Görüş Bildir

Yasama-Yürütme-Yargı Saray'da

Cumhurbaşkanı Erdoğan; yasama, yürütme ve yargı başkanları ile yemekte buluştu. Masada, Meclis Başkanı ve Başbakan'ın yanı sıra, Erdoğan'ın eleştirilerine hedef olan AYM Başkanı Haşim Kılıç da yer aldı.

Yasama-Yürütme-Yargı Saray'da
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve yüksek mahkeme başkanları onuruna Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda öğle yemeği veriyor. Yemekte Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün yanısıra Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga da yer aldı.

Saray'ın diğer konukları arasında Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Serdar Özgüldür, Askeri Yargıtay Başkanı Tuğamiral Zeki Liman, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkanı Tümgeneral Abdullah Arslan ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan da bulunuyor.

Kılıç ve Erdoğan bir arada Erdoğan ve Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç en son 25 Nisan 2014 tarihinde Anayasa Mahkemesi’nin 52. kuruluş yıldönümünde bir araya gelmişti. Kılıç törendeki konuşmasında, törene başbakan olarak katılan Erdoğan başta olmak üzere iktidar yetkililerinin 17 Aralık operasyonu sonrası yargıya yönelik “paralel yapı/çete” suçlaması ile Twitter kararına yönelik eleştirilere yanıt vermişti.

Kılıç’ın konuşmasını 29 Nisan 2014 tarihinde değerlendiren Erdoğan ise “biz Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karara uyarız ama eleştirimizi de yaparız. Öyle kararlar veriyorlar ki hukuki değil, politik. Yargının kararlarıyla konuşması gerekir. Ama bugün bir konuşma yaptı; Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan, Başbakan Yardımcısı orada. Herkese ders verdi. Bugünkü konuşma benim üzülerek dinlediğim bir konuşmaydı. Bu konuşmanın altından da Sayın Başkan ömrü boyunca kurtulamayacak” ifadesini kullandı.

Yargıtay Başkanı'ndan yeni yasaya tepki Yargıtay ile hükümet arasında ise Yargıtay’ın yapısını değiştiren yasaya 24 Kasım 2014 tarihinde Yargıtay Başkanı'nın tepki göstermesi üzerinden ipler gerildi. Başkan Ali Alkan imzalı açıklamada "Kurumsal ihtiyaçlarımız ve taleplerimiz sorulmadı" dendi. Açıklamada “Bu müdahale daha ne zamana kadar devam edecektir? Yürütme bu kurul nasıl oluşursa memnun kalacaktır? Bu kurula üçüncü kez seçilecek olan yüksek yargı üyelerine bu türden bir memnuniyet yükünü yüklemek onlara da haksızlık olmayacak mıdır?” ifadesi kullanılmıştı.

Erdoğan adli yıl açılışına da katılmadı Yargıtay Başkanı Ali Alkan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı 1 Eylül 2014 tarihinde yapılan adli yıl açılış törenine davet etmesine rağmen Erdoğan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun törende konuşması nedeniyle katılmadı. Erdoğan’ın katılmadığı adli yıl açılış töreni Meclis'e getirilen ve Yargıtay’ın da yapısını değiştiren yargı paketiyle yürürlükten kaldırıldı.

Yüksek yargı emekli oluyor Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç, 13 Mart 2015 tarihinde yaş haddinden emekli oluyor. Yargıtay Başkanı Ali Alkan da 9 Şubat 2015’te yaş haddinden emekli olacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi