Görüş Bildir

Şeyh Sait Hareketi İslami Bir Kıyamdır!

İnkar ve asimilasyona karşı "İslami Kıyam" hareketi başlattığı için, İstiklal Mahkemesi tarafından 47 arkadaşıyla idam edilen Şeyh Said, 90. yıl dönümünde; İslami STK ve Siyasi Partiler tarafından anılırken, Mısır ve Kobani'de yaşanan vahşete ise dikkat çekildi.

Şeyh Sait Hareketi İslami Bir Kıyamdır!

72 STK ŞEYH SAİD MEYDANINDA

Şeyh Said Meydanı'nda, önceki akşam saatlerinde toplanan sivil toplum kuruluşlarına üye bir grup, topluca teravih namazı kıldı. Namazın ardından Şeyh Said ve arkadaşlarının anlatıldığı sinevizyon gösterisi yapıldı. Daha sonra 72 sivil toplum kuruluşu adına konuşan Memur-Sen Diyarbakır Temsilcisi Yunus Memiş, Şeyh Said ve arkadaşlarının davalarını yaşatmak, hafızalarda canlı tutmak için toplandıklarını söyledi. Memiş, İslam coğrafyasında Müslümanlara karşı Kobani, Halep, Doğu Türkistan, Mısır ve Suriye'de işlenen katliamları kınadıklarını ve hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dilediklerini de sözlerine ekledi.

PAK ÜYELERİNDEN ANMA

Öte yandan, Yenişehir ilçesi AZC Plaza önünde toplanan partililer adına açıklama yapan PAK Diyarbakır İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi Minhal Bayram, Şeyh Said ve arkadaşlarını anmak ve Kürt halkının davalarını unutmadığını göstermek için toplandıklarını söyledi. DTK ise Dağkapı Meydanı'nda idam edilen Şêx Said'i anmak amacıyla yazılı açıklama yayınladı. Şex Said ve arkadaşlarının Kürt halkının özgürlük taleplerini boğmak ve mezara gömmek amacıyla idam edildiklerinin belirt

KÜRT HAREKETİ SAHNEDE

Buarada, dün de Şeyh Said Derneği öncülüğünde anma töreni düzenlendi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye meclisinin aldığı kararla adı Şeyh Sait Meydanı olarak değiştirilen Dağkapı Meydanı'ndaki anmada Kuzey Irak'ta Kürt yönetiminin kullandığı Kürdistan bayrakları ile Türkçe, 'Şehitler ölmez' anlamına gelen Kürtçe pankart açtı. HDP Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, "Kürtler tarihi sahnesine bu büyük şahsiyetlerin mücadelelerinin gösterdiği yolda artık özne olarak tarihin yapıcıları olarak rayından çıkmış tarihi yeniden rayına oturtmak üzere bugün Kürt hareketi sahnede durmaktadır" dedi.

Diyarbakır İstiklal Mahkemesi tarafından 29 Haziran 1925 tarihinde 46 arkadaşı ile birlikte idam edilen Şeyh Said ve dava arkadaşlarının idam edilmesi İslami Sivil Toplum Kuruşları (STK) temsilci ve üyeleri tarafından protesto edildi. Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edildiği meydanda toplanan kalabalık, Suriye’de yaşanan saldırılar ve Mısır’da verilen idam kararlarına da tepki gösterdi.

ŞEYH SAİD MEYDANINDA

Diyarbakır’da İslami STK’ların çağrısıyla çok sayıda vatandaş, Şeyh Said ve dava arkadaşlarının idam edilişini protesto için bir araya geldi. Merkez Sur ilçesinde bulunan Seyh Said Meydan’ında bir araya gelen vatandaşlar, önce teravih namazı kıldı. Daha sonra ise okunan Kuran-ı Kerimi dinledi. Toplanan vatandaşlar, idamla birlikte Suriye ve Mısır’da yaşananlara da tepki gösterdi. Bir araya gelen grup arasında 7 Haziran Genel seçimlerine bağımsız olarak katılan ve Hür Dava Partisinin (HÜDA-PAR) desteklediği Zekeriya Yapıcıoğlu’da yer aldı.

ANMA ETKİNLİĞİ YAPILDI

Yatsı namazının ardından kılınan teravih namazıyla devam eden etkinlikte Hikmet Kıyançiçek Kur'an-ı Kerim okudu. Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Cemil Cahit Ünsal ve Anadolu Gençlik Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahman Ergin, Şeyh Said ve dava arkadaşlarının katledilmesini ve Mısır'da Müslümanlara verilen idam kararlarını lanetlediler. Grup adına konuşan Süleyman Nazlıcan, Cumhuriyetin kuruluş yıllarında İstiklal Mahkemeleri'nin idam sehpalarını kurduğunu söyledi. Nazlıcan, “İskilipli Atif Hoca ve Şeyh Said gibi binlerce kanaat önderleri bu sehpalarda idam edildi. Aynı zamanda orada idam edilen bizim İslami mirasımız ve birikimimizdi. Şimdi onun mirası ile iç içeyiz ve aynı saftayız” dedi.

İSLAMİ STK'LAR ADINA

Şeyh Said ile ilgili sinevizyon gösteriminin ardından Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, İslami Sivil Toplum Kuruluşları adına basın açıklamasını okudu.  Şeyh Said ve 46 dava arkadaşının İslam davası uğruna idam edildiğini hatırlatan Memiş, “29 Haziran günü, idamından önce namazını ikame eden ve kendisine yöneltilen ‘Ne hissediyorsunuz' sorusuna, ‘Pervasız dallarda asılmamın hiçbir değeri yoktur, zira asılmam Allah ve din içindir' cevabını veren Şeyh Said Hazretleri, davasının özünü başı dik ve zulme pervasız bir şekilde idam sehpasına çıkarak anlatmıştır. İslami davayı vakur duruşlarıyla bizlere emanet eden bu mümtaz şahsiyetler, gösterdikleri tavır ile destan yazdıkları bir direnişi ve ölümsüz davayı sürdürmeyi bizlere miras bırakmışlardır.” dedi.

NİCE ALİMLER İDAM EDİLDİ

Laik Kemalistlerin, sadece Şeyh Said ve dava arkadaşlarını katletmediğini vurgulayan Memiş, şunları söyledi: “Bu topraklar üzerinde yaşayan, İslami davayı sahiplenen Bediüzzaman Said-i Nursi, İskilipli Atıf Hoca, Şeyh Esad Erbilli, Seyyid Rıza ve daha nice âlim ve önderleri zindanlarla, tehcirlerle, idam sehpalarıyla yüz yüze getirdiler. Müslüman Kürt halkının şerefli önderleri zilleti kabul etmedikleri, zulme rıza göstermedikleri için zalimler tarafından katledildiler. Yaşanan zulüm furyasına İ'la-i Kelimetullah adına başkaldırıp, onurlu direnişçiler olan başta Şeyh Said olmak üzere tüm önderlerimizi rahmetle ve minnetle yâd ediyoruz.”

DAVALI SAHİPLENDİĞİ İÇİN

İslam davasını sahiplenen şehadet âşıkları oldukça, bu davanın ebediyete kadar süreceğini aktaran Memiş şöyle dedi, “Bu kutlu dava var oldukça, bu uğurda canlarını seve seve veren şanlı direnişçiler de var olmaya devam edecektir. Daha dün gibi aramızda bulunan 72 Sivil Toplum Kuruluşlarından birinin başkanlığını yürüten Şehit Aytaç Baran, bu davayı sahiplendiği için şer güçlerin yerli piyonları tarafından katledilmedi mi? İslam sancağının yere düşmemesi için mücadele eden, bu uğurda mallarından, evlatlarından, eşlerinden ve kıymetli canlarından vazgeçen tüm şehitleri ve mücahitleri selamlıyoruz. Mısır'da cunta yönetimi tarafından verilen idam kararlarını   lanetliyoruz.” Etkinlik, İslam coğrafyası için yapılan dua ile son buldu. Vatandaşlar, hazırlanan sinevizyonu izledikten sonra sessizce dağıldı.

PAK ÜYELERİNDEN ANMA

Öte yandan, Yenişehir ilçesi AZC Plaza önünde toplanan partililer adına açıklama yapan PAK Diyarbakır İl Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi Minhal Bayram, Şeyh Said ve arkadaşlarını anmak ve Kürt halkının davalarını unutmadığını göstermek için toplandıklarını belirtti. Bayram, Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edilişlerinin 90. yıldönümünde saygıyla andıklarını ve Kobani'de yaşanan saldırıları kınadıklarını sözlerine ekledi.

ŞEYH SAİD VE ARKADAŞLARININ RUHU

Buarada, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), 29 Haziran 1925'te 46 arkadaşıyla birlikte Dağkapı Meydanı'nda idam edilen Şêx Said'i anmak amacıyla yazılı açıklama yayınladı. Şex Said ve arkadaşlarının Kürt halkının özgürlük taleplerini boğmak ve mezara gömmek amacıyla idam edildiklerinin belirtildiği açıklamada, "Şex Sait ve arkadaşlarını idam edilişlerinin 89. yılında saygıyla ve minnetle anıyor, onların, biz torunlarına bıraktıkları direniş ruhu ve mirasının Kobanê'de, Şengal'de ve bütün Kürdistan coğrafyasında en görkemli bir şekilde yaşatıldığını ifade etmek istiyoruz" denildi.

YÜZYILLIK İNKARA KARŞI YÜZYILLIK DİRENİŞ

Kürt halkına ve özgürlük mücadelesine karşı yüzyıldır sürdürülen inkâr, imha, katliam ve asimilasyon politikalarının, yüzyıldır sürdürülen ve Rojava'da da doruğa çıkan direniş mücadelesiyle boşa çıkartıldığı vurgulanan açıklamada, "Ancak sömürgeci -katliamcı politika ve zihniyet ne acıdır ki, bütün bu gelişmelerden ders çıkarmamış, yüzyıl öncesinin siyaseti ile esasında bir insanlık mücadelesi olan demokrasi ve özgürlük mücadelemizi bastırmaya çalışmaktadırlar. DAİŞ terör örgütünü palazlandırarak, her türlü ağır silah ve teçhizatla donatarak, lojistik ve istihbarat desteği vererek, Şengal, Kobane, Heseke, gibi bir çok Kürdistan şehrinde halkımızın üzerine saldırtılması ve büyük katliamlar gerçekleştirilmesi, İttihat ve Terakki'den bu yana devam eden soykırım politikalarının devam ettiğini açıkça ortaya koymaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında, başta Kürt halkı olmak üzere, bütün Anadolu ve Kürdistan halklarının, ortak vatanda özgür ve eşit bir yaşam perspektifi ile ulaştıkları tarih ve demokrasi bilinci, örgütlülüğü ve yarattıkları ortak direniş mücadelesi ile yüzyıl öncesinin köhnemiş, iflas etmiş devlet politikalarına hayat hakkı vermeyeceğini vurgulayan DTK, bu bilinç ve inançla bütün katliamları kınayarak Şêx Said ve arkadaşlarını andı.

İŞTE KÜRT HAREKETİ

Şeyh Said Derneği öncülüğünde düzenlenen anmaya  HDP milletvekilleri Nimetullah Erdoğmuş, İmam Taşçıer, Adem Özcaner ile Devrimci Demokrat Kürt Derneği, Demokratik İslam Kongresi ile sivil toplum örgütü temsilcileriyle vatandaşlar katıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye meclisinin aldığı kararla adı Şeyh Sait Meydanı olarak değiştirilen Dağkapı Meydanı'ndaki anmada Kuzey Irak'ta Kürt yönetiminin kullandığı Kürdistan bayrakları ile Türkçe, 'Şehitler ölmez' anlamına gelen Kürtçe pankart açtı.

ŞEYH SAİD ANILDI

Şeyh Said Derneği Basın Sözcüsü Ali Rıza Fırat, 1'inci Dünya Savaşı sonrasında Kürdistan'nın dörde bölündüğünü, Kürtlerin statüsüz bırakıldığını ve kültürel imhaya tabi tutulmak istendiğini söyledi. Şeyh Said ve 47 arkadaşını saygıyla andıklarını dile getiren Fırat, "İdamlar öncesi ve sonrasında yaşanan katliamlar, işkenceler, yakılan-yıkılan köyler, toplu infazlar, kitlesel kıyımlar, göçertmeler, zorunlu ve planlı sürgünler Kürtlerin Türkleştirilme amaçlarının yöntemi olarak denenmiş ancak geldiğimiz merhalede bunlar başarısız olmuştur" dedi.

TARİHPTEKİ ACILAR

Tarihte yaşanan acıların yaraların sarılması geleceğin yolunu açacağını ifade eden Fırat, "Başta Şeyh Said Efendi ve dava arkadaşları olmak üzere Beddiü Zaman, Melle Saidi Kurdi ve Seyyit Rıza gibi mazlumiyet yaşamış ve mezar yerleri gizli tutulan şahsiyetlerin mezarlarının ailelerine ve halkımza teslim edilmesini talep ediyoruz. Onları kendi örf, adet ve inancımıza göre gömmek; mezar taşlarını dikmek ve vasiyetlerini yerine getirmek istiyoruz. Bu, Kürtlere tarihte yapılan zulümlerden dolayı bir özür anlamı taşıyacaktır. Bu sorunların çözümünde bir çıkış noktası olsun" diye konuştu.

KÖHNE ZİHNİYET İÇİN

HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, tarihin sadece değişim ve dönüşüm olaylarının hikayesinden ibaret olmadığını belirterek, tarihin, imkansızlıkların da gerçekleşeceği hadiselere de şahitlik yaptığını söyledi. Erdoğmuş, "Gelin görün ki bugün ne yazık ki bulunduğumuz yerde Kemalizim zihniyeti halen aynı noktada hiçbir masefe almadan bir devir daim yapmaktadır. Neden ? Çünkü Şeyh Said ve arkadaşlarının idam edildikleri bu mukkades meydanda onların kabristanları halen meçhul olarak durmaktadır. Bu büyük ayıp Kemalizim için yerinde sayan sistem için ve devir daim yapan bu köhne zihniyet için yeterdir, artar bile" dedi.

Bu arada meydana gelen Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (TKDP) Diyarbakır gençlik kolu üyesi bir grup Kürdistan bayrakları taşıyarak meydanda tur attı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi