Görüş Bildir

Barışçıl biriydi

İstanbul Adliye Sarayı'ndaki odasında rehin alındıktan sonra öldürülen Savcı Mehmet Selim Kiraz adliyede düzenlenen törende anıldı, ardından Eyüp Sultan Camii'nden son yolculuğuna uğurlandı.

Barışçıl biriydi

 Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz İstanbul Eyüp Mezarlığı'nda toprağa verildi. Kiraz için ilk tören Çağlayan Adliyesi'nde yapıldı. Tören için çok sayıda kişi adliyede toplandı. Kiraz'ın meslektaşı olan yargı mensupları törende ön saflarda yer aldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu bir konuşma yaptı ve saldırıyı kınadı. Ardından Adalet Bakanı Kenan İpek söz aldı, "Bu saldırı tüm adalet sistemine ve Türk milletine yapılmıştır" dedi.

Adliyenin içerisine "Şehidimizi unutmayacağız Allah rahmet eylesin, ruhun şad olsun" yazılı bir pankart ve büyük bir Türk bayrağı asıldı. Adliyedeki tören dua okunduktan sonra sona erdi, ardından Savcı Kiraz'ın Türk bayrağına sarılı naaşı cenaze töreni için Eyüp Sultan Camii'ne doğru yola çıktı.

46 yaşında teröre kurban giden Kiraz 14 yıllık savcıydı. Geçen yıl HSYK’nın yaz kararnamesi sonrasında Gaziosmanpaşa Adliyesi’nden Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na atanan Kiraz’a Gezi Parkı eylemleriyle ilgili dosyalar verilmişti. Kiraz’ın eşi de Çağlayan Adliyesi’nde hakim olarak görev yapıyor.

Eyüp Sultan'da cenaze                                     

Savcı Kiraz'ın cenaze namazının kılınacağı Eyüp Sultan Camii'nde de büyük bir kalabalık toplandı. Ailesi, meslektaşları Kiraz'ı son yolcuğunda yalnız bırakmadı. Başbakan Ahmet Davutoğlu da cenazede yer aldı. Cami avlusundaki bazı yakınları ellerinde Kiraz'ın posterlerini taşıdı. Cami çevresinde üst düzey güvenlik önlemi var.  Başbakan yardımcıları Bülent Arınç, Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile 11'nci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de cenazeye katılan isimler arasındaydı.  Cenaze namazının ardından omuzlarda taşınan Kiraz'ın naaşı Eyüp Mezarlığı'nda defnedildi.

'Bunu hak etmemişti'

Cenazede ön sırada saf tutan savcının babası Hakkı Kiraz, "Oğlum bunu hak etmemişti, hamdolsun, gayrimeşru bir yolda değildi. Namusuyla, alnının akıyla, şerefiyle, onuruyla, haysiyetiyle, görevinin başında takdiri ilahi oldu" dedi. Savcının oğlu da cenazede dedesinin yanından ayrılmadı.

'Eşini ziyaret edeceğim'

Romanya ziyaretini erken bitirme kararı alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Bükreş'te düzenlediği basın toplantısında Savcı Kiraz'ın öldürülmesine değindi. Erdoğan şunları söyledi: "Haince, canice şehit edildi. Kendileri de bunun bedeli ağır ödediler. Terörizm bir bölgenin sorunu değil tüm dünyanın ortak sorunudur. Bu mücadeleyi dayanışma içinde sürdürmemiz gerekiyor. Şu sıralarda öyle zannediyorum ki Eyüp Sultan’dan defnedilecek. Allah’tan rahmet diliyorum. Başta yine meslektaşı olan eşi hanımefendiye başsağlığı dileklerimi Romanya’dan gönderiyorum. İnşallah bu akşam kendilerine bir taziye ziyaretinde bulunacağım."

'Basına sınırlama'

Hem adliyedeki hem de camideki törene, Savcı Kiraz'ın rehin alındığı sırada örgüt üyeleri tarafından başında silahla çekilmiş fotoğraflarını yayınlayan medya kuruluşları alınmadı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu bir açıklama yaparak uygulamayı kınadı.

'Adli Tıp önünde gözaltı'

Polisin opersayonunda öldürülen Savcı Kiraz'ı rehin alan iki saldırganın cenazesi ise Adli Tıp Kurumu'nda tutuldu. Ailelerinin cenazeleri teslim alması beklenirken, sabah saatlerinde Adli Tıp Kurumu önünde pankart açıp slogan atan iki kadın gözaltına alındı.

Polis ekipleri slogan atan kadınlara müdahale etti. Yaşanan kısa süreli arbedenin ardından gözaltına alınan iki kadın emniyete götürüldü. Polis Adli Tıp Kurumu yerleşkesi çevresinde güvenlik önlemi aldı.

'Sahte avukat kimliğiye girdiler'

Savcılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre Kiraz'ı rehin alan ve öldüren saldırganlar, güvenlik kamerası kayıtlarına göre C kapısından adliyeye girdi. Girişte iki kişi sahte avukat kimliği kullandı. Görüntülerde saldırganların koltuğunun altında cübbe olduğu görülüyor. Cübbenin içinde silah olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. Savcılık kaynakları eylemcilerin Savcı'nın odasında iki adet bomba yerleştirdiğini de belirtti. Bombalardan biri saldırganlar tarafından çatışma esnasında patlatıldı. Diğeri ise çatışmadan sonra polisler tarafından imha edildi.

Saldırganların kimlikleri açıklandı

Başbakan Ahmet Davutoğlu saldırganların kimliklerinin 1991 Zonguldak doğumlu Şafak Yayla, 1987 Ardahan doğumlu Bahtiyar Doğruyol olduğunu açıklamıştı.

Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Savcı Kiraz'ın odasında rehin alındığı eyleme, odadan gelen silah seslerinin ardından operasyon düzenlendi. İki patlama sesinin ardından onlarca silah sesi duyuldu. Kiraz, Florance Nightingale Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastane yetkilileri ve İstanbul İl Sağlık Müdürü, Savcı Kiraz'ın hastaneye getirildiğinde solunumunun olmadığını ve kalbinin durduğunu, bir saatlik çabaya rağmen hayata döndürülemediğini açıkladı. 20:50'de hastaneye kaldırılan Savcı'nın ölüm saati 21:55 olarak açıklandı.

21 polisin kimlik bilgilerini almıştı

Kiraz, Gezi Parkı eylemeleri sırasında İstanbul Okmeydanı'nda polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren 15 yaşındaki Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili soruşturmaya bakıyordu. Yaklaşık yedi ay önce bu soruşturmaya atanan Savcı Kiraz, daha önce dosyada görev yapan dört savcıya kıyasla olayın aydınlatılması için ilerleme kaydeden isim oldu. Kiraz göreve gelir gelmez olay yerinde çekilen görüntüleri incelemeye aldı. Görüntülerde olay yerindeki üç polis tespit edildi. Bu polislerle birlikte olay yerinde görev yapan bazı polislerin de arasında bulunduğu 20 polis ile ilgili emniyete yazı gönderildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi