50 yıl sonra 'pardon' dediler!

Alman ilaç şirketi sakat doğumlara yol açan Talidomit adlı ilacı piyasaya sürmesinin üzerinden 50 yıl geçtikten sonra özür diledi.

50 yıl sonra 'pardon' dediler!

 1950′li ve 60′lı yıllarda dünya genelinde uzuvları olmadan veya kısa doğan bebeklere, bu duruma yol açan ilaçtan esinlenilerek "Talidomit Çocukları" deniyor.

Anne adaylarının hamilelik döneminde sabah bulantılarına karşı kullandığı Talidomit ilacı yüzünden, tüm dünyada 10 binin üzerinde bebek kolsuz, bacaksız veya parmaksız doğmuştu.

50 YIL SONRA PARDON

Talidomit, engelli doğumlarla ilişkisinin tespit edilmesinin ardından 1961′de piyasadan çekilmişti. İlacın üreticisi Alman firması tam 50 yıl sonra ilk defa resmen özür diledi. Şirket yetkilileri bu kadar yıl sessiz kalmalarını hata olarak nitelendirdi.

Kurbanlar için 33 milyon dolar ödenen İngiltere'de, hükümet 2 yıl önce anneleri Talidomit kullandığı için sakat doğanlardan özür dilemişti.

SAKAT DOĞUMLARA NEDEN

Bu ilacın kurbanlarından, kol ve bacakları olmadan dünyaya gelen 50 yaşındaki Avustralyalı bir kadın da Avustralya'da bir dağıtım şirketini geçen ay milyonlarca dolar tazminata mahkum ettirdi.

font-family:Arial;mso-fareast-font-family:Times; mso-ansi-language:TR;mso-fareast-language:EN-US;mso-bidi-language:AR-SA">Bunun azmin başarısı olduğunu söyleyen kadın ilaç sanayinde en büyük felâketlerden biri olan olayın unutulmaması ve benzerlerinin meydana gelmemesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: Diyarbakır Söz