Görüş Bildir

Google ve Apple'ın yeni rakibi: Firefox

Yazılım ve internet tarayıcısı şirketi Mozilla, mobil cihazlar için işletim sistemi geliştireceğini açıkladı. Mozilla, MWC 2013’te yaptığı açıklamayla Google ve Apple’a karşı en yeni rakip olarak belirdi.

Google ve Apple'ın yeni rakibi: Firefox

Kar amacı gütmeyen bir firma olan Mozilla, Mobil Dünya Kongresi’nde (MWC 2013) Google ve Apple’a mobil işletim sistemi piyasasında rakip olacağını duyurdu.

Firefox internet tarayıcısı ile küresel alanda tanınan şirket, işletim sisteminin geliştirilmesi aşamasında küresel çapta 18 ağ operatörü ve dört cep telefonu üreticisiyle çalıştığını belirtti.

Mozilla, Alcatel, LG ve ZTE’nin Firefox OS (işletim sistemi) kullanan ilk markalar olacağını, Huawei’nin de 2013 içinde aynı hamleyi yapacağını belirtti. Mozilla, yeni dönemdeki sloganını 'Tilkiyi serbest bırak' olarak belirledi.

AÇIK İNTERNET STANDARTLARI

Mozilla, Firefox OS yazılımının, açık internet hareketi kapsamındaki web standartlarına uygun olarak geliştirildiğini belirtti

Mozilla Kıdemli Başkan Yardımcısı Jay Sullivan, “FireFıx OS uygulamalar ile web arasındaki duvarı yıkacak çünkü HTML5 gibi web teknolojileri üzerine kurulu... İnternet, artık ağırlıklı olarak yazıloım geliştiriciler tarafından sürdürülüyor.Firefox OS için birçok etkileyici uygulama hazırlanacağından eminim” dedi.

Firefox OS, açık internet standartları kapsamında yazılım geliştiricilere açık olacak. Geliştiriciler Apple veya Google ile gelir paylaşımı yapmaksızın Firefox için yazılım hazırlayıp satabilecek.

Mozilla, Firefox OS kullanacak ilk cihazların Temmuz ayında Brezilya, Kolombiya, Macaristan, Meksika, Karadağ, Polonya, Sırbistan, İspanya ve Venezülla’da satışa sunulacağını belirtti. Firefox kullanacak cihazları benimseyecek 18 operatörün isimlerini ise şöyle: América Móvil, China Unicom, Deutsche Telekom, Etisalat, Hutchison Three Group, KDDI, KT, MegaFon, Qtel, SingTel, Smart, Sprint, Telecom Italia Group, Telefónica, Telenor, TMN ve VimpelCom.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi