Görüş Bildir

Başkan Tutu: Samsunsporun kurtuluşu Süper Lig

SAMSUNSPOR Kulübü Başkanı Erkut Tutu, katıldığı panelde, "Samsunspor’un kurtuluşu Süper Lig’dedir" dedi.

Başkan Tutu: Samsunsporun kurtuluşu Süper Lig
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Antrenörlüğün Dünü Bugünü” konulu panel düzenledi. Panelin konukları ise Samsunspor Kulübü Başkanı Erkut Tutu, Teknik Direktör Erhan Altın ve futbolcular Musa Aydın ile Etame Mbilla oldu. Burada konuşan Kulüp Başkanı Tutu, “Özellikle Anadolu kulüplerini yönetenlerin en büyük sıkıntısı geçmişten gelen futbolcu borçlarıdır. Aslında buraya göreve gelirken ben ve benden önceki arkadaşlar da yapmak istediklerini yapamıyorlar. Benim 2010-2011 sezonunda kulüp başkanı olduğum dönemde de, bu dönemde de en büyük hedefim, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ile Samsunspor’u hangi ortak noktalarda bir araya getirebiliriz, hangi noktalarda iş birliği yapabiliriz, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsunspor’dan, Samsunspor da Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden nasıl faydalanır diye projelerim vardı. Fakat mevcut yönetim kurulumuzun ve benim içinde bulunduğum sıkıntılar bunları yapma noktasında planlarımızı ertelememize neden oluyor. Sebebi de kulübün içerisinde bulunduğu mali sıkıntılar" dedi.
Her kulübün olduğu gibi Samsunspor’un da çok büyük ekonomik sorunları bulunduğunu vurgulayan Erkut Tutu, "Gerçekten yönetmek konusunda sıkıntılar çekiyoruz. Ama bu mali tabloları da düzeltmek için de gece gündüz çalışıyoruz. Ama Samsunspor’u olması gereken bir sistemin içerisine oturtamıyoruz. Çünkü Samsunspor kulübünde her kulüpte olduğu gibi istikrarlı bir yönetim yok. Başarının en önemli unsunu bence istikrardır. Süper Lig takımlarının yayın gelirlerinden aldığı para yaklaşık 35-40 milyon lira. Samsunspor’un ile diğer PTT 1’inci Lig ekiplerinin yayın ve iddaa gelirleri ise 3,5 milyon gibi bir para. Aslında sistemi kurabilsek, Samsunspor’u kendi ayaklarında yürütebilecek mali yapıyı kazandırabilsek belki kulüp çok daha rahat yönetilebilecek hale gelecek. Bunun da olması için kendi kulübüm adına konuşuyorum, Samsunspor’un Süper Lig’e çıkması gerekiyor. Eğer Samsunspor’u Süper Lig’e çıkartabilirsek 35-40 milyon lira gibi bir gelire sahip olacak. İstikrarı yakalayıp doğru düzeni kurarsak da Samsunspor’u bundan sonraki süreçte bulunduğu noktadan çok daha iyi yerlere getirebiliriz diye düşünüyorum" diye konuştu.
Samsunspor’da olduğu gibi diğer tüm kulüplerin de en büyük giderlerinin futbolcu ödemeleri olduğunu ifade eden kulüp Başkanı Erkut Tutu, şöyle devam etti:
"Eğer siz doğru bir sistem kurmazsanız, futbolcu transferlerinde büyük hatalar yaparsanız, ödeyemeyeceğiniz transferleri yaparsanız, Samsunspor’un düştüğü duruma düşersiniz. Bunu yapabilmek için de tüm kulüplerin kesinlikle kendi öz yapısına dönmesi gerekiyor. Samsun, Türkiye’de alt yapısı ile en güçlü olan kulüplerden birisi. Şu anda kadromuza baktığımızda alt yapıdan gelen 7-8 oyuncumuz var. Dünya genelinde araştırma yapmışlar. Dünyanın hiçbir kulübünde 100 kişilik alt yapıdan üst yapıya 3 taneden fazla oyuncu kazandıran kulüp yok. Yani dünyanın en başarılı kulübü 100 alt yapı oyuncusu var ise 3 tanesini a takıma kazandırabiliyor. Ancak Samsunspor senede en az 1-2 tane, hatta dönem dönem 3-4 tane profesyonel takıma oyuncu kazandırıyor. Samsunspor tamını gerekli alt yapıyı kurarsa, bu imkan da alt yapıya verilirse Samsunspor kulübü uzun vadede sistemini kurmuş, istikrarı yakalamış bir kulüp haline gelirse, kendi futbolcuları ile gireceği mücadelede bence ekonomik anlamda müthiş derecede bir başarı sağlayacaktır. Samsunspor eğer sezon sonunda başarıyı yakalar ve Süper Lig’e çıkarsa, elde edilecek gelirin büyük bölümünü alt yapıya harcayıp, Samsunspor futbolcu tarlasından faydalanmayı düşünüyorum."
Bir öğrencinin, "Trabzonspor ile yapılması planlanan hazırlık maçı neden iptal oldu?" sorusuna ise Başkan Tutu, “Bizim hiçbir kulüple sorunumuz yok. Trabzonspor ile de sorunumuz yok. Bizim tek sorunumuz sahada. Trabzonspor ile hazırlık maçı yapmak istedik ancak rakibin teknik direktörleri, oyuncularının sakatlıklarından dolayı milli aradaki izni uzatmak zorunda kaldı. Başkanla benim yaptığım görüşmede böyle bir karşılaşmadan Trabzon camiasının da çok mutlu olacağını söyledi. Ancak şunu söylediler. Uygun olursa sezon öncesi hazırlık maçı, ya da sezon açılış maçını yapabileceklerini ilettiler" şeklinde cevap verdi.
Başkan Tutu’dan sonda söz alan Teknik Direktör Erhan Altın, "Bazen Türkiye ile Avrupa’daki antrenörler arasına mesafe kokuyorlar ama özellikle Türkiye’de çok yetenekli, araştırmacı teknik direktörler var. Bunlar içerisinde belki sizler de olacaksınız. Belki dünya çapında antrenör olacaksınız. Ancak aldığınızla kalırsanız hiçbir şey olamazsınız. Geniş çapta araştırmacı olur, işinizi severseniz inanıyorum ki bu işi ilerleteceksiniz. Antrenörlük, liderlik o kadar vasfı basit bir şey değil. Herkes antrenörlük yaparım der ama antrenörlük bilgisi o kadar kolay değil. Türkiye’mizde futbolu bırakıp hemen teknik direktörlüğe soyunan arkadaşlarımız oluyor. Türkiye’de, Avrupa’da, milli takımda Türk futbolu adına güzel şeylere imza atmış olabilirsiniz ama teknik direktörlükle bunun arasında dağlar kadar fark var" dedi.
Türkiye’de teknik adam anlamında alaylı ve akademisyen diye bir düşünce oluştuğunu söyleyen Erhan Altın, "Ben buna katılmıyorum. İkisinin de bir arada olduğu süre içerisinde daha güzel şeylerin ortaya çıkacağına inanıyorum. Özellikle altyapıda. Alt yapımız bizim temelimizdir. Çok güzel şeyler olacağını ümit ediyorum. Şu anda alt yapıdan 6-7 oyuncu a takım kadromuzda bulunuyor. Forma giyebilecek futbolcularımız da var. Bunları bazı konularda kaybetmemek adına kendilerini bünyemizde bulunduruyoruz ama birer birer yavaş yavaş ilerleyen yıllarda Samsunspor özüne dönecektir" diye konuştu.
Kendisine yöneltilen "2008 yılından bu yana Türkiye’desin. En unutamadığın ve anlamlı golün hangisi?" sorusuna Etame Mbilla’nın, "Samsunspor’u Süper Lig’e çıkartan golüm, benim için en anlamlı gol olacak" cevabı ise salondan büyük alkış aldı.
Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi