Piyanonun icadı için Google'dan doodle!

Özel günlerde özel doodle ile ziyaretçilerini karşılayan Google, bugün piyanonun icadını gerçekleştiren Bartolomeo Cristofori doğum günü hatırına özel bir doodle hazırladı.

Piyanonun icadı için Google'dan doodle!

Piyanonun icadı bugün Google'un doodle'ı olmuştu. Hatta bununla da kalmayıp Google'da en çok arananlar listesinin en üst sırasında kendine yer bulmuştu. İşte Piyanonun icadı ile ilgili ayrıntılı bilgiler.

PİYANONUN İCADI

İtalyan Bartolomeo Cristofori 1700'lü yıllarda Floransa'da ilk piyanoyu icat etmişti. Bartolomeo Cristofori , ölümüne kadar sadece 20 piyano üretmişti. Bartolomeo Cristofori öldükten sonra bir çok sanatçı onun ürettiği piyanolar üzerinden çalışmalarını sürdürdü.

1770 yılında Johann Andreas Stein, piyanoyu daha da geliştirdi. Çekiçlerin tellere vurduktan sonra geri çekilmesini sağladı. Böylece ses, daha titreşimli çıkabiliyordu. Mozart, 1777 yılında çaldığı bir Stein piyanosundan sonra adeta büyülenmişti, John Broadwood and Sons adlı İngiliz firması, piyanoya ilk pedalı taktı. 18. yüzyılda piyano tellerinin yatay yerine dikey gerilmesi için de çalışmalar sürdürülmüştü. Bu konuda ilk başarılı sonuç, 1811 yılında, Londra’da Robert Wornum adlı piyano imalatçısı tarafından alındı. 1830’lu yıllardan sonra, piyanolar yalnızca yapısal değişikliklere uğradılar.

Piyanonun atası çembalodur. Şekil olarak da benzerlikler gösteren bu çalgıda, ses çıkartmak için tuşların tellerle olan teması, tuşlara monte edilen çıtalar yardımı ile elde edilmekteydi ancak sesin gürlüğünün ve hafifliğinin sağlanması oldukça zordu. 1700’ lü yıllarda çembalo geliştirerek ilk piyano yapılmıştır. Barok Dönemin en önemli bestecisi ve aynı zamanda klavsen ve çembalo tamircisi olan J. Sebastian BACH’ın da bu ilk piyanoyu denediği biliniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz