Görüş Bildir

Galatasaray, Avrupa'da tarihinin en kötü dönemini yaşıyor

GALATASARAY'ın Spor Toto Süper Lig'deki istikrarsız görüntüsünün ardından, Şampiyonlar Ligi'nde grubun en zayıf halkası olarak görülen Astana karşısındaki biçare görüntüsü Sarı-kırmızılı camiayı sarstı.

Galatasaray, Avrupa'da tarihinin en kötü dönemini yaşıyor

Toplam değeri Wesley Sneijder'in maliyetinden az olarak değerlendirilen Astana karşısındaki futbolun kritiği yapıldığında otoriteler, Galatasaray'ın Avrupa'da hiç bu kadar kalite olarak gerilemediğine dikkati çektiler. Yakın geçmişe kadar "Avrupa Fatihi" olarak değerlendirilen, Türkiye'nin futbolda gururu olarak görülen Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde galibiyet hasretini 9 maça çıkararak, bu olumsuz istatistikte rekora imza atmış oldu.

SUÇLU ÇOK

Galatasaray'ın Avrupa'daki önlenemez küçülüşü sürerken, "suçlu kim" sorusu herkesin aklında. Ancak suçlu ya da hatalı kelimesinin karşısına birçok unsur yazılıyor. Başta Başkan Dursun Özbek ve yönetim kurulu ile başlayan yönelmeler, teknik direktör Hamza Hamzaoğlu ve ekibine, devamında futbolculara, hatta genel kurula yani kulüp üyelerine kadar uzanıyor.

Başkan Dursun Özbek'in UEFA kriterlerine uyum amacıyla yürüttüğü "ucuz" transfer politikası eleştirilerin öncelikli noktası olurken, transferde takıma katkı sağlayacak oyuncular yerine, düşük maliyetli diye tercih edilmesi kadroyu zayıflattı. Bu paralelde Hamza Hamzaoğlu'nun, "Ben şampiyon oyuncularımı silemem" düşüncesi, geçen yıl rakiplerin de hatasıyla kazanılan şampiyonluğun abartılması Galatasaray'ın geriye koşusuna ivme kazandırdı.

Transferin son gününde Melo ve Telles'in satılması devamında Melo'ya benzer özellikte bir ön libero transferinin gerçekleşmemesi, Kevin Grosskreutz transferindeki fiyasko, otoritelerin birleştiği ortak hatalar.

HAMZA HAMZAOĞLU ARTIK SALLANIYOR

Geçen sezonun ortasında göreve gelen ve İtalyan Prandelli ile hiç de ümit vermeyen takımı şampiyon yapan Hamza Hamzaoğlu ise kazanılan 3 kupaya rağmen koltuğunda hiçbir zaman rahat olamadı. Geçen yıl yaptığı ve yapmadığı oyuncu değişiklikleri yüzünden, şampiyonluğa rağmen olumsuz tenkitlerden kurtulamayan Hamza Hamzaoğlu, bu sezon ise transferde Bilal Kısa ve Jem Karacan gibi oyuncuları aldırması ve yönetimin ucuzcu transfer anlayışına kalkan olması genç teknik adama yönelik eleştirilerin dozajını artırdı. Önümüzdeki yoğun maç trafiği ve devamında 9. haftada oynanacak Fenerbahçe derbisi Hamza Hamzaoğlu'nun Galatasaray'daki kariyerini değiştirebileceği iddialarını güçlendirmeye başladı. Hamzaoğlu'nun futbolcular üstündeki otoritesi sürekli tartışılırken Burak Yılmaz, Sneijder gibi oyuncularla yaşadığı sürtüşmelerde geri adım atması ve ağırlığını koyamaması konumunu tartışılır hale getirdi. Galatasaray'ın geçen yıl şampiyon olan takımından da futbol olarak geriye düşmesi, Hamzaoğlu'na teknik yönden yapılan eleştirileri de devamında getiriyor. Genç teknik adamın her maç sahaya sürdüğü on bir, spor yazarları ve sosyal medyada tartışılırken, eleştiriler de her geçen gün artıyor.

TARAFTAR TEKNİK HEYETE GÜVENMİYOR

Galatasaray taraftarı, Hamza Hamzaoğlu'na güvensizliğini açıkça dile getirmeye başlarken, olumsuz bir iki maç sonrasında taraftar gruplarının yönetimi ve Hamza Hamzaoğlu'nu protesto etmesi kaçınılmaz olarak görülüyor. En büyük taraftar grubu UltrAslan, kulübün kurucusu Ali Sami Yen'in "Amacımız Türk olmayan takımları yenmek" sözlerini kullandı, devamında yönetim ve teknik heyete "Burası Galatasaray. Ya öğrenecek, ya gideceksiniz" uyarısında bulundu.

FUTBOL BAŞSIZ, ALBAYRAK ARANIYOR

Galatasaray'da futbola hakim olan yönetici Cüneyt Tanman'ın istifasının ardından, yönetim-futbolcu-teknik üçgeninde köprü olması beklenen ve yönetim dışı göreve gelen başkan Dursun Özbek'in kardeşi Mehmet Özbek'in tüm iyi niyetine karşın bu sorumluluğu üstlenemediği görüşü hakim. Teknik heyet ve futbolcuların, başkanın kardeşi olması nedeniyle Mehmet Özbek ile diyalog kurmaktan çekindikleri de Florya'dan taşmaya başladı. Kısaca bir Abdurrahim Albayrak, bu yönetim içinden bulunamadı.

Başkan Dursun Özbek, çıktığı bir TV kanalında, "Sneijder ile haftaya imzalayacağız" diye açıklama yaptı, ancak bu sözlerinin üstünden 20 gün geçti ve Sneijder ile sözleşme yenilenmedi.

Galatasaray'ın geçen sezonki şampiyonluğunda futbolcu katkısı olarak 1 numaraya konulan Muslera'nın, bu sezon yaşadığı form düşüklüğü de Galatasaray'ı sarsan etkenlerin başında olarak gösteriliyor. Geçen sezon Dünya'nın en iyilerinden biri olarak gösterilen Muslera, ligde üst üste hatalı goller yerken, Astana'nın özellikle attığı 2. golde Uruguaylı kalecinin hata payı büyük olarak değerlendirildi.

SABRİ-SELÇUK SÜRTÜŞMESİ DİNMEK BİLMEDİ

Futbol takımının kötü gittiği günlerde takım içiresinde eski ve yaşlı futbolcuların "ağabeylik" yapması beklenir. Galatasaray'da bu görevi üstlenecek oyuncular arasında bulunan Sabri ve Selçuk arasındaki kaptanlık çekişmesi perde arkasında sürmeye devam ediyor. Sabri ile sözleşme uzatılırken takımın bir numaralı sağ beki olarak, Cüneyt Tanman ve Hamza Hamzaoğlu tecrübeli oyuncuya sahip çıkmıştı. Ancak stoper olarak transfer edilen Denayer sağ bek oynarken, stoperde uzun süren sakatlıktan yeni dönen formsuz Semih Kaya zorunlu olarak oynatıldı ve Astana karşısında maçın kırılma hatasını Semih Kaya yaptı.

DZEMAİLİ GENOA'DA OYNUYOR, GALATASARAY 1.3 MİLYON EURO ÖDÜYOR

Galatasaray neredeyse 50'ye ulaşan futbolcu kadrosunda büyük oranda indirime gitti. Gönderilen futbolcular arasında İsviçre Milli Takımı'nda devamlı oynayan ve İtalya'nın Genoa Kulübü'ne giden Dzemaili de var. Arnavut asıllı oyuncunun ücretinin 1 milyon 350 bin Euro'sunu Galatasaray, Genoa Kulübü yerine ödüyor. Eski yöneticilerden Ahmet Özdoğan, "Bu kadar para ödenen oyuncu kadroda tutulsa ve Astana karşısında oynasa eldekilerden daha faydalı olurdu" görüşünü atarak, yönetimin ve Hamzaoğlu'nun transfer planlamasını eleştirdi.

ASIL SUÇ KULÜP ÜYELERİNDE

Galatasaray'da yarınlara yönelik karamsarlık da had safhaya ulaşırken, suçlu kim sorusunu sorduğumuzda camianın tecrübeli isimleri Hayri Kozak, Turgay Kıran, Ahmet Özdoğan gibi isimler de yönetimi değil kulüp üyelerini suçlayıp, "Galatasaray'ı değil koltuklarını düşünenler, sınıf arkadaşlarını yönetici seçmeyi kulübün çıkarlarından önde görenler, mali kongrelerde kitapçıkları sıraların altına atanlar, sorumsuz ve duyarsız kulüp üyeleri tercihleriyle kulübü bu hale getirdi" yönünde ortak bir eleştiride bulundular.

Kaynak: Spor Merkezi

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi