Ambalaj atıklarıyla ritim şov

Çanakale Katı Atık Yönetim Birliği (ÇAKAB), ambalaj atıkları çalışmalarının 5'inci yıl dönümünde düzenlediği etkinliğe, birer enstrümantel olarak kullanılan ambalaj atıklarıyla sahnelenen performans dikkat çekti.

Ambalaj atıklarıyla ritim şov
Çanakkale'de 2004 yılında, 7 belediye ve İl Özel İdaresi'nin bir araya gelmesiyle oluşturulan ÇAKAB, ambalaj atıkları çalışmalarının 5'inci yıldönümünde, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı kapsamında Halk Bahçesi'ndeetkinlik düzenledi. Etkinliğin düzenleneceği alanın çevresinde, katı atık ambalajlarına dikkati çekmek için klarnet, bağlama ve saksafon dinletileri gerçekleştirildi. Çalınan her enstrümanın çevrelerine yerlere kağıt, plastik, metal ve cam atıklar kondu. Aynıca ambalaj atıklarınıngeri dönüşümüyle ilgili bilgilendirme tabelası konularak, halkın dikkati çekildi.
Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ ve Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan'ın da izlediği etkinlikte en büyük ilgiyiplastik, metal ve cam ambalaj atıklarından oluşan orkestranın performansı gördü. Sanatla uğraşan gençlerin oluşturduğu 'The Secret' isimli grup, büzlerinde beyaz maskelerle sahneye çıktı. İlk olarak sadece el ve ayaklarını kullanarak çıkardıkları seslerle performans sergiledi. Ardından sahnenin yanındaki plastik, metal ve cam ambalaj atıklarını ellerine alarak bir performans sundu. İzleyenler, gençlerin bu performansını alkışladı. Piyano ve yan flüt resitali, dans gösterisi ve konser ile sone eren etkinliği izlemeye gelenlere pilav ikram edildi.
300 BİN AĞACIN KESİLMESİ ÖNLENDİ
ÇAKAB Müdürü Aysun Kavcar, Çanakkale'de ambalaj atıklarını ayrı toplama projesine 5 yıl önce günde 4 ton toplayarak başladıklarını, bugün ise rakamın günde 14 tona ulaştığını söyledi. Kavcar, şöyle dedi:
"Geçen 4 yılda 26 bin 315 ton ambalaj atığını ayrı toplayarak, çöp depolama sahasına göndermedik. Bu rakamla 300 bin ağacın kesilmesini engelledik. Bu da 17 hektarlık bir alan ediyor. Aynı zamanda 306 bin litre petrol tasarrufu ettik. Bu da, demek oluyor ki dünyanın etrafını bir arabayla dolaşacak olursak, 105 tur atacak kadar bir petrol tasarrufu yaptık. Bugün ise Çanakkale halkına gösterdikleri duyarlılık nedeniyle bir teşekkür mahiyetinde etkinlik düzenledik. Aslında çöp diye attığımız ambalaj atıkları bizim hayatımızın içinde ve onlardan faydalanmak mümkün. Ciddi anlamda doğal kaynaklarımızın sınırlandığı ve tükendiği günümüzde bir kaynak olarak kullanabiliyoruz. İzlediğimiz şovda, halkımıza gösteri yapan grubumuz da bunu simgeledi aslında. Bu materyallerle müzik enstrümanı bile yapılabileceğini, eğlence amaçlı kullanılabileceğini gösterdi."

Kaynak: Diyarbakır Söz