Yaş adaletsizliği kalkıyor mu?

Bir çok futbolcunun futbol hayatını erken yaşta bitiren 3.Lig’deki yaş sınırının kaldırılmasıyla ilgili ciddi bir baskı ve çalışma yapıldığı ortaya çıktı.

Yaş adaletsizliği kalkıyor mu?
Abdullah Avcı’nın da kaldırılmasını istediği sınırın bu ay içinde yapılacak TFF yönetimi kurulu toplantısında karara bağlanağı belirtildi. 3.Lig’deki futbolcuların askerlik ertelemesinden yararlanması da gündemde.

GÖZLER TFF YÖNETİMİNDE

24 yaşın üzerindeki yüzlerce profesyonel futbolcunun,ailelerinin geçimini sağladığı ve geleceklerini garanti altına almak için tek çaresi olan futbola erken yaşta veda etmesine neden olan 3.Lig’deki yaş sınırının kaldırılması için ciddi bir kararlılık olduğu bildirildi. Futbol dünyasından gelen tepkiler üzerine çalışma başlatan TFF,dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan,insan haklarına ve profesyonel futbol anlayışına ters olan bu durumu düzeltmek için çalışma başlattı. Futbol dünyasındaki sivil toplum kuruluşları ve derneklerin kaldırılmasını istediği yaş sınırının bu ay içinde yapılacak TFF yönetim kurulu toplantısında ele alınacağı belirtiliyor. Yönetimin bu yönde karar vermesi halinde mağduriyet yaşayan bir çok futbolcuya yeniden sahalara dönme imkanı doğarken,yaş sınırından dolayı transfer yapmakta zorlanan 3.Lig takımlara da istedikleri transferleri yapma imkanı doğacak.

AVCI DA KALDIRILMASINI ÖNERMİŞTİ

Milli takımlar teknik direktörü Abdullah Avcı,3.Lig’deki yaş sınırının adil olmadığını ifade ederek bir çok futbolcunun erken yaşta sahalara veda etmesini sağlayan bu uygulamaya karşı olduğunu dile getirmiş ve TFF’ye bu yönde öneride bulunduğunu kaydetmişti. Avcı,”Bu durum hem rekabet ortamını azaltıyor. Hem de bir çok futbolcuyu mağdur ediyor” dedi. Türk futbolunun ileri gitmesi için uygulanan bu durumun değişmesi gerekiyor. Bu politikayla futbolumuzun ilerlemesi düşünülemez. Hatta 3.Lig’e yaş sınırı geldiği dönemden bu yana gerileyen bir futbolumuz söz konusu. Bu durumun değişmesi için Türkiye Futbol Federasyonuna düşüncelerimizi aktardık. Onlarda bu konu üzerinde çalışma yapıyor” demişti.

İMZA KAMPANYASINA DESTEK

Bu arada Futbol Çalışanları Sendikası , liglerde yaş sınırının kalkması ve askerlik ertelemesinin kapsamının genişletilmesi için kulüpler nezninde başlattığı imza kampanyasına destek çığ gibi.

Futbol-Sen Başkanı Rahim Zafer, 24 üzeri yaş sınırı ve BAL'da uygulanan 27 yaş sınırının hem insan haklarına hem de ILO sözleşmelerine aykırı olduğunu kaydetti. Dolayısıyla sıralamanın bu sözleşmeleri tanıyan Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına da aykırı olduğunu dile getiren Zafer, “Bu uygulama ne kulüpler ne de futbol çalışanları adına bir fayda sağlamıştır. Liglerde kalite düştüğü gibi birçok futbolcu da erken yaşta futbolu bırakmak zorunda kalmıştır” dedi.

‘BÖYLE BİR SİSTEM İNSANLIĞA AYKIRI’

Dünyanın hiçbir ülkesinde çalışma özgürlüğünün yaş dolayısıyla kısıtlanmadığını vurgulayan Rahim Zafer, TFF'nin talimatlarına göre 3. ligde ve BAL'da uygulanan yaş sınırının (3. liglerde 24 yaş yukarısı için en fazla her kulüpte sadece 6 oyuncu, BAL'da 27 yaş üzeri 4 oyuncu ile sözleşme yapılır) kaldırılmasının hem insani hem de hukuki açıdan zorunlu olduğunu kaydetti.

Futbolcunun oynama ve mesleğinden para kazanma yaşının 18-20'de başladığını, 30-35'e kadar da devam ettiğini dile getiren Futbol-Sen Başkanı, sözlerine şöyle devam etti.

‘EN VERİMLİ ÇAĞDA FUTBOLU BIRAKIYORLAR’

“Fakat 3. lige uygulanan yaş ayrımcılığı kuralıyla, 24 yaşın üzerindeki futbolcular yaşlı addedilip kontenjana sokuluyor. Bir de askerlik ertelemesinin 2. ligde olduğu halde 3. ligde olmaması da eklenince en verimli çağında olan futbolcu, hem askerlik, hem de yaş ayrımcılığı sorunuyla karşılaşıyor. Böylelikle ikili kıskaç altında kalarak futbolu erken yaşta bırakmak zorunda kalıyor. Futbolculuk özel yetenek gerektirir. Zira askere giden futbolcu en az 1,5 yıl sahalardan uzak kalıyor ve bu sürede oynamadığından futbola dönmesi de zorlaşıyor.”

‘BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ’

Rahim Zafer, yaş sınırı ve askerlik ertelemesinde bütün futbolcuları kapsayan bir değişikliğe gidilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.Askerlik ertelemesinin 2008'den önce olduğu gibi 3. ligde de yeniden uygulanması gerektiğini vurgulayan Zafer, “Bu ligde oynayan futbolcuların en önemli sorunlarından biri olan askerlik ertelemesinin 3. ligi de kapsar şekilde yeniden uygulanması zorunlu hale gelmiştir. Profesyonel futbolculuğun bir meslek olduğu günümüzde işsizlik oranının çok yüksek olduğu ülkemizde 23-24 yaşlarında futbolu bırakmak zorunda kalan bir gencin, bu yaştan sonra yeni bir meslek edinmesi de mümkün değildir. Askerlik kanununun bu şekliyle korunması halinde futboldan başka bir mesleği olmayan 23-24 yaşında birçok genç, vasıfsız bir insan olarak hayatına devam etmek zorunda bırakılmaktadır.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz