Görüş Bildir

Üniversiteden kuru fasulye araştırması

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yalçın Coşkuner, bölgede yetişen kuru fasulyelerin özellikleri ve pişme kalitesinin belirlenmesine yönelik araştırma yaptı.

Üniversiteden kuru fasulye araştırması
KMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonunca (BAP) desteklenen proje, Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yalçın Coşkuner tarafından gerçekleştirildi. Karaman'da yetişen kuru fasulyelerin fiziko- kimya ve pişirme sürelerini laboratuvarda inceleyen Yrd. Doç. Dr. Coşkuner, Türkiye’de yetiştirilen fasulyelerin Türk Standartları Enstitüsü tarafından botanik bakımından yapılarına göre 'Tombul, Çalı, Horoz, Dermason, Selanik, Battal, Şeker, Barbunya ve Bomba' şeklinde çeşitlere ayrıldığını kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Coşkuner, fasulyelerin başta fiziksel özellikleri olmak üzere birçok özellik açısından birbirinden farklı niteliklere sahip olduğunu belirterek çoğu zaman kuru fasulye çeşitlerinin yerli üretimi yetersiz olduğu için Kanada, Arjantin, Polonya, Ukrayna, Kırgızistan ve İran gibi ülkelerden ithalat yapılarak iç piyasaya sürüldüğünü ifade etti. Yaptığı araştırmada Karaman'da en çok 'Çalı' türü fasulyelerin yetiştiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Coşkuner, şunları söyledi:
"Karaman’da Alberto, Amerikan Çalısı, Kanada, Karayaprak ismiyle bilinen genellikle çalı fasulye grubundan fasulyelerin üretimi yaygın olarak yapılmaktadır. Bunlara ilave olarak yine çalı grubuna ait fakat daha düşük ekim alanına sahip Çanakkale, Köse ve Özmen gibi çeşitler de yetiştiriliyor. Ayrıca horoz fasulye grubundan Göynük-98 ve Dermason fasulye grubundan Akman-98 çeşidi de temin edilebildi. Yapılan ön incelemede verimi yüksek bazı ithal kuru fasulyelerin tohumluk olarak kullanıldığını ve yetiştirildiğini de tespit ettik. Geçmiş yıllarda yerel kuru fasulye popülasyonlarının yerine ikame edilebilecek standart sertifikalı çeşitlerin Karaman’da yaygınlaştırılması amacıyla yapılan çalışmalarda denenen Göynük-98, Yunus-90, Akman-98, Karacaşehir-90 gibi fasulye çeşitlerinde istenilen sonuçların alınamadığı kanaatine vardık."

PİŞİRME SÜRESİ İNCELENDİ

Kuru fasulyenin pişirme sürelerini de inceleyen Yrd. Doç. Dr. Coşkuner, "Yaptığımız denemelerde kuru fasulye çeşitleri herhangi bir ıslatma işlemine tabi tutulmadan pişirildiğinde pişme sürelerinin ortalama 28 dakika ile 136 dakika arasında değişim gösterdiğini tespit ettik. Pişirilmeden bir gece önce yapılan ıslatma işleminden sonra gerçekleştirilen pişme süresi testinde ise çeşitlere ait pişme sürelerinin ortalama 7,5 dakika ile 55 dakika arasında değişim gösterdiğini belirledik" diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Coşkuner, kuru fasulyenin en çok Karaman, Konya, Kahramanmaraş, Malatya, Erzincan, Samsun ve Niğde'de yetiştirildiğini kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi