Kılıçdaroğlu, İnönü'nün kampanyasını istedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, pazar günü İzmir'de milletvekili adayı olabilmek için ön seçime giriyor. Kılıçdaroğlu Erdal İnönü'nün seçim kampanyasını takibe aldı.

Kılıçdaroğlu, İnönü'nün kampanyasını istedi
Kılıçdaroğlu'nun kurmayları, 1987 erken genel seçimde İzmir'den ön seçime giren ve birinci çıkan SHP Genel Başkanı Erdal İnönü'nün seçim kampanyasını takibe aldı. O seçimde iktidardaki ANAP'ın en çok eleştirildiği hayat pahalılığına karşı vatandaşa "Limon gibi sıkılmaya gücünüz var mı" diyen İnönü, iktidar olamadı belki ama oylarını yüzde 12'lerden yüzde 24'lere yükseltmişti.


ÖN SEÇİM YAPACAK

  
DHA'da geçen habere göre; CHP İzmir'de Pazar günü milletvekili adaylarını belirlemek için hakim huzurunda ön seçim yapacak. Seçimde 129 bin 107 partili, 37 noktada kurulacak 597 sandıkta oy verecek. 1'inci bölgede 74, 2. bölgede 81 aday adayı yarışacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 2'nci bölgeden yarışa katılacak. Kılıçdaroğlu için üzerinde 'Türkiye'nin yeni Başbakanı, demokrasi ateşini İzmir'den yakıyor', 'Demokrasi için bir oy da sen ver, Sıra No: 57' yazılı afişler hazırlandı. Kılıçdaroğlu, 2'nci bölgedeki her üyeye mektup da göndererek oy isteyecek.


Kılıçdaroğlu'nun kurmayları da 1987 erken genel seçiminde İzmir'den ön seçime girip birinci çıkan SHP Genel Başkanı Erdal İnönü'nün seçim kampanyasını da takibe aldı. Esprileri, nüktedanlığı ve nezaketi ile tanınan Erdal İnönü, o seçimde rakibi iktidardaki ANAP lideri Turgut Özal'ın hayat pahalılığı politikalarına karşı limon metaforunu kullanıp Türk siyasi tarihinde unutulmayacak bir kampanya başlatmıştı.


İnönü, "5 yıl daha bu masalları dinlemeye, limon gibi sıkılmaya gücünüz var mı? Bütün vatandaşlarıma sesleniyorum, yüzünüzü güldüreceğim" sözlerini iktidardaki ANAP 'siyasi gaf', 'milli ayıp' diye ilan vermiş "Bu millet limona benzetilemez" demişti ama bu haberler de limon kampanyasına olumlu etki yaptı. Limon kampanyası İnönü'ye iktidarı getirmedi belki ama SHP'nin yüzde 12'lerde seyreden kamuoyu desteğini 1987 seçimlerinde yüzde 24'e çıkarttı. Kılıçdaroğlu'nun da kurmaylarından böyle bir metafor üzerinden kampanya yürütmeleri talimatı verdiği öğrenildi.








Kaynak: Diyarbakır Söz