitlik'te trafik polisinin şehit edilmesi olayıyla ilgili biri çocuk 4 kişi tutuklandı.

POLİS MEMURU KAÇIRILDI

Dün sabah saatlerinde ailesiyle birlikte Erzurum'dan, görev yeri Şanlıurfa'ya gitmek üzere Bingöl üzerinden Diyarbakır'a gelen polis memuru Sedat Yabalak ve ailesinin içinde bulunduğu otomobil, yol kesen silahlı PKK'lı bir grup tarafından durduruldu. Yapılan kimlik kontrolünde polis olduğunu anladıkları Yabalak'ı yanlarına alan PKK'lılar, ailesini serbest bıraktıktan sonra dağlık alana götürdü.

AİLESİNİ SERBEST BIRAKTILAR

Ailesinin haber vermesi üzerine ortaya çıkan olayda güvenlik güçleri, polis memuru Sedat Yabalak'ı kaçıran PKK'lıları yakalamak amacıyla operasyon başlattı. Lice İlçesi'nde yol kesen PKK'lılar, 4 gün önce de Mardin'den ailesiyle birlikte Muş'a giden ve İstanbul Güngören İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Vedat Kaya'yı kaçırmıştı.

ŞENYAYLA KÖPRÜSÜNÜ UÇURDULAR

PKK üyelerince Kulp ilçesinin Muş ile bağlantısını sağlayan Şenyayla Köprüsü'ne patlayıcı yerleştirildi.  Patlama sonucu Kulp-Muş karayolunun 35'inci kilometresindeki köprü kullanılamaz hale geldi. Olayda can kaybı yaşanmazken, karayolu ulaşıma kapandı.

Güvenlik güçleri, örgüt üyelerinin yakalanması için bölgede operasyon başlattı.

SİLVAN'DA TACİZ ATEŞİ AÇILDI

Silvan ilçesinde de İlçe Jandarma Karakol Komutanlığı ve askeri lojmanlara uzun namlulu silahlarla taciz ateşi açıldı. Jandarma ekiplerinin karşılık vermesi üzerine PKK'lılar karanlıktan yararlanarak kaçtı.  İlçede ayrıca Gazi Caddesi'ndeki metruk binada patlama oldu. Polis ekipleri, patlamanın nedenini tespit etmek için binada inceleme yaptı. Patlamanın bazı kişilerin ilçede izinsiz gösterilerde kullanılmak üzere ses bombası hazırlarken yaşandığı öne sürüldü.

POLİSİ ŞEHİT EDENLER

Geçtiğimiz hafta kaza ihbarını değerlendirmek üzere gittikleri Şehitlik Semti'nde, polis memuru Tansu Aydın'ın şehit olduğu, Ali Karahan'ın yaralandığı silahlı saldırı olayına karıştıkları iddiasıyla gözaltına alınanlardan 4'ü, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye çıkarıldı.

Çocuk Şube Müdürlüğünde gözaltında bulunan yaşı küçük A.Z, Y.K. ve M.C.B. ile H.K, savcılıktaki sorgularının ardından nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Mahkeme, A.Z, Y.K. ve M.C.B'nin tutuklanmasına, H.K'nin de adli kontrol hükümleri kapsamında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına karar verdi.

TUTUKLU SAYISI 4'E ÇIKTI

Olayla ilgili gözaltına alınan 17 kişiden 11'i emniyetteki işlemleri sonrası serbest bırakılmış, 6 şüpheliden belediye çalışanı ve çöp kamyonu şoförü M.D. ve Y.E. adliyeye çıkarılmıştı. Mahkeme, Y.E'nin tutuklanmasına M.D'nin de adli kontrol kapsamında tutuksuz yargılanmasına karar vermişti.  Şüphelilerden A.Z, Y.K ve M.C.B'nin de tutuklanmasıyla tutuklu sayısı 4'e yükseldi. 23 Temmuz'da Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde bir kaza ihbarına giden trafik polisleri silahlı saldırıya uğramış, Tansu Aydın kaldırıldığı hastanede şehit olmuş, Ali Karahan ise yaralanmıştı.

İLÇELERDEKİ GÖZALTI OPERASYONU

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 2 askerin şehit olduğu, 4 askerin yaralandığı bombalı saldırı sonrası güvenlik güçlerinin Diyarbakır ilçeleri ile kent merkezinde yaptığı çalışmalar aralıksız sürüyor. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, kent merkezinde farklı noktalarda, Silvan İlçesi'nde güvenlik güçlerinin yaptığı operasyonlarda çok sayıda çeşitli patlayıcı madde, silah, mermi ve şarjör ele geçirildi, 6 kişi gözaltına alındı.

Emniyet Müdürlüğü'nden operasyonların sonuçlarıyla ilgili yapılan açıklama şöyle: "Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, 27.07.2015 günü akşam saatlerinde, halkın huzur ve güvenliğini bozmaya teşebbüs eden illegal yapılara karşı il merkezinde şehrin farklı noktalarında gerçekleştirdikleri operasyonlarda, 20 molotof bombası, 1 Glock marka tabanca, 38 mermi ve 4 şarjör ele geçirirken, 2 şüpheliyi de yakaladı. Silvan ilçesinde ise 22.07.2015 tarihinde saat 22.30 sıralarında yapılan yasa dışı eylemler sırasında, güvenlik güçlerine molotof bombası ve el yapımı patlayıcı atan eylemcilerden 2 kişi, yapılan çalışmalar neticesinde Silvan polisi tarafından yakalandı. Güvenlik güçlerince il merkezinde yapılan çalışmalar kapsamında; saat 22.00 sıralarında, Bağlar İlçesi Körhat Mahallesinde bulunan metruk bir binanın önünde kullanıma hazır 12 adet molotof bombası bulundu.

ELE GEÇİRİLEN MALZEMELER

Saat 20.50 sıralarında Yusuf İslam Caddesi Kelebek parkı önünde lastik yakarken polis ekibi tarafından yakalanan B.C.'nin yapılan UYAP sorgulamasında 'kamu malına zarar vermek' suçundan arandığı tespit edildi. Yaşı küçük olan B.C. gerekli işlemler için Çocuk Şube Müdürlüğü'ne teslim edildi. Saat 21.00 sıralarında Elazığ yolu açık oto pazarı önünde yol kapatma teşebbüsüne müdahale eden polis ekipleri, V.T. (27) isimli yüzü kapalı şahsı 1 adet glock marka tabanca, 2 adet şarjör ve 32 adet mermi ile birlikte yakaladı. Saat 21.30 sıralarında Kayapınar İlçesi Peyas Mahallesi 381 sokak girişinde kullanıma hazır 4 adet molotof bombası, 3 adet mermi ile 1 adet şarjör ele geçirildi. Saat 21.35 sıralarında Peyas Mahallesi Kayapınar Caddesi eski 112 Başkanlığı önünde kullanıma hazır 4 adet molotof bombası, 3 fişek ve 1 adet şarjör ele geçirildi."

EYLEM YAPMAK ÜZEREYKEN

Lice'de İlçe Jandarma Komutanlığını gözetleyen ve eylem hazırlığında olduğu değerlendirilen 2 kişi yakalandı. İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Lice'nin Fis Ovası mevkisinde, PKK mensuplarınca bomba yüklü aracın patlatılması sonucu 2 askerin şehit edildiği, 4 askerin de yaralandığı olayın ardından şüpheli araç ve şahıslar üzerindeki kontrol ve uygulamaların yoğunlaştırıldığı belirtildi.   Kelvan Mahallesi Lise Caddesi'nde 06 plakalı aracın başında bekleyen ve İlçe Jandarma Komutanlığını gözetleyerek eylem hazırlığında olduğu değerlendirilen 2 şüphelinin fiziki takibe alındığı kaydedilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Şahısların yanına gidilerek araç ve şahıslar kontrol edildi. Kontrolde, aracın torpidosunda poşet içerisinde 2 tabanca ve yaklaşık 100 gram esrar ele geçirildi. Yakalanan R.T. ve E.G. ile ilgili soruşturma sürmektedir."

YAKILAN ARAÇLAR KALDIRILDI

Diyarbakır-Bingöl karayolundaki Fis Ovası’nda 24 Temmuz'da yolu kapatan PKK mensupları, 37 aracı saatlerce bekletti. Olaydan bir gün sonra Kocaköy ilçesi Gökçe Mahallesi'nde yine yolu kapatan örgüt mensupları, burada dört aracı ateşe verdi. Jandarmanın, güvenlik gerekçesiyle trafiğe kapattığı yoldaki araçları bugün kaldırıldı. Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, yakılan araçları kaldırmak için zırhlı araçlar eşliğinde bölgeye geldi. Araçlar kaldırıldıktan sonra jandarma ekipleri bölgeden ayrıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz