Bağımsızlar HDP'ye geçiyor

Anayasa Mahkemesi'nin DTP'yi kapatması ile birlikte siyasi yasak getirdiği 37 kişi arasında bulunan Aysel Tuğluk, Kemal Aktaş ve Leyla Zana, siyasi yasaklarının bitmesi ardında HDP'ye geçecek. Partiye geçişin 2015 yılının ilk günlerine kalabileceği belirtiliyor.

Bağımsızlar HDP'ye geçiyor
DİYARBAKIR-Demokratik Toplum Partisi (DTP)'nin 11 Aralık 2009 tarihinde kapatılması sonucu haklarında siyaset yasağı kararı verilen bağımsız Milletvekilleri Leyla Zana, Aysel Tuğluk ve Kemal Aktaş'ın siyasi yasaklarının bitmesi sonucu 2015 yılının ilk günlerinde HDP'ye geçmeleri bekleniyor.

Anayasa Mahkemesinin 11 Aralık 2009 tarihinde DTP'nin kapatılmasıyla birlikte, Abdulkadir Fırat, Abdullah İsnaç, Ahmet Ay, Ahmet Ertak, Ahmet Türk, Ali Bozan, Ayhan Ayaz, Aydın Budak, Ayhan Karabulut, Aysel Tuğluk, Bedri Fırat, Cemal Kuhak, Deniz Yeşilyurt, Ferhan Türk, Fettah Dadaş, Hacı Üzen, Halit Kahraman, Hatice Adıbelli, Hilmi Aydoğdu, Hüseyin Bektaşoğlu, Hüseyin Kalkan, İbrahim Sunkur, İzzet Belge, Kemal Aktaş, Leyla Zana, Mehmet Salih Sağlam, Mehmet Veysi Dilekçi, Metin Tekçe, Murat Avcı, Murat Taş, Musa Farisoğulları, Mustafa Tunç, Nejdet Atalay, Nurettin Demirtaş, Orhan Miroğlu, Sedat Yurttaş, Selim Sadak gibi 37 isme de 5 yıllık siyaset yasağı getirilmişti.

31 ARALIK'TA YASAK BİTİYOR   DTP'nin kapatılmasına ilişkin Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararının resmi gazetede yayınlaması üzerinden 5 yıl geçti. Ancak Anayasa Mahkemesinin kararının 13 Aralık'ta resmi gazetede yayınlanmasına rağmen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekillerinin 31 Aralık'ta düşürülmesi ve gerekçeli kararın da bu tarihte resmi gazetede yayınlanması, yasağın da 31 Aralık'ta biteceği şeklinde yorumlanıyor. Bu yüzden Leyla Zana, Aysel Tuğluk ve Kemal Aktaş'ın HDP'ye geçmesinin 2015 yılının ilk günlerinde gerçekleşeceği belirtiliyor. Bu arada siyasi yasağı kalkan isimlerden dönemin DTP Eş Başkanı Ahmet Türk ise bağımsız belediye başkanı olarak seçildiği Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak DBP'ye geçmesi bekleniyor.

36 BAĞIMSIZ ÇIKARMIŞTI   BDP bağımsız adaylarla girdiği seçimlerde 36 milletvekili çıkardı. Hatip Dicle rekor oyla seçilmesine rağmen milletvekiliği de kabul edilmedi. Daha sonra yaptığı kongre ile isim değiştirerek Demokratik Bölgeler Partisi olan BDP'nin çıkardığı vekillerden 27'si 28 Nisan 2014'te Halkların Demokratik Partisi (HDP)'ye geçti. Siyasi yasakları bulunan Leyla Zana, Aysel Tuğluk, Ahmet Türk ve Kemal Aktaş bağımsız kalırken, Emine Ayna DBP'de kalarak, DBP'yi mecliste temsil etti. Şerafettin Elçi bu dönemde hayatını kaybetti. Sırrı Sakık, Gülten Kışanak da milletvekilliğinden istifa ederek, Belediye Başkanı seçildiler.

Zana, Aktaş ve Tuğluk'un siyasi yasaklarının bitip HDP'ye geçmeleri ile birlikte HDP'nin meclisteki sandalye sayısı 30'a çıkacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz