Rtük'ten Seçim Uyarısı

RTÜK Başkanı Dursun: "RTÜK'ün görevi YSK tarafından belirlenen seçim ilkelerine uyulup uyulmadığını izlemek, denetlemek, üst kurul ile bunu değerlendirmek ve raporu sonuçlandırmak üzere YSK'ya göndermektir"

Rtük'ten Seçim Uyarısı

 Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, "RTÜK'ün görevi Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen seçim ilkelerine uyulup uyulmadığını izlemek, denetlemek, üst kurul ile bunu değerlendirmek ve raporu sonuçlandırmak üzere YSK'ya göndermektir" dedi.

>RTÜK tarafından, bir otelde seçim dönemi yayınlarına ilişkin düzenlenen "Medya Hizmet Sağlayıcı Kuruluşlarının Seçim Dönemi Yayınları Bilgilendirme Toplantısı"nda konuşan Dursun, Türkiye'de seçim dönemlerindeki hukuksal düzenlemelerin medya için de bir takım farklılıklar gösterdiğini söyledi.

>Seçim dönemindeki yayınlarla ilgili diğer dönemlerden farklı ilke ve uygulamalar nedeniyle bilgilendirme yapma ihtiyacı duyduklarını belirten Dursun, bu nedenle medya mensuplarıyla seçim dönemlerinde yapılabilecek yanlış ve ihlalleri önlemeye yönelik toplantı yaptıklarını kaydetti.

>Türkiye'de son 15 ayda 3 ayrı seçim geçirdiklerini anlatan Dursun, "Bu durum birçok ülkede gerçekleşmiyor. Bu nedenle bu seçimlerde yaşadığımız tecrübeler bizim için önemlidir. Seçim döneminde yayınlar ile ilgili bazı durumların altını çizmemiz gerekiyor. 2014'te yerel ve Cumhurbaşkanı seçimlerini yaşadık. Şimdi ise milletvekili genel seçim sürecine girdik" diye konuştu.

>Türkiye'de seçim dönemindeki yönetimin yargı denetiminde gerekleştiğini anımsatan Dursun, 1950'den günümüze YSK yetkisinde olan seçimlerin yönetim ve denetiminin birlikte hareket ettiğini ifade etti.

>YAYINCILARIN UYMASI GEREKEN KURAL

>Dursun şöyle devam etti:

>"YSK'nın seçim dönemindeki görevi sadece sandık çalışmalarıyla ilgilenmek değildir. Seçim döneminde radyo ve televizyon kuruluşlarının seçim döneminde yapacakları yayınlarda uyacakları ilkeleri belirlemektir. Bu ilkelere aykırı yayın yapan kuruluşların ihlallerini sonuçlandırarak müeyyide uygulama yetkisine sahiptir. YSK seçim dönemi yayınları ile ilgili belirlediği ilkeleri yayınladı. Bu ilkelere uymamız gerekiyor. RTÜK ilkeleri doğrultusunda hareket edilse mahkeme yolu açıktı. Ancak YSK kararları kesindir. Temyizi mümkün değildir. Çünkü YSK kararları mahkeme kararı niteliğinde olduğu için bir üst mahkemeye temyiz için götürme imkanı bulunmadığından dolayı uyguladığı müeyyideler kesindir, uygulanması gerekir."

>- "YSK yayın durdurma yetkisine de sahiptir"

>"YSK program durdurma müeyyidesini sık sık uygular" diyen Dursun, YSK'nın program durdurma yetkisinin yanında, yayın durdurma yetkisine de sahip olduğuna dikkati çekti.

>Dursun, konuşmasını şöyle tamamladı:

>"2002'den önce ekran kararıyordu. YSK istemesi halinde ekranı da karartabilir. Yayını 7 günden 15 güne kadar durdurabilir. YSK bu uygulamayı son yıllarda kullanmadı. Ancak program durdurma müeyyidesini sıkça kullanıyor. Önce yayın kuruluşunu uyarıyor. Aynı ihlaller söz konusu olması halinde 12 programa kadar durdurma verebiliyor. RTÜK'un görevinin YSK tarafından belirlenen seçim ilkelerine uyulup uyulmadığını izlemek, denetlemek, üst kurul ile bunu değerlendirmek ve raporu sonuçlandırmak üzere YSK'ya göndermektir. YSK, RTÜK'ün raporunu kendi sistematiği içerisinde sonuçlandırarak belli nitelikte müeyyide uyguluyor. Bu nedenle YSK'nın belirlediği ilkelere uyma konusunda azami özeni göstermemiz gerekiyor. Çünkü bunun sonucu biraz ağır gözüküyor."

>Konuşmaların ardından RTÜK üyesi Ersin Öngel başkanlığında "Medya Hizmet Sağlayıcı Kuruluşların Seçim Dönemi Yayınları" konulu oturum düzenlendi.

>Oturumda, seçim dönemindeki yayınlarda dikkat edilmesi gereken hususlar, yayın ilkeleriyle önceki dönemlerdeki uygulamalar konusunda bilgi verildi.

>RTÜK Başkan Yardımcısı İlker Ilgın "YSK'nın Seçim Dönemine İlişkin Kararları, Yayın İhlalleri ve YSK'nın Müeyyideleri", İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Emir Ulucak "Genel Yayın İlkeleri ve Başlıca İhlalleri", İzin ve Tahsisler Daire Başkanı Muhsin Kılıç da "Sayısal Yayıncılık ve İhale Süreci" başlıklı sunum yaptı.

>Toplantıya Diyarbakır, Adıyaman, Batman, Gaziantep, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Kilis, Malatya, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Hakkari, Muş, Tunceli, Van, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinde yayın yapan radyo ve televizyon kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz