Görüş Bildir

Hastalar artık tecih etmiyor

D.Ü'nün bünyesindeki Ortez Protez Uygulama Merkezi SGK’nın uygulaması yüzünden hastaların kurumu tercih etmemesinden dolayı atıl duruma düştü.

Hastalar artık tecih etmiyor

Mayın ve trafik kazasına bağlı uzuv kaybı yaşayanlara hizmet vermek üzere merkezi Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) bulunan ‘Barış İçin Doktorlar Vakfı’ desteğiyle Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastaneleri bünyesinde kurulan ve 455 kişiye protez takarak yürümelerini sağlayan Ortez Protez Uygulama Merkezi’nin SGK’nın uygulaması yüzünden hastaların kurumu tercih etmemesinden dolayı atıl duruma düştüğü belirtildi.

DÜ Hastaneleri bünyesinde hizmet veren ve teknolojik donanım bakımından dünyada 12. sırada yer alan, öğrenci yetiştirme ve ortez protez yapım atölyesi bakımından Türkiye’nin bilgisayar destekli tasarım ve imalat sistemiyle (CAD/CAM) çalışan tek merkezi konumunda olan Ortez Protez ve Uygulama Merkezi’ni yeni uygulama nedeniyle hastaların tercih etmemeye başladığı bildirildi. DÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, Ortez Protez Merkezi’nin mayın ve trafik mağdurlarına hizmet vermek üzere 2001 yılında hastanelerinde kurulduğunu söyledi. Alan, “Ancak bu eğitim ve uygulama merkezinde mayın ve trafik kazası mağdurlarının yanı sıra depremde uzvunu kaybeden ve bölgede son yıllarda artış gösteren yanık, elektrik çarpması, damar tıkanıklığı ile tümöre bağlı uzuv kaybı yaşayanlara da protez hizmeti veriliyordu. Şimdiye kadar yüksek kapasite ile çalışan bu merkezimiz, SGK’nın yeni uygulaması yüzünden atıl duruma düştü. Yeni uygulama ile birlikte hastalar gelmez oldu. Ortez ve Protez Merkezi şimdi sadece eğitim hizmeti veriyor” dedi.

SGK'NİN UYGULAMASI KISITLATTI

DÜ Hastaneleri Ortez ve Protez Merkezi’nde Türkiye'nin birçok yerinden gelen hastalara CAD/CAM sistemi ile bilgisayar ortamında daha hassas ölçümlerle daha kaliteli ve rahat kullanılır protezler hazırlanarak takıldığını ifade eden Alan, “SGK’nın bu yeni uygulamasından önce merkezimize yeşil kartı olan hastalar, valilik ve kaymakamlık gibi resmi kurumlardan gönderilen hastalar, başhekimliğimize dilekçeyle mağdur olduklarını bildiren vatandaşlarımıza hiç para almadan hizmet veriyorduk. Ocak 2012 tarihinden itibaren yeşil kartlılar dahil SGK’nın Türkiye’deki bütün vatandaşları aynı çatı altına toplamasıyla hastalar gelmez oldu. Çünkü hastalar yeni uygulamayla üniversite hastanelerinde döner sermayeye 4-5 bin lira peşin para yatırıp faturasını aldıktan sonra bu hizmeti alabiliyorlar. Böyle olunca vatandaşlar peşin para almayıp vekalet alarak protezi takan özel protez merkezlerine yöneliyorlar. Dolayısıyla ülkemizde 7 üniversitede bulunan protez merkezlerine hasta gelmeyince bunca tesis, ünite atıl duruma düştü“ şeklinde konuştu.

“ESKİ UYGULAMA DEVAM ETMELİ”

Önceki uygulamada üniversite hastaneleri bünyesindeki Ortez Protez Merkezi’ne gelen hastaların ortopedi kliniğine yatırılarak protez takıldıktan sonra masraflarının döner sermaye birimleri tarafından faturalandırılıp SGK’ya gönderildiğini belirten Prof. Dr. Sait Alan, SGK’nın da bu faturaları kabul edip ödeme yaptığını söyledi. Alan, “Ancak Ocak 2012 tarihinde başlatılan yeni uygulamayla hastalar üniversite hastaneleri bünyesindeki Ortez Protez Merkezi’ne geldiklerinde bedeli peşin yatırdıktan sonra hizmet alabiliyorlar. Bu hizmet bedeli de 4-5 bin lira gibi bir meblağı buluyor. Bu rakamı yeşil kartlı bir vatandaş veya diğer vatandaşlar ödeyemeyince de üniversite hastanelerine gelmemeye başladı. Durum böyle olunca da bu merkezler atıl duruma düştü. Eski uygulama, yani hastalardan peşin para alınmayıp, döner sermaye birimleri tarafından gönderilen faturalar kabul edilip SGK tarafından kuruma ödeme yapılması halinde durum düzelecektir. Bu kadar teknoloji yatırımın yapıldığı merkezin atıl duruma düşmemesi için eski uygulamanın devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.

11 YILDA 455 KİŞİ YÜRÜMEYE BAŞLADI

DÜ Hastaneleri Ortez ve Protez Ünitesi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Aydın ise 2001 yılında kurulan merkezlerinde 455 kişinin yürümeye başladığını söyledi. Aydın, “2001 yılından bu yana mağdur vatandaşlarımızın uzuv kaybına bağlı mağduriyetlerini gidermeye çalışıyoruz. Hedef kitlemiz mayın patlamalarında ve trafik kazalarında ayaklarını kaybedenlerdir. Depremde ayağını kaybedenlerde bize başvurduğunda yardımcı oluyoruz. Ünitemizin kuruluşundan bu yana 455 hastaya hizmet verdik. Bunların 102'si mayın, 124'ü trafik kazası, 69'ü damar tıkanıklığı ve 27’si ateşli silahla yaralanma, 25’i tümör, 29’ü doğuştan gelen rahatsızlıklar, 17’si iş kazası, 17’ü elektrik çarpması, 14’ü enfeksiyon,13 kangren, 11’i yanık ve 7’si de poliomyelit nedeniyle uzuv kaybına uğrayan toplam 455 vatandaşımıza ortez ve protez takarak yürümelerini sağladık” dedi.

Doğuştan iki ayağı da sakat olan Şirin Sümbül isimli vatandaş DÜ Hastaneleri’nde ayaklarına takılan protezle yeniden hayata tutunduğunu söyledi. 44 yaşındaki Sümbül, “İki ayağımdan sakat doğrum. Kendimi çaresiz ve işe yaramayan biri olarak görüyordum. Sonra Dicle Üniversitesi Hastaneleri Ortez Protez Ünitesi’ne geldim. İki ayağıma da protez taktılar. Beş kuruş param da gitmedi. Yaşadığımın farkına vardım. İş buldum, evlendim. Sağlam bir insandan farkım yok. Protez ayaklarımla 30 kilogram taşıyabilirim. Allah sebep olanlardan razı olsun. Ben bu merkezin faydasını gördüm. Faydasını görecek daha birçok vatandaşımız vardır. Bu ünite yaşamalıdır” diye konuştu.font-family

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi