Yargıtay'da başkan kim olacak?

Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın görev süresinin 9 Şubat'ta dolmasının ardından 10 Şubat 2015 tarihinde Yargıtay başkanlığı için seçim yapılacak. Yargıtay başkanlığı için yapılan temayül yoklamalarında İsmail Rüştü Cirit’in ismi önde çıkıyor.

Yargıtay'da başkan kim olacak?
Yargıtay Başkanı Ali Alkan'ın görev süresi 9 Şubat'ta dolması nedeniyle Birinci Başkanlar Kurulu, 2 Şubat 2015 tarihinde daire başkanlarına yazı yazarak “Yargıtay başkanlığı seçimleri için aday olmak isteyenler birinci başkanlar kuruluna beş gün içinde bildirsin” diyecek. 6 Şubat saat 17:00’ye kadar adayların başvurularını alacak olan Birinci Başkanlar Kurulu, adayların listesini hazırlayarak oy pusulası bastıracak. Seçimler ise Yargıtay Başkanı Ali Alkan’ın 9 Şubat'ta görevinin dolması nedeniyle 10 Şubat’ta Genel Kurul Salonu'nda gerçekleştirilecek.

Adaylar oy için gezilere başladı Yargıtay başkanlığı için süreç henüz başlamamış olsa da adaylar üyeleri gezmeye başladı. Yargıtay’a yeni atanan üyelerle güçlü hale gelen Yargıda Birlik Platformu geçtiğimiz günlerde bir otelde temayül yoklaması yaparak üyelerine 'Yargıtay başkanı olarak kimi istiyorsunuz' diye sordu. Temayül yoklamasında en çok oyu 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit aldı. Yoklamada başkanlık için Cirit’in yanı sıra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil ve Yargıtay üyesi Ali Suat Ertosun’un ismi de geçti. Yargıtay kaynakları, daire başkanlarının seçiminde aday çıkarmayan Cemaatin Yargıtay başkanlığı için de aday çıkarmayacağı iddia ediyor.

Başkan sekreterleri göndermedi Yargıtay Başkanı Ali Alkan, görev süresinin bitmesine bir ay kala HSYK kararnamesiyle başka illere atanan genel sekreter yardımcılarını göndermedi. Genel sekreter yardımcılarına 9 Şubat’ta görev kağıtlarını imzalayacağını söyleyen Alkan’ın, “görevi birlikte bırakırız” dediği öğrenildi.

Alkan yasaya da tepki göstermişti Yargıtay’ın yapısını değiştiren yasaya 24 Kasım 2014 tarihinde Yargıtay Başkanı tepki göstermişti. Başkan Ali Alkan imzalı açıklamada "Kurumsal ihtiyaçlarımız ve taleplerimiz sorulmadı. Bu müdahale, daha ne zamana kadar devam edecektir? Yürütme bu kurul nasıl oluşursa memnun kalacaktır? Bu kurula üçüncü kez seçilecek olan yüksek yargı üyelerine bu türden bir memnuniyet yükünü yüklemek onlara da haksızlık olmayacak mıdır?” ifadesi kullanıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz