Bölgeye pozitif ayrımcılık yaptık

Bakan Yılmaz: "Kalkınma Bakanlığı olarak üniversitelerin yatırımların ödeneklerinden sorumluyuz. Doğu ve güneydoğuyu farklı bir yere koyduk. Her zaman pozitif ayrımcılık yaptık.

Bölgeye pozitif  ayrımcılık yaptık

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Kalkınma Bakanlığı olarak üniversitelerin yatırımların ödeneklerinden sorumluyuz. Doğu ve güneydoğuyu farklı bir yere koyduk. Her zaman pozitif ayrımcılık yaptık" dedi.

Bakan Yılmaz, beraberinde Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Süleyman Hamzaoğulları ile Dicle Üniversitesi (DÜ) Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç'ı makamında ziyaret etti. Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, hükümetlerinin son 12 yılda bölgeye olan bakış açısını her alanda olduğu gibi üniversitelere de yansıttığını söyledi.

 Hükümetlerinin bir taraftan üniversitesi olmayan illere yeni üniversiteler kurarken, diğer taraftan eski üniversitelerin de ilave yatırımlarla ciddi şekilde büyümelerini sağladıklarını anlatan Yılmaz, "Dicle Üniversitemiz de bunlardan bir tanesidir. Çok hızlı bir şekilde büyüdü ve gelişti. Yatırımlar arttı, öğrenciler arttı, personel sayısı arttı. Ar-Ge merkezleri, kongre merkezi ve özellikle tıp alanındaki altyapısı ile çok farklı hizmetler verir hale geldi" ifadesini kullandı.

Üniversiteleri sadece eğitim kurumları olarak görmediklerini belirten Yılmaz, şöyle konuştu:

"Aynı zamanda araştırma, bilgi ve teknoloji üreten merkezler olarak görüyoruz. İçinde bulundukları bölgenin sorunlarını tespit eden, elindeki insan kaynağı ve imkanlar ile buna dönük çözümler üreten, projeler geliştiren ve etrafını değiştiren, dönüştüren kurumlar olarak algılıyoruz. Üniversiteler, sadece eğitim ve araştırma kurumları değil, aynı zamanda kalkınma kurumlarıdır. Son 12 yılda üniversitelere çok muazzam yatırımlar yaptık. Özellikle Doğu ve güneydoğuda. Şimdi önümüzdeki dönemde bu üniversitelerimizin ekonomiye ve topluma daha fazla katkıda bulunmasını bekliyoruz. Böylece hem üniversitelerimiz gerçek anlamda işlevlerini yerine getirmiş olacak hem de etraflarındaki sosyoekonomik gelişmelere daha fazla müdahil olmuş olacaklar.”

- "Doğu ve güneydoğuyu farklı bir yere koyduk"

"Kalkınma Bakanlığı olarak üniversitelerin yatırımların ödeneklerinden sorumluyuz. Doğu ve Güneydoğu'yu farklı bir yere koyduk. Her zaman pozitif ayrımcılık yaptık" diyen Yılmaz, Dicle Üniversitesine de çok ciddi yatırım ödenekleri tahsis ettiklerini aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyareti sırasında yaptığı toplu açılışa değinen Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eskiden olsa bütün bunları birkaç defa açarlardı. Her birini her halde birkaç defa törenlerle açarlardı. Biz hepsini ancak topluca açabiliyoruz. İş yapmaktan anlatmaya fazla vaktimiz kalmıyor. İş yapanların reklam yapmaya fazla vakti kalmıyor ama işi gücü olmayanlar da daha fazla konuşuyorlar. Hiçbir dönemde bu bölgemize bu kadar yatırım olmadı. Önümüzdeki dönemde inşallah bu yatırımlar aynı şekilde artarak devam edecek. Türkiye şu anda daha farklı bir noktaya gelmiş durumda. İstikrar içinde ekonomimizi büyütmeye devam edeceğiz. Kaynaklarımızı büyütmeye devam edeceğiz ve bu kaynaklarımızı yine ülkemizin geleceği için harcamaya devam edeceğiz. Eğitime, araştırmaya her zaman olduğu gibi öncelik vermeye devam edeceğiz. Geri kalmış bölgelerimizde yine hassasiyetle yaklaşmaya devam edeceğiz."

DÜ Rektörü Prof. Dr. Saraç ise yapılan yatırımlarla hastaların yüzde 99'undan fazlasının kendilerine sunulan sağlık hizmetleri sayesinde başka illere sevk olmadığını, bununla devletin maddi kaybının önüne geçildiğini belirtti.

Rektör Prof. Dr. Saraç, şunları kaydetti:

"Diyarbakır halkı başka yere gidip şifa aramıyor. Başka yerlere öğrencilerini göndermiyor. Biz geldiğimizde 12 bin civarında olan öğrenci sayısı da 32 bine çıktı. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza ve Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz'a taleplerimizi ilettiğimizde gerçekten biz 1 istedik, 5 verildi, 10 verildi. Hiçbir zaman geri çevrilmedik. Gerçekten bölgenin ihtiyacına yönelik olarak ve halka yönelik olarak yapılan her türlü talep fazlasıyla geri döndü."

Yılmaz, beraberindekilerle daha sonra DÜ Acil Travmatoloji Hastanesini ziyaret etti. DÜ Hastaneler Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan'dan hastane hakkında bilgi alan Yılmaz, acil serviste hastaları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Bakan Yılmaz, ardından DÜ Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (DÜBTAM) ziyaret ederek, burada incelemelerde bulundu. Merkezin laboratuvarlarını gezen Yılmaz, DÜBTAM Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel'den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Halkımız Diyanetten yanadır

Yılmaz, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehmet Süleyman Hamzaoğulları ve partisinin milletvekili adayları ile Bağlar ilçesindeki esnafı ziyaret etti.

Toptancılar sitesinde esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelen Yılmaz ve beraberindekiler, daha sonra İl Müftü Vekili Abdurrahim Aytaç’ı makamında ziyaret etti. Bakan Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, HDP’nin Diyanet İşleri Başkanlığını kaldırma projesinin Kürtlerin talebi olmadığını dile getirerek, kuruma desteklerinin süreceğini söyledi.

- "Bölgemiz için Diyanet’in yararına inanıyoruz"

İslamiyet ile alakası olmayan farklı çevre ve yapılanmalar oluşturulduğuna dikkati çeken Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığının çalışmalarının bu anlamda önem taşıdığını vurguladı.

Yılmaz, "İnsanlarımıza, dininin aktarılması konusunda veya öğrenmek isteyenlere bu imkanları sunması son derece önemlidir. Tabii ki herkesin inancı kendinedir. Hiç kimsenin inancını tartışmıyoruz. Dolayısıyla dinini doğru bir şekilde öğrenmek isteyenlere de her türlü imkanı sunmak durumundayız. Diyanet bu anlamda örnek çalışmalar yapıyor. Biz Diyanetin güçlenerek yoluna devam etmesini istiyoruz. Başkalarının başka fikirleri olabilir. Bu bölgemiz için Diyanet'in yararına inanıyoruz" ifadesini kullandı.

- "Halkımızın Diyanet’in kaldırılmasına yönelik talebi yok"

Bakan Yılmaz, bölgedeki halkın "Diyanet kaldırılsın" talebi olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Halkımız Diyanetin kaldırılmasını istemiyor ama birileri halktan ve halkın taleplerinden kopuk bir şekilde bu tür iddiaları gündeme getirebiliyor. Kimden böyle bir beklenti aldılar bilemiyorum ama halkımızda böyle bir şey yok. Aksine halkımız Diyanetten daha fazla hizmet bekliyor. Gittiğimiz yerlerde 'Diyanet camimizin yapılmasına destek olsun, çocuklarımıza daha çok şeyler versin’ diye talepler alıyoruz. Bunlar halkın beklentilerinden kopuk davrananların, başka çevrelere şirin görünme kaygısıyla söyledikleri sözlerdir. Bunun da geçerli olmadığını buradan ifade etmek istiyorum. Diyanetimize özellikle Diyarbakır’da başarılar diliyorum."

Bakan Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanıp basılan Kürtçe Kur'an-ı Kerim'in Kürtçe mealinin bölgede ilgiyle karşılandığını belirtti.

Bağlar İlçe Müftülüğüne bağlı Çelebi Eser Bölge Yatılı Erkek Kuran Kursunu da ziyaret eden Bakan Yılmaz ve beraberindekiler, öğrencilerle sohbet etti.

Bakan Yılmaz, eşi Tülay Yılmaz ile Yenişehir ilçesindeki seçim bürosunda da partililer ve vatandaşlarla görüştü.

Kaynak: Diyarbakır Söz