Londra Film Festivali’nin bu yılki teması KADINLAR!

İngiltere'nin en büyük sinema etkinliği olan 59. Londra Film Festivali bu akşam "Suffragette" adlı filmin Avrupa galası ile başlıyor.

Londra Film Festivali’nin bu yılki teması KADINLAR!

Kadınlara da oy hakkı verilmesi için mücadele eden İngiliz kadınların konu edildiği filmin başrollerinde Carey Mulligan, Meryl Streep ve Helena Bonham Carter yer alıyor.

Festivalde bu yıl sinemada kadınların rolüne dikkat çekiliyor. Festivalin yöneticisi Clare Stewart, 2015 programını "güçlü kadınların yılı" olarak tanımladı.

Bir haber kanalına konuşan Clare Stewart, açılış gecesinde gösterilecek filmde, kamera arkasında çalışan kadınlara dikkat çekilmesinin önemini vurguladı; bunun, kamera önündeki kadın ve kızlara biçilen roller hakkındaki tartışmayı alevlendireceğini belirtti.

Stewart, "Suffragette"i, "İngiliz kadınların ortaya çıkardığı bu filmde, İngiliz kadınların tarihin akışını nasıl değiştirdiği anlatılıyor" diye değerlendirdi.

46 KADIN YÖNETMENİN FİLMİ GÖSTERİLECEK

Festivalde 46 kadın yönetmenin çektiği filmin gösterileceğini kaydeden Stewart, "Böyle söyleyince kulağa çok hoş geliyor. Sonra bu rakamın programın yalnızca yüzde 20'si olduğunu fark ediyorsunuz" dedi ve şöyle devam etti:

"İlginç olan, belgesel ve kısa filmlere baktığınızda kadın yönetmen oranının çok yüksek olduğunu görüyorsunuz. Bu da projelerini büyütmek isteyen kadınların önünde bariyerler olduğuna işaret ediyor."

Filmdeki baş rolde canlandırılan kadın hakları eylemcisi Emmeline Pankhurst'ün torununun kızı Helen Pankhurst ile torununun torunu Laura Pankhurst'ün de galaya katılacağı belirtildi.

12 gün sürecek festivalde 72 farklı ülkeden yaklaşık 240 film izlenecek.

Festivalin kapanışı Danny Boyle'un yönettiği ve başrollerinde Michael Fassbender ile Kate Moss'un oynadığı Steve Jobs'un biyografisi ile yapılacak.

Festivalde bu yıl genç yönetmen Ziya Demirel'in yönettiği Türk-Fransız ortak yapımı Salı adlı film, ayrıca Kısa Film dalında yarışacak.

Kaynak: BBC

Kaynak: Diyarbakır Söz