Bakanın itirafı; Çiftçi borçta

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye genelinde 403 bin 870 çiftçinin Tarım Kredi Kooperatiflerine toplam 4 milyar 259 milyon lira borcu olduğunu açıkladı.

Bakanın itirafı; Çiftçi borçta

CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan yüceer, yüksek girdiler nedeniyle zor günler yaşayan çiftçinin Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcunun miktarını ve borcunu ödeyemeyen kaç çiftçi için takip başlatıldığını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e sordu.

Bakan Eker, Türkiye genelinde, 403 bin 870 çiftçinin Tarım Kredi Kooperatiflerine toplam borcunun 4 milyar 259 milyon 223 bin Lira,; Tekirdağ ili ve ilçelerinde ise 12 bin 85 çiftçinin 187 milyon 322 bin Lira borcu olduğunu açıkladı. Tekirdağ’da 14 Tarım Kredi Kooperatifi ortağının 401 bin 603 Lira borcunun ertelendiğini söyleyen Eker, borcu ertelenen Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarına erteleme dönem içerisinde %5 faiz uygulandığını belirtti.

FAİZ UYGULANIYOR

İcra takibinde olanlar da dahil olmak üzere, vadesi geçen borçlarını ödemek isteyenlere bazı kolaylıklar sağlandığını belirten Eker,  2012 yılının sonuna kadar kanuni takipteki, krediler hesabında borcu bulunanların, borçlarını defaten ödemeleri halinde temerrüt faizi yerine normal faiz üzerinden faiz hesaplamak suretiyle tahsil edildiğini bildirdi.

GELECEK ÜRÜN DE İPOTEK ALTINDA

Borcunu defaten ödeme imkanı olmayan ortakların, borçlarının en az yüzde  25’ini peşin ödemeleri halinde, gelecek ürün hasat dönemine kadar 1 yılı geçmeyecek şekilde taksitle ödeyebildiklerini belirten Eker, "Vadesi geçen borçların asgari yüzde 60’ını ödemeleri kaydıyla kalan kısmı için yeni kredi kullandırılarak, borçlarına mahsup edilmektedir" dedi.

ZİRAAT SIR KAPSAMINDA

Çiftçinin Ziraat Bankası’na olan borçlarının ‘banka sırrı’ kapsamında değerlendirilmesinden dolayı açıklamayan Bakan Eker, borcunu ödeyemeyen kaç çiftçi için icra takibi başlatıldığı sorusunu da yanıtlamadı.

ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA

Önergeye verilen yanıtı değerlendiren Yüceer, ‘Çiftçimiz borç batağı içerisinde. Bakanlık sorunlara uzaktan bakıyor. Çiftçinin içinde bulunduğu zor durumu görmezden geliyorlar. Son yıllarda mazot, gübre, ilaç, tohumluk, makine gibi tarım girdilerinin fiyatlarındaki büyük artış, çiftçi ve köylüleri zaten borçlarını ödeyemez noktaya getirmişti; üzerine bir de doğal afet yaşanınca, üreticilerimizin sıkıntıları bir kat daha arttı. Mazot ve gübreye para bulamıyorlar, bir de faizlerle boğuşuyorlar. Bu kadar sıkıntı içerisinde üretmeye eve ekmek götürmeye çalışıyorlar. Çiftçimiz bu kadar borcun altından nasıl kalkacak" diye sordu.

Kaynak: Diyarbakır Söz