Görüş Bildir

Marmaris'te 'Korsan' kavgası

Marmaris'e, günlük tur teknelerinin yanına bu yıl 'korsan gemisi' şeklinde dizayn edilmiş daha büyük dört teknenin getirilmesi sıkıntı yarattı. Belediye işletmesini yaptığı Yat Limanı'na, iddiaya göre bu bu tekneleri almak istemedi, su ve elektrik vermedi.

Marmaris'te 'Korsan' kavgası

Korsan teknelerinden en büyüğünün sahibi Anıl Berk, belediyenin hizmet vermediği gibi ceza da kestiğini, yargıya başvurduklarını söyledi. Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan ise "Korsan tekneleri Marmarisimizin güzelliğine, özelliğine ve körfezimize hiç yakışmıyor. Korsan bir şekilde, korsan teknelerini bağlıyorlar" dedi.
Marmaris turizmine büyük katkı sağlayan günlük tur tekneleri sezon başında yine gündeme geldi. Marmaris- İçmeler arasında çalışan 50 küçük tekne, 12 dalgıç teknesi, Marmaris- Dalyan arasında çalışan 13'ü büyük 76'sı küçük tur teknesi Marmaris Deniz Taşıyıcıları Kooperatifi çatısı altında hizmet verirken, bu yıl Antalya bölgesinden getirilen dört 'korsan teknesi' hesapları altüst etti. Optimal Marmaris Yatçılık 400 kişilik, 5 kat, 5 direk ve 46 metre uzunluğunda, yemek salonlu, 3 bar, köpük parti yapılan diskosu, oyun salonu, üçüncü kattan denize inen su kaydırağı, animasyon ekibiyle hizmet veren 'Barbossa' isimli korsan teknesini bu yıl getirirken, arkasından da aynı konseptte 'Fehmi Baba', 'Fetih 1453' ve 'Viking' isimlerini taşıyan 120-150 kişilik korsan teknelerini de aynı amaçla başka girişimciler Marmaris'e getirdi.
Geç başlayan sezonda daha büyük dört teknenin gelmesi denizcilerin tepkisine neden olurken, belediye ve turizimciler de 'korsan teknesi' konseptinin Marmaris turizmine yakışmadığını dile getirdi. İlçe merkezindeki yat limanı ve rıhtımı işleten Marmaris Belediyesi önceden bağlama izni alınmadığı için 'Barbossa'yı getiren Optimal Marmaris Yatçılık sahibi Anıl Berk'e ceza kesti. Barbossa'ya belediyenin elektrik ve su da vermediğini önesüren Anıl Berk yargıya başvurduklarını söyleyip yetkilileri göreve çağırdı. Optimal Marmaris Yatçılık sahibi Anıl Berk, şunları söyledi:
"Barbossa isimli teknenin her türlü izin ve belgesi olmasına rağmen Marmaris Belediyesi hizmet vermiyor. Bu sezon ilçemize katkı sağlamak, turizmi çeşitlendirmek adına aile olarak büyük bir yatırıma imza atarak korsan gemi konseptli Barbossa'yı turizme kazandırdık. Elimizdeki izin belgelerine ek olarak; Muğla Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Deniz Turizmi Araçları Turizm işletme belgesini de aldık. 5 Mayıs'ta Marmaris Belediye Başkanlığı'na başvurarak elektrik ve su ihtiyacımızın sağlanmasını istedik. 18 Mayıs'ta verdikleri cevapta gezinti teknemizin sınıfı nedeni ile büyük iskele ile Atatürk Meydanı arasına bağlanmak sureti ile talebimizin değerlendirileceği bildirildi. İstenen yere bağlandık, belgeleri verdik ama gemi şirkete ait olduğu halde Anıl Berk adına encümen kararıyla aynı maddeden 208 liralık sekiz ayrı ceza geldi. Gerekçe olarak önceden izin almamamız gösterilmiş. Marmaris Sulh Ceza Mahkemeleri'ne bununla ilgili olarak müracaatta bulunduk."
FALİYETLERİ DE KORSAN
Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, ilçede bu sezon hizmete giren korsan konseptli turistlik dört gezi teknesinin yasal koşullara sahip olmadan Marmaris Körfezi'ni kullandığını savundu.
Liman Başkanlığı ve Sahil Güvenliği göreve davet eden Kaplan, "Bu dört korsan teknesinin rüzgarlı havalarda yanında seyreden bir deniz aracının üzerine devrilme riski var. Deniz kanunlarının düzenlemesini yapan kurumların bu konuya biraz duyarlı yaklaşmaları gerekiyor. Her önüne gelen her yere girmemeli. Maalesef bu arkadaşlarımızın liman başkanlığından izinlerinin de olduğunu sanmıyorum. Korsan bir şekilde korsan teknelerini bağlıyorlar. Marmaris'imizin güzelliğine, özelliğine ve körfezimize hiç yakışmıyor. Biz belediye olarak teknelere elektrik ve su vermekle mükellefiz ama bu hizmeti vermiyoruz. Çünkü bize resmi evrakları şu ana kadar ulaşmadı. Bir de bu teknelerin boyutları limanımızda yürürlükte olan kurallara uymuyor" dedi.
Marmaris Liman Başkanı Burak Okçu ise körfezdeki korsan teknesinin kendi mevzuatlarına giren konularda izinlerinin bulunduğunu belirtti.
TÜRSAB ELEŞTİRDİ
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ ise Marmaris Körfezi'nde yeni teknelere ihtiyaç olmadığını ve görüntü kirliliği yarattıklarını belirterek, "Aslında böyle bir tekneye ihtiyaç var mı sorusundan önce var olan teknelerin görüntüsünün iyi olup olmadığını da sorgulamamız gerekir. Bence çoğunun yeniden elden geçmesi gerekiyor. Herkesin kendine bir çeki düzen vermesi gerekiyor. Çok ucuz turlarla çok kötü servis veriliyor. Tekne turları turizm açısından bizim çok önemli ürünümüz. Ama her geçen gün kaliteden çok şeyler kaybediyoruz. O zaman da şu sonuç çıkıyor; bu tür teknelerin gelmesi Marmaris'e bir şey kazandırmaz" dedi.
Marmaris'te geleneksel tekneleriyle hizmet veren denizciler de "Yeni gelen tekneler çok büyük ve yeni bir konsept olduğu için müşterimiz o tarafa kaydı. Hadi bir tane neyse ama 4 tane birden olunca para kazanma kaygımız da çok fazlalaştı" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi