Görüş Bildir

Çerkez sürgününün 151. yıldönümünde anma yüryüşü

Çerkez Dernekleri Federasyonu üyesi kalabalık bir grup, 151 yıl önce Çarlık Rusyası tarafından sürgün edilen Çerkezleri, Galatasaray Lisesi önünden Rusya Federasyonu'nun İstiklal Caddesi üzerindeki Başkonsolosluğu önüne kadar yürüyerek andı. Üzerlerinde yöresel kıyafetler bulunan kalabalık grup, yürüyüş sırasında, ellerinde pankart, döviz ve bayraklarla slogan attı.

Çerkez sürgününün 151. yıldönümünde anma yüryüşü

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı Başkonsolosluk önünde bir kız çocuğu tarafından şiir okundu ve yöresel ezgiler seslendirildi.Ardından, Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Nusret Baş tarafından basın açıklaması okundu.

Açıklamada şöyle denildi:

“Çarlık Rusya'sının Kuzey Kafkasya'yı işgal maksadıyla başlayan saldırıları tam 285 yıl sürmüş, 21 Mayıs 1864 tarihinde de Kafkas halklarının kesin yenilgisiyle sonuçlanmıştır. Son 100 yılı çok kanlı geçen bu savaş sonrası ülkemiz işgal edilmiş, sağ kalan nüfusun büyük kısmı vatanlarından sürülmüşlerdir. Yurdundan atılan 2 milyonu aşkın Çerkez'den ancak 1,5 milyonu hayatta kalabilmiş, diğerleri maruz kaldıkları olumsuz koşullarda kırılıp gitmiş, kaybolmuşlardır. Bu sürgün sonucudur ki, günümüzde 6 milyonu Türkiye'de olmak üzere, 7 milyon Kafkas dünyada 40'ı aşkın ülkeye dağılmışlardır. 21 Mayıs 1864 tarihi ile simgelenen bu dramı, toplumsal hafızalarda 151 yıldır canlı bir şekilde yaşatmaktadırlar. Bugüne gelirsek, sürgün ve soykırım Çerkezlerin tarihi gelişimini olumsuz bir şekilde etkilemiş ve maalesef onları bir yok oluşun sınırına getirmiştir. Biz bugün tarihin bu tozlu sayfalarını kurcalayarak, 150 yıl önceki olayın intikamını almak gibi bir maceranın peşinde değiliz. Biz sadece tehdit altına girmiş olan ulusal varlığımızı devam ettirebileceğimiz şartların sağlanmasını ve güvence altına alınmasını talep ediyoruz. Bunun da, bu duruma düşmemizin baş müsebbibi olan ve hâlâ topraklarımızı elinde bulunduran Çarlık Rusya'sının bugünkü hukuki mirasçısı olan Rusya Federasyonu'nun görevi olduğuna inanıyoruz. Soykırımın uluslararası tanınırlığı, bu şartların sağlanmasını hızlandıracaktır. Vatandaşı olmaktan onur duyduğumuz Türkiye Cumhuriyeti parlamentosundan da en kısa zamanda Çerkez soykırımını tanımasını talep ediyoruz."

Daha sonra, Rusya Federasyonu Başkonsolosluğu önüne siyah çelenk bırakan grup üyeleri olaysız şeklide dağıldı.

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi