Son seçim anketi

Gezi eylemleri AK Parti'nin oylarını nasıl etkiledi.

Son seçim anketi

Gezi Parkı eylemleriyle başlayan toplumsal olayların siyasi dengeleri nasıl etkilediği araştırıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika dönüşü yapılan ankete göre siyasi partilerin oy oranları değişmezken kutuplaşma arttı. Anket sonucu AK Parti yüzde 51, CHP yüzde 22, MHP ise yüzde 14 görülüyor.

Anket sonuçlarına göre CHP son dönemdeki en düşük oy oranını gördü. Bahçeli'nin Gezi Eylemleri'yle ilgili net bir poizsyon alamayınca çözüm süreci boyunca oyunu yükselten MHP de kan kaybetmeye başladı.

OLAYLAR KUTUPLAŞMAYI KESKİNLEŞTİRİYOR

AK Parti’ye aylık düzenli araştırma yapan PollMark araştırma şirketi, 7 Haziran Cuma günü telefon yöntemiyle halkın nabzını tuttu. Anket sonucu parti oy oranlarının diğer anketlerden farklı olmadığını ortaya koydu. PollMark’ın kurucularından Başbakan Başdanışmanı Doç. Dr. Ertan Aydın, anket sonucunu anlattı. Olayların kutuplaşmayı keskinleştirdiğini söyleyen Aydın, “Eylemlerdeki vandalizm, aşırı sol öğeler sağ seçmeni AK Parti’de bütünleştiriyor. Gerilimin devam etmesi halinde AK Parti yine kaybetmez. ABD’nin en güvenilir araştırma şirketi PEW’in anketinde Başbakanımıza güven yüzde 60’ın üstünde çıkmıştı. Bu gerilim AK Parti’nin oylarını yüzde 60’a kadar yükseltebilir” dedi.

AK Parti Seçim İşleri Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da Gezi geriliminin AK Parti’ye oy kaybettirmediği görüşünde. Şentop, gelişmelerin Erdoğan’ın olası cumhurbaşkanlığı önünde engel olup olmadığı sorusuna ise “Hayır. AK Parti de, Başbakanımız da güçleniyor” yanıtını verdi.

GEZİ'YE DESTEK ORANI KAÇ

Öte yandan, ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin seçim ve Gezi Parkı olaylarına ilişkin araştırmasının sonuçları açıklandı. Katılımcıların yüzde 49,6'sı hafta sonu seçim olsa AK Parti'ye oy vereceklerini belirtirken, CHP'nin oy oranı yüzde 23, MHP'nin oy oranı ise yüzde 15 oldu. Gezi Parkı olaylarının bitmesini isteyenlerin oranı ise yüzde 82,8 oldu.

5-10 HAZİRAN TARİHLERİ ARASINDAKİ ANKET

ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi, başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye genelinde eylemlere dönüşmüş olan 'Taksim Gezi Parkı' olaylarını halkın nasıl değerlendirdiği ve bu olayların siyasi eğilimlere nasıl yansıdığını tespit etmek için bir araştırma yaptı. Yüzyüze görüşme yöntemi kullanılarak yapılan araştırmanın yüzde 21'i kır özelliği taşımakta olan ilçe ve köy merkezlerinde yapıldı. Saha çalışması 05-10 Haziran 2013 tarihleri arasında tamamlandı.

GEZİ EYLEMLERİNE DESTEK ORANI

Çalışma kapsamında farklı sosyo-ekonomik ve sosyo-demografik gruba mensup kişilerden, yaş, cinsiyet, eğitim, mahalle/semt kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş, dernekler ile görüşme yapıldı. 412'si İstanbul, 383'ü Ankara, 330'u İzmir ve 317'si Bursa olmak üzere toplam 3643 dernek ile görüşüldü. Görüşme sonucunda katılımcılara "Gezi Parkı olaylarından haberdar mısınız?" diye soruldu. Katılımcılardan yüzde 92,8'i "Evet" yanıtını verirken, 7,2'si ise haberdar olmadıklarını söyledi. "İstanbul Taksim'de bulunan Gezi Parkı'na hiç gittiniz mi?" sorusuna katılımcıların yüzde 93,7'si "Evet" derken, yüzde 6,3'ü ise "Hayır" yanıtını verdi.

GEZİ'YE DESTEK YÜZDE 16

"Gezi Parkı için yapılan eylemleri destekliyor musunuz?" sorusuna ise cevap vermeyenlerin oranı 16,4 olurken, "Kısmen" 6,8, "Hayır" 52,5 ve "Evet" 24,3 şeklinde gerçekleşti.

"Bu eylemlere herhangi bir şekilde katılım sağladınız mı?" diye sorulan katılımcıların 12,1'i "Evet" yanıtını verirken, 75,1'i "Hayır", cevap vermeyenlerin oranı ise 12,8 oldu. Eylemlerin devam etmesini destekleyip desteklemedikleri sorulan katılımcıların cevapları "Hayır" 82,8, "Evet" 7,5 ve "Cevap Yok" 9,7 olarak gerçekleşti.

"BU PAZAR SEÇİM OLSA..."

Katılımcılara yöneltilen "Bu pazar günü milletvekili genel seçimleri olması durumunda hangi partiye oy verirsiniz?" sorusuna ise ilginç yanıtlar geldi. Katılımcıların 49,6'u haftasonu seçim olsa AK Parti'ye oy vereceklerini belirtirken, diğer partilerin oranları ise CHP 23,3, MHP 15,9, BDP 7,5 ve Diğer 3,7 olarak gerçekleşti.

Kaynak: Diyarbakır Söz