Görüş Bildir

CHP'li Tanal'dan mahkemenin "ulaşım zammı" kararına itiraz

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, ulaşım zammının iptali için açtığı davanın reddedilmesine itiraz etti.

CHP'li Tanal'dan mahkemenin
Tanal'ın, 12 Haziran 2014 tarihinde İstanbul'daki toplu ulaşım araçlarına yüzde 10 ile 33 arasında değişen ulaşım zammının iptali için, İstanbul 6. İdare Mahkemesi'ne açtığı dava, 14 Ocak 2015 tarihinde oy birliğiyle reddedilmişti. Kararda, Mahmut Tanal'ın dava konusu işlemle arasında kişisel ve güncel bağ bulunmadığına kanaat getiren mahkeme, davanın ehliyet yönünden reddine karar vermişti.

"MİLLETVEKİLİ OLUNCA DÜŞÜK GELİRLİ VATANDAŞIN SORUNUYLA İLGİLİ..."

Tanal, kararın iptali için Danıştay'a temyiz dilekçesi sundu. Konuyla ilgili Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yapan Mahmut Tanal, Mahkemenin kararını 'siyasal' bulduğunu dile getirdi.
Mahkemenin karar gerekçesinde yer alan, "2011 yılında milletvekili seçilerek, Ankara'da görev yaptığı, dava dilekçesinde İstanbul'da toplu taşıma ücretlerine yapılan zamma ilişkin dava konusu işlemin, düşük gelirli vatandaşların mağduriyetine yol açacağı nedeniyle iptalini istediği görülerek davacının, dava konusu işlemle kendisi arasındaki kişisel ve güncel bağı ortaya koyamadığı anlaşıldığından, ehliyeti olmadığı sonucuna varılmıştır" cümlesini okuyan Tanal, "Yani mahkeme şunu söylemeye çalışıyor; 'Bir kişi milletvekili seçildiği zaman, düşük gelirli vatandaşın sorunuyla ilgili dava açma yetkiniz yok' diyor. İkincisi 'Siz milletvekili seçildiniz, toplu taşıma araçlarını, metroyu, tramvayı kullanamazsınız' diyor" dedi. Tanal, bu kararın sosyal hukuk devletine aykırı olduğunu, bir milletvekilinin Anayasanın hükümleri uyarınca içeriden ve dışarıdan vatandaşın tüm sorunlarıyla ilgilenmesi gerektiğini belirtti.

"YARGININ GELDİĞİ AŞAMA ÇOK KÖTÜ"

İktidar milletvekili olması durumunda, mahkemenin tek celsede bu kararı halkın lehine vereceğini ileri süren Tanal, yargının siyasallaştığını dile getirdi. İstanbul'da oturduğunu, İstanbul milletvekili olduğunu, tebligatın da İstanbul'daki adresine gönderildiğini hatırlatan Mahmut Tanal buna rağmen kararda kendisinin Ankara'da yaşadığının gerekçe gösterildiğini söyledi. Tanal, 'dava açtığım zaman 'sen milletvekilisin, sen fakir fukarayı savunamazsın, senin bu davayı açmanda güncel bir yararın yoktur' deniliyor. Onun için yargının geldiği aşama çok kötü" şeklinde konuştu. İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin kararını temyiz ettiğini belirten Tanal, "Eğer hukuk kırıntısı varsa bu mahkemenin kararı bozulması gerekir" dedi.

"İSTANBUL'DA SIKLIKLA TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINI KULLANMAKTAYIM"

İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin ret kararına itiraz eden Tanal, Danıştay'a gönderilmek üzere İstanbul nöbetçi İdare Mahkemesi'ne verdiği temyiz dilekçesinde, şu ifadelere yer verdi:
"Her ne kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki çalışmalar Ankara'da yapılıyor olsa dahi olağan koşullarda haftanın 3 günü bu çalışmalar sürmekte olup 4 günü seçim bölgem olan İstanbul'da seçmenlerimiz ve halkımızla faaliyetlerimizi sürdürmekteyim. Bu faaliyetlerim süresince de sıklıkla toplu taşıma araçlarını kullanmaktayım. Bunun yanı sıra ikametim de İstanbul'dadır. Milletvekilliği adından da anlaşılacağı üzere milletimize vekaleten görev yapan bir şahısım. Gerek özel hayatımda gerekse milletvekilliğim nedeniyle yürütmekte olduğum çalışmalarımda İstanbul'da sıklıkla toplu taşıma araçlarını kullanmaktayım. Halkımızın bana verdiği yetki beni halkımızdan ayrı bir yere katiyen koyamaz. Bazı siyasilerin benim gibi yaşamıyor olması bu durumu kural haline getirmez. Ülkemizdeki siyasi konjonktür ne yazık ki milletvekilinin toplu taşıma aracını kullanmayacağı varsayımını doğurmaktadır. Ancak bir mahkemenin bu varsayımla karar vermesi kabul edilmez."

"ÖNCELİKLE ZAMMIN YÜRÜTMESİ DURDURULSUN"

Dilekçede, öncelikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, 14 Haziran 2014'den itibaren uygulanan zammın yürütmesinin durdurulmasına, yapılacak olan yargılanmanın sonucunda işlemin iptaline ve İstanbul 6. İdare Mahkemesi'nin ret kararının bozulmasına karar verilmesi istendi.


Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi