Görüş Bildir

Bu belirtiler kalp krizin habercisi

Kalp krizine yol açan stres, sağlıksız beslenme ve kolesterol… Bu unsurlara dikkat edilmediği takdirde kalp kaslarını besleyen damarların tıkanmasıyla kalp kasları canlılığını yitiriyor.

Bu belirtiler kalp krizin habercisi

 Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Enis Oğuz, Kalp damarları bazen birdenbire bazen de yavaş yavaş yıllar içinde tıkanır. Birdenbire tıkandığında kalp krizi meydana gelir. Yıllar içinde yavaş yavaş tıkandığındaysa komşu damarlardan gelişen kılcal damarlar kalbi beslemeye devam eder ve bu da kalp krizini önler. Ancak bu kılcal damarlar çoğunlukla açık damar kadar yeterli olmadığı için göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi bulgulara neden olur” dedi. Sigara içmek, kötü huylu kolesterolün yüksek olması, şeker hastalarında kan şekerinin yüksek olması, kan basıncı yüksekliği hipertansiyon; stres gibi faktörler kalp krizine neden oluyor. Daha önce kalp damarına stent takılan hastalarda kan sulandırıcı ilacın kesilmesi stent içinde pıhtılaşma oluşarak kalp krizine neden olabiliyor.

Kalp krizi anında hissedilen ağrı, kalp kasının oksijensiz kalmasına bağlı olarak gelişiyor. Elimize bir şey battığı zaman olan fiziksel ağrıdan farklı olarak sinir sistemiyle iletiliyor. Bu nedenle spesifik bir nokta şeklinde gösterilemiyor. Genelde tüm göğse yayılıyor. Baskı, yanma, ezilme şeklinde hissediliyor. Sol kola, alt çeneye ve sırta vurabiliyor.

Hastaya göre tedavi değişir

Tedavi yönteminin hastanın durumuna bağlı olarak değiştiğini söyleyen Doç. Dr. Enis Oğuz, "Pıhtı eritici ilaç tedavisi ve acil angiografi ile tıkanan damarın açılması tedavi alternatifleridir. Eğer acil angiografi imkanı yoksa pıhtı eritici ilaç verilir. Angiografi imkanı varsa acilen yapılmalı ve stentleme işlemi ile tıkanan damar açılmalıdır. Nadiren acil bypass ameliyatı da gerekebilir. Hangi tedavi yönteminin seçileceğine hastanın klinik durumuna göre karar verilir. Ağrının başlama süresi, eşlik eden hastalıkları, laboratuvar bulguları, EKG bulguları nasıl bir tedavi yapılacağına karar verilirken değerlendirilen kriterlerdendir” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi