Sır mermi kimin?

Çakmak’ın sırtındaki ‘sır’ merminin akıbeti meçhuliyetini korurken, ikinci kurşunu arkadan kim sıktı sorusuna cevap aranıyor. Vali Aksoy "sonuçlar kamuoyuna" açıklanacak derken, Aile görüntüleri çelişkili buldu, HDP'liler ise dün yürüdü.

Sır mermi kimin?
Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi’nde, salı akşamı yapılan izinsiz gösteri sonrası çıkan çatışmada 4 kurşunla vurularak öldürülen 17 yaşındaki Abdulkadir Çakmak'ın sırtından aldığı kurşunun sırrı çözülmeye çalışılırken, İl Valisi Hüseyin Aksoy, "Sonuç kamuoyuna açıklanacak" dedi.

                                     

DÖRT KURŞUNLA VURULMUŞTU Salı akşamı Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bir grup PKK'nın gençlik yapılanması tarafından akşam saatlerinde gerçekleştirilen gösteri ve eylemler esnasında, polisle çıkan silahlı çatışmada 17 yaşındaki Abdulkadir Çakmak 4 kurşunla vurularak öldürüldü.

Çakmak'a ait olduğu vurulma ve silahlı çatışmaya girme görüntüleri basına dağıtılırken, Çakmak'ın Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi’nde yapılan otopsi işleminde ilginç bir sonuç çıktı. Çakmak’ın şarapnel parçası ve ateşli silah yaralanması sonucu hayatını kaybettiği bildirilirken, üç kurşunun ön taraftan bir kurşunun da sırt tarafından vücuduna saplandığı tespit edildi.

SIRTINDAN VURULAN KURŞUN Otopsi raporu ve avukatlara göre, 4 kurşunla öldüğü öne sürülen Abdulkadir Çakmak’ın sağ göğüs üstünde ve sırt altında 2 mermi girişi tespit edildi. Mermilerden birinin sırt bölgesine isabet etmesi, ikinci kurşunu arkadan kimin sıktığı sorusunu gündeme getirdi.

VALİ AKSOY ARAŞTIRILIYOR İl Emniyet müdürlüğü yetkilileri de dördüncü kurşunun kime ait olduğunu öncelemeye başlarken, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, “Olay adli makamlarca inceleniyor. Arkadan sıkılan kurşunun polise ait olup olmadığı araştırılıyor. Yapılacak tahkikat sonrası olay netlik kazandıktan sonra kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

GÖRÜNTÜLER ÇELİŞKİLİ Öte yandan, aileye taziye ziyaretinde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, basına dağıtılan Çakmak'a ait olduğu iddia edilen görüntülerin çelişkilerle dolu olduğunu öne sürmüştü. Demirtaş, "Diyarbakır Emniyeti'nin dağıttığı görüntüler çelişkilidir. Çocuğun görüntülerdeki olmadığına dair ciddi deliller var. Kıyafeti, kilosu ve boyu uymuyor. Çocuğun arkadaşlarının ifadesi var çocuğun elinde silah olmadığına dair. Açık bir şekilde infaz edildiğine dair çok ciddi kuşkular var. Çocuğun vücudunda 4 kurşun izi var. Biri uzak mesafeden diğeri yakın mesafeden ateş edilmiş. Kafasından vurulduktan sonra yanına gelip ayrıca üç kurşun daha sıkılmış vücuduna. infaz etmişler. Ortaya çıkan deliller bunu gösteriyor. Bunu yasaya dayanarak, yapıyorlar yapmaya da devam ediyorlar."

YÜRÜYÜŞ DÜZENLENDİ Bu arada, DBP'liler Çakmak'ın öldürülmesini protesto etmek için merkez Yenişehir İlçesi Koşuyolu Parkı'ndan olayın olduğu 5 kilometre mesafedeki Sur İlçesi Fatih Paşa Mahallesi'ne yürüyüş düzenledi. Koşuyolu Parkı'ndan çıkan kalabalığın önü çevik kuvvet ekipleriyle önlem alan polis tarafından kesildi.

DBP Diyarbakır İl Başkanı Ali Şimşek, polis müdürleriyle yaptığı görüşmede olay yerine yürümek istediklerini söyledi. Sağanak yağmur altında yaklaşık 1 saat yapılan görüşmelerde polis müdürleri de Şimşek'e, İstasyon Caddesi'ne kadar yürümelerine izin vereceklerini bildirdi. Bunun üzerine protestocular, ellerinde ölen Abdulkadir Çakmak'ın fotoğraflarıyla 500 metre mesafedeki İstasyon Meydanı'na sloganlar eşliğinde yürüdü. Kalabalık daha sonra olaysız dağıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz