Görüş Bildir

Öcalan sesiyle seslenecek

Diyarbakır'da 21 Mart'ta kutlanacak nevruz programıyla ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan Kışanak, "Bu nevruzda ortaya çıkacak siyasi mesajlar, özellikle Sayın Öcalan'ın mesajı, halkımızın duruşu çözüm sürecinde yepyeni bir adımın, yepyeni bir girişimin müjdecisi olacaktır" dedi.

Öcalan sesiyle seslenecek

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde ve çok sayıda sivil toplum kuruluşunun organize ettiği Newroz Bayramı kutlamalarının startı verildi.  Bu yıl yapılacak kutlama programının içeriğiyle ilgili bilgi veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gültan Kışanak, Newrozu başta Kürtler olmak üzere bütün Ortadoğu halkları için özgürlüğün müjdesi olarak tanımladı. Bu yıl yapılacak nevruz kutlamalarına demokratik değerleri savunan, özgürlük umudunu büyütmek isteyen herkesin büyük bir coşkuyla katılacağını anlatan Kışanak, özelikle Diyarbakır'da Newrozun çok özel bir önem taşıdığını söyledi.

 NEWROZA, KOBANİ DİRENİŞİ VE ROJAVA DEVRİMİ DAMGASINI VURACAKTIR"

Newrozun başta Kürt halkının sonra tüm Ortadoğu haklarının özgürlüğünün müjdecisi olduğunu dile getiren Kışanak, "Halkların kardeşliğine, barışına hizmet eden bir bayramdır, festivaldir, bir direniş günüdür. Nevruz kimliğini tarihten alıyor. Artık Newroz tüm Ortadoğu için özelliklede Kürt halkı için taşıdığı önem, tarihi misyon biliniyor. Bu sene de yapacağımız Newroz kutlamalarına da tüm halkımızın demokratik değerlerini savunan herkesin, halkların barışına ve kardeşliğine inan herkesin, özgürlük umudu büyütmek isteyen herkesin büyük bir coşkuyla katılacağına inanıyoruz. Açık söylüyorum geçen yıllarda nevruza kitlesel katılımı nasıl sağlarız diye düşünüyorduk. Bugün gelenleri nasıl karşılayacağız telaşı içerisindeyiz. Newroz halkımızın direnerek, mücadele ederek ortaya çıkardığı bir hakikat ve kimliktir. Artık bu saatten sonra bizim bu kimliği büyük bir onurla taşımak ve gelen misafirlerimizi konuklarımızı bu görkemli kutlamaya ve direnişe katılan halkımızı en iyi şekilde kentimizde ağırlamanın sorumluğuyla karşı karşıyayız. 2015 Amed Newroz'na Kobani direnişi ve Rojava devrimi damgasını vuracaktır. O nedenle bu Newrozun böyle bir önemi var. Hepimizi Ortadoğu'da başlayan saldırılardan bu yana gerek mücadele ederek, gerek dayanışma içerisinde olarak gerekse buraya gelen insanlarımızın ihtiyaçlarını karşılama konusunda büyük bir seferberlik içerisinde olduk. Şengal ve Kobani'de yaşanan saldırıların acıların yaralarını sarmaya gayret ettik. Orada yaşanan özgürlük arayışını, direnişini burada sahiplendik. Nevruzda bütün bu yaptıklarımızın bir zirvesi ortaya çıkacak. Ben Amed  Newrozu'nun Şengal ve Kobani direnişiyle tüm Rojava devrimiyle buluşma Newrozu olacağına inanıyorum" dedi.

 "BU NEWROZ ÇÖZÜM SÜRECİNDE YEPYENİ BİR GİRİŞİMİN MÜJDECİSİ OLACAKTIR"

Çözüm sürecinde kritik ve önemli bir aşamaya gelindiğini belirten Gültan Kışanak, şöyle devam etti:

"Bu Newrozda ortaya çıkacak olan mesajlar gerek verilecek siyasi mesajlar, özellikle Sayın Öcalan'ın mesajı, gerekse de halkımızın duruşu bu görkemli mitingde ortaya koyacağı tutum çözüm sürecinde de yepyeni bir adımın, yepyeni bir girişimin müjdecisi olacaktır. Kürdistan tarihi yazılırken Kürt halkının direnişi ve mücadelesi yazılırken Newrozların çok büyük bir önemi var. Ve ben inanıyorum ki bu Newroz da tarihin çok önemli sayfalarından birini oluşturacak. Tüm Kürdistan halkına, Kürdistan'nın tüm parçalarındaki halkımıza, tüm Türkiye halkına, demokrasiye, özgürlüğe, barışa inan herkese nevruz çağrısında bulunuyorum. Gelin hep beraber bu Newroz halayına dahil olun diyorum. Amed sizin evinizdir. Amed özgürlüğün kalesidir. Amed direnişin sembolüdür. Amed Newrozu tüm halkların barışının, kardeşliğinin ve özgürlüğünün sembolüdür. Katılmadım, keşke gitseydim diyeceğinize bugünden işlerinizi, çalışmalarınızı buna göre planlayıp bütün planlarınızı Newroza göre yapıp keşke dememek için 21 Mart'a Amed'de görkemli özgürlük buluşmasına katılın diyorum. Bütün halkımıza bu çağrıyı tekrarlıyorum."

Kışanak'ın ardından söz alan DTK Başkanlık Divan Üyesi Seydi Fırat, 'Öcalan'ın mesajı görüntülü mü yayınlanacak" soruna verdiği yanıtta bununla ilgi henüz netleşen bir durumun olmadığını söyledi. Newroz hazırlıklarının sürdüğünü kaydeden Fırat, "Kutlamanın tarihimiz açısından çok özgün bir yeri olacaktır. 2015 nevruzu, müzakerenin tüm yönleriyle açıldığı, resmileştiği ve somutlaştığı bir nevruz olacaktır. Halkımız da bu bilinçle katılım gösterecektir" dedi.

HOLLANDE VE ÇİPRAS'A DAVET

Fırat, etkinlik için yurt dışından birçok kişiye davetiye gönderildiğini ifade ederek, "Davet edilenler arasında Fransa Cumhurbaşkanı Holande, Yunanistan Başbakanı ve Syriza'nın lideri Çipras, Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve Suriye'deki kanton başkanları da bulunuyor" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi