Görüş Bildir

Paralel dinleme Operasyonları!

Gaziantep ve Şanlıurfa merkezli iki ayrı "Yasa dışı dinleme" operasyonu gerçekleştirildi.

Paralel dinleme Operasyonları!
GAZİANTEP merkezli olarak 13 ilde yürütülen operasyonun bir benzeri de Şanlıurfa'da başlatıldı. Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen yasa dışı dinleme iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, Şanlıurfa merkezli 12 ilde düzenlenen operasyonda, aralarında şube müdürlerinin de bulunduğu 14 istihbarat polisi gözaltına alındı.

Şanlıurfa'da 2007 ile 2014 yılları arasında İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görev yapan polislerin, usulsüz evrak düzenleyerek farklı isimlerle IMEI numaraları üzerinden siyaset, iş ve spor camiasından isimleri yasa dışı dinlediği iddiaları üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Bir süre önce başlatılan soruşturmanın ardından yapılan araştırmada, kentteki bazı önemli isimlerin çeşitli suçlamalar ile farklı isimler adı altında dinlendiği tespit edildi. Bu tespitin ardından Cumhuriyet Başsavcılığı; evraklarda usulsüz dinleme yaptığı belirlenen geçmiş dönem İstihbarat Şube Müdürleri M.A. ve M.O. ile 1 emniyet amiri, 2 komiserin de bulunduğu 14 polis hakkında yakalama kararı verdi. Savcılık kararıyla harekete geçen Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Şanlıurfa'nın yanı sıra tayini çıkan polisleri Gaziantep, Ankara, Erzincan, Afyon, Malatya, Eskişehir, Tekirdağ, Adana, Konya, Bayburt ve Sivas’ta gözaltına aldı. Gözaltına alınan 14 polisin Şanlıurfa'ya getirilmelerinin ardından sorgulanmalarına başlanacağı bildirildi.

ESKİ İSTİHBARAT ŞUBE MÜDÜRÜ GÖZALTINDA Operasyon kapsamında Şanlıurfa'dan bir süre önce Eskişehir'e gelen ve Havaalanı Koruma Şube Müdürlüğü görevinde bulunan, 1 ay kadar önce de bu görevinden alındığı belirtilen Mustafa Arık dün saat 11.00'de Eskişehir'de gözaltına alındı. Daha önce Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'nde İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yapan Arık'ın Eskişehir'den Şanlıurfa'ya götürüldüğü belirtildi.

AVUKATLARDAN TEPKİ Şanlıurfa'da yürütülen yasa dışı dinleme operasyonu kapsamında Gaziantep'te gözaltına alınan polis memuru S.Ç. Şanlıurfa'ya getirildi. Meslektaşları tarafından sağlık kontörlünden geçirilen polis memuru sorgulanmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Operasyonla ilgili olarak gözaltına alınan polis memurları için bir grup avukat Şanlıurfa Adliyesi bahçesinde basın açıklaması yaptı. Yağmur altında toplanan avukatlar adına konuşan Harun Kaplama, hukuksuzluk senaryolarının yeni bölümünün Şanlıurfa'da sahnelendiğini öne sürdü.

GAZİANTEP OPERASYONU Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "yasadışı dinleme" iddialarıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında 12 ilde operasyon başlattı. Aralarında şube müdürü, amir, başkomiser ve polis memurlarının olduğu 20 polis gözaltına alındı. İki kişi de aranıyor. Batman'da gözaltına alınan İl Emniyet Müdürlüğünde görevli bir başkomiser ifadesi alındıktan sonra Gaziantep'e gönderilecek. Operasyon yapılan iller; Gaziantep, Adıyaman, Kayseri, Afyonkarahisar, Batman, Bingöl, Hatay, Erzurum, Karabük, Kilis, Malatya ve Tunceli.

Gözaltına alınan polisler arasında Gaziantep Emniyeti İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görev yapan, ancak son bir yıl içinde farklı birimlerde görevlendirilen polisler de var.

AİLELERİN İDDİALARI NELER? Şüpheliler; iş adamı, siyasetçi ve kamu görevlilerini "yasadışı" dinlemekle suçlanıyor. Evlerinde gözaltına alınan polisler, Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken yapılanların "algı operasyonu" olduğunu ve haksızlığa uğradıklarını söyledi. Gözaltına alınan polislerden Mehmet Zeki Ç.'nin eşi ise, kocasının uzun yıllardır istihbaratçı olarak çalıştığını ve son bir yıldır adliyede görevlendirildiğini belirterek, "Eşim hak, hukuk yemedi. Terörle, teröristle mücadele etti. Eşimle gurur duyuyorum" dedi. Gaziantep'ten Karlıova Emniyet Müdürlüğü'ne 7ay önce atanan polis memuru H.C.'nin Gaziantep merkezli 'yasa dışı dinleme' operasyonu kapsamında gözaltına alındı. Polis memuru H.C, soruşturmanın yürütüldüğü Gaziantep'e gönderildiği öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi