4 Eski Bakanla İlgili Yüce Divan Oylaması 5 Ocak'a Ertelendi

4 eski bakanla ilgili TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nda yapılacak Yüce Divan oylaması, MASAK raporlarının incelenmesi uzadığı için 5 Ocak 2015 tarihine ertelendi.

4 Eski Bakanla İlgili Yüce Divan Oylaması 5 Ocak'a Ertelendi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Yolsuzluk Araştırma Komisyonu'nda adı yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile anılan dört eski bakan ile ilgili yapılacak oylama, MASAK raporlarının incelenmesi uzun sürdüğü için 5 Ocak 2015 tarihine ertelendi.

DAKİKA DAKİKA BUGÜN YAŞANANLAR

Bugün 15:00'da başlayacağı açıklanan oylama 45 dakikalık rötarla 15:45'te başladı. Ancak daha 1 saat dolmadan bu kez de ara verildiği haberi geldi.

Komisyon toplantısına, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler'in kendileri hakkında MASAK tarafından hazırlanan malvarlığı raporuna yaptığı itiraz üzerine 18.00'a kadar ara verildi. Üç isim, itirazlarına ilişkin belgeleri de komisyona gönderdi.

MASAK RAPORU: KAZANÇLARI İLE MAL VARLIKLARI ORANTISIZ

Maliye Bakanlığı'na bağlı MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) tarafından hazırlanan rapor, eski bakanların kazançları ile, mal varlıkları arasında orantısızlık olduğu görüşünü içeriyordu.

BİLİRKİŞİ, BAKANLARIN CEVAPLARINI İNCELENDİ

Bakanların gönderdikleri cevaplar, bilirkişi tarafından incelenmeye başlandı. Bilirkişi, cevapları MASAK raporuyla karşılaştırdı. Fakat bu işlem uzun sürdü. Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "MASAK raporu ve itirazlara ilişkin çalışmalar tamamlanamazsa komisyonun karar toplantısı ertelenebilir." dedi.

ERTELEME KARARI ÇIKTI

Köylü'nün bu açıklamasından sonra saat 19 civarlarında MASAK raporlarının incelenmesi uzun sürdüğü için komisyon çalışmalarının 5 Ocak 2015 tarihine ertelendiği açıklandı.

"YÜCE DİVAN" YOLUNUN AÇILMASI İÇİN 8 OY GEREKİYOR

Anayasa ve Meclis İçtüzüğü gereği Yüce Divan yolunun açılması için komisyonun dört eski bakan hakkında Yüce Divan'a sevk yönünde rapor hazırlaması ve bu yönde karar vermesi gerekiyor. Bunun için de komisyonda yapılacak oylamada salt çoğunluk, yani 8 oy gerekiyor.

KARARI AK PARTİLİ ÜYELERİN TUTUMU BELİRLEYECEK

HDP soruşturma komisyonundan çekildiği için komisyonun üye sayısı 14. Komisyonda AK Parti'nin 9, CHP'nin 4, MHP'nin de 1 üyesi var. CHP ve MHP'li üyelerin Yüce Divan'a sevk yönünde oy kullanması beklenirken kararı AK Partili üyelerin tutumu belirleyecek.

İŞTE KOMİSYON ÜYELERİ;

AKP: Hakkı Köylü, Yılmaz Tunç, İlknur İncegöz, Kemal Şerbetçioğlu, İsmet Su, Bilal Uçar, Ayşe Türkmenoğlu, Mustafa Akış, Yusuf Başer,

CHP: Erdal Aksünger, Osman Korutürk, Rıza Türmen, Emre Köprülü

MHP: Mesut Dedeoğlu

SON SÖZÜ MECLİS SÖYLEYECEK

Oylama sonrasında ise Meclis Soruşturma Komisyonu, raporunu hazırlayıp Meclis Başkanlığı'na sunacak. Komisyonun Ocak ayı başında raporu Meclis Başkanlığı'na teslim etmesi bekleniyor. Rapor Meclis Başkanlığı tarafından bastırılıp dağıtılacak ve ardından Ocak ayı içinde Meclis Genel Kurulu'nun gündemine gelecek. Yüce Divan kararının komisyondan çıkmaması durumunda muhalefet Genel Kurul'da Yüce Divan'a sevk yönünde önerge verecek. Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak bu oylama ise gizli olacak.

Yüve Divan ile ilgili son sözü Meclis Genel Kurulu söyleyecek. Genel Kurul'da Yüce Divan kararının alınması için ise Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu, yani 276 milletvekilinin oyu gerekiyor.

MECLİS'TEKİ SANDALYE DAĞILIMI ŞÖYLE:

Adalet Ve Kalkınma Partisi: 312

Cumhuriyet Halk Partisi: 128

Milliyetçi Hareket Partisi: 52

Halkların Demokratik Partisi: 27

Bağımsız Milletvekili: 12

Demokratik Bölgeler Partisi: 1

Elektronik Demokrasi Partisi: 1

Demokratik Gelişim Partisi: 1

Millet ve Adalet Partisi: 1

Anadolu Partisi: 1

OYLANACAK SUÇLAMALAR

ZAFER ÇAĞLAYAN

1- Zarrab'ın İran'a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak.

2- Gana'dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai'ye çıkışını sağlamak.

MUAMMER GÜLER

1- Zarrab'ın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı vermek ve koruma polisi görevlendirmek.

2- Zarrab'la birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak.

3- Zarrab'la ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek.

4- Zarrab'ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

EGEMEN BAĞIŞ

1- İran asıllı işadamı Reza Zarrab'ın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına Vize alınması işleri için aracılık etmek.

2- Zarrab'la ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde kurum ve kuruluşlardan araştırma yapılmasını sağlamak.

3- Zarrab'ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

ERDOĞAN BAYRAKTAR

1- Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmaları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummaları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağlamaları ve bu eylemlerin bir kısmını Erdoğan Bayraktar'ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda gerçekleştirmeleri. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut (aracılık) etmesi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler