Görüş Bildir

41 çocuk öldü

Doğu ve Güneydoğu'da çocukların yaşam haklarına yönelik meydana gelen ihlaller ürkütüyor; 41 çocuk öldü, 9’u tecavüze uğradı.

41 çocuk öldü

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Çocuk Komisyonu düzenlediği basın toplantısında, 2012 yılı içerisinde çocukların yaşam haklarına yönelik ihlal raporunu açıkladı. Komisyon üyesi Mehmet Güzel'in okuduğu raporda, geçen yıl içerisinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde meydana gelen çeşitli olaylarda, 41 çocuğun ya öldürüldüğü ya da ihmal sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi.

İHD’NİN İHLAL RAPORU

2012 yılı içerisinde çocuk haklarına yönelik 661 ihlal olayının yaşandığını belirten Güzel, "Mayın ve sahipsiz bomba patlaması sonucu 7 çocuk öldü, 16'sı yaralandı. Faili meçhul saldırılar sonucunda 5 çocuk öldürülürken, 2 çocuk ise kuşkulu bir şekilde yaşamını yitirdi. Resmi hata ve ihmal sonucunda da 5 çocuk, güvenlik güçleri tarafından uygulandığı iddia edilen şiddet sonucu ise 2 çocuk hayatını kaybederken, 43 çocuk da aynı sebepten dolayı yaralandı.

YIL İÇERİSİNDE ÇOCUKLAR

Yine aynı yıl içerisinde aile içi şiddet sonucu 11 çocuk yaşamını yitirirken, aynı sebepten dolayı 3 çocuk da yaralandı, 1 çocuk ise taciz edildi. Toplumsal alanlarda şiddete uğrayan 9 çocuk yaşamını yitirirken, 9 çocuk yaralandı. Aynı sebeplerden dolayı 9 çocuk tecavüze uğrarken, 4 çocuk yine aynı ortamlarda taciz edildi. 2012 yılı içerisinde meydana gelen 20 intihar olayı yaşanırken, 4 çocuk ise intihar girişiminde bulundu. 2012 yılı içerisinde meydana gelen çeşitli olaylarda gözaltına alınan 439 çocuktan, 71'i tutuklandı. Aynı yıl içerisinde bir çocuk fuhuşa zorlandı" dedi.

25 YILDA 569 ÇOCUK ÖLDÜ

İHD Çocuk Komisyonu Üyesi Mehmet Güzel, geçen yıl çocuk haklarına yönelik ihlallerin önceki yıllar oranla artış gösterdiğini ifade ederek, "Üzülerek belirtmek istiyoruz ki, açıkladığımız bu raporlar bu ülkede insan hakları ihlallerinin giderilmesine ya da azaltılmasına dair yasal veya politik mecralarda hiçbir çabanın ortaya konulmadığını göstermektedir. Bölgede varlığını sürdüren savaş gerçekliği en fazla çocukları mağdur etmektedir. 1988 yılından bu yana 569 çocuğun yaşamını yitirdiği bu çatışmalı süreç, çocuklar üzerinde psikolojik ve fiziksel olarak büyük tahribatlar yaratmıştır.

ÇOCUK ÖLÜMLERİ ARTIYOR

2012 yılında da savaştan direk etkilenmek suretiyle çocuk ölümlerine tanık olmaya devam ederken, çocukların özellikle toplumsal gösterilerde, gözaltında ve gözaltı yerleri dışında uğradıkları şiddetin haddi hesabı yoktur. Öyle ki, gerçek mermiler, gaz bombası fişeği ve zırhlı araçlarla öldürülmeye ve ağır yaralanmalara varan olaylar yaşanmaktadır. Çatışmalı ortamın yarattığı psikolojik etki ve polis şiddetinde sınır tanımayan saldırgan ruh hali, çocukların olağan yaşamını etkilemektedir" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi