Görme engelliler için 'gören' teknoloji

Ülkemizde de sayıları 216 binden fazla olan görme engelliler gelişen teknoloji sayesinde telefondan arabaya kadar bir çok cihazı kullanabiliyor. Google, görme engelliler için sürücüsüz otomobil geliştirirken Apple da mac işletim sistemleri için ‘voiceover’ geliştiriyor.

Görme engelliler için 'gören' teknoloji

Engelsiz Erişim Derneği Genel Sekteri Engin Yılmaz yapmış olduğu bir açıklamada sözlerini şu şekilde dile getiriyor: "Artık akıllı telefonların kolayca kullanılabildiğini, önceden tuşlu telefonlar  bulunduğunu ama bu telefonların  bundan sonra üretilmediğini, bunun yerine evvelki akıllı telefonları  bundan sonra kolayca kullanabildiklerini belirtti. Sesli ifade nitelikleri bir fazlaca gelişmiş durumda." dedi.

BiTaksi’nin hayata geçirdiği yeni güncellemede, görme özürlü yolcular, seyahat yapacağı taksi şoförlerinin bilgilerini, araç plakasını, konum bilgilerini ya da yol güzergahını sesli şekilde duyabiliyor ve sesli yönlendirmeyi aktifleştirip uygulamayı kullanan yolcunun görme özürlü bulunduğu sistem yönünden algılanıyor, şoförler görme engeli var bulunan yolcunun çağrısını üç nokta ikonu ile ayrıştırabiliyor.

Görme engelliler için geliştirilen teknolojilerden bir tanesi de bilgisayarlar. Yeni yazılımlarla bilgisayarları da kolayca kullanabilen görme engelliler için, bu konu için en iyi bilgisayar programlarının başlangıcında JAWS var. Windows işletim sistemli bilgisayarlarda uygulanan JAWS, ekranda klavye imlecinin bulunduğu yeri okuyor. Okuma hızı ise kullanıcılar yönünden ayarlanabiliyor. Mac işletim sistemli bilgisayarlarda ise Apple’ın geliştirdiği ‘voiceover’ sıfatı kullanılabiliyor.

Google’ın geliştirdiği ve görme engellilerin bir başlarına yolcu etmelerini sağlayacak bu sürücüsüz otomobiller, sesli kontrol sistemine haiz olacaklar. Görme özürlü bir kişi tümünün sesli kontrolle gitmek istediği yeri söyleyerek yolculuk edebilecek. Google ilk testleri başarıyla yapmış oldu ve geliştirdiği sürücüsüz taksi modelinde görme engellilerin yolcu etmesini sağladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz