Microsoft, AMD'yi satın alacak(mı?)

Yazılım devi Microsoft, donanım sektöründe ben de varım diyerek CPU ve GPu üreticisi AMD’yi satın almak istiyor.

Microsoft, AMD'yi satın alacak(mı?)

Bundan iki yıl önce bir dönemin cep telefonunda lider markası olan Nokia’yı satın alarak 7.1 milyar dolar gibi bir ödeme yapan Microsoft şimdi de yine tarihi bir rakamla başka bir devi satın almanın peşinde.

KiGuru sitesinde yer alan bir habere göre Microsoft AMD’yi satın almak için iki aydır üst düzeyde görüşmeler yapıyor. Yine KiGuru sitesine göre Microsoft’un şu anki nakit rezervi 95 milyar dolar. AMD’nin piyasa değeri ise 1.8 milyar dolar. Donanım sektörüne büyük yatırım yapan Microsoft’un AMD’yi satın almaması için hiçbir neden yok.

Kişisel bilgisayarlarda en çok kullanılan işlemci İntel. AMD de bu hakimiyeti bir türlü yenemedi. Sony ve Microsoft, PlayStation 4 ve Xbox One oyun konsollarında AMD'ye ait APU (işlemci ve grafik işlemcisi bir arada) adı verilen yonga setlerini kullanıyor. Microsoft, APU işlemciler için satılan her Xbox One konsol için AMD'ye 100 dolar gibi astronomik bir ücret ödüyor. Xbox One'ın milyonlar sattığını göz önünde bulundurduğumuzda bu rakam milyar dolarları buluyor.

Microsoft'un AMD'yi satın alması oyun dünyasındaki bir numaralı rakibi Sony'yi kendisine bağlı kılacaktır. Sony de Microsoft gibi konsol başına AMD'ye 100 dolar gibi ciddi bir para ödüyor. PlayStation 4 satışları 20 milyonu aşmış durumda ve Sony'nin bugüne dek AMD'ye ödediği parayı gelin siz hesap edin.

Microsoft’un AMD’yi satın alması halinde pazarda taşlar yerinden oynayacak. Xbox One için 100 dolar gibi bir ücret ödemek zorunda kalmayacak. Bir de Sony’nin AMD’ye ödeyeceği paralar direk Microsoft’un kasasına girecek. Ayrıca Surface tablet ve mobil cihazlarında AMD teknolojisini kullanabilecek.

Kaynak: sabah.com.tr

Kaynak: Diyarbakır Söz