Görüş Bildir

Tunca Nehri'nde Kakava coşkusu

Edirne’de baharın habercisi olarak kabul edilen Hıdırellez (Kakava) şenliklerinin ikinci gününde, Romanlar ile kente gelen yerli ve yabancı turistler Sarayiçi'nde Tunca Nehri kıyısına akın etti. Kimileri nehir suyu ile yüzlerini yıkayıp dilek tutarken, kimileri de dileklerini yazdıkları kağıtları suya bıraktı.

Tunca Nehri'nde Kakava coşkusu

Bazı kadınlar ise köprü üzerinden yanında getirdikleri iç çamaşırları iple nehir suyuna batırarak, dilek tutup,davul zurna eşliğinde göbek atarak eğlendi.
Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi’ndeki Tunca Nehri kıyısı, 04.30’dan itibaren festival alanına döndü. Şehre tur şirketleriyle gelen yerli ve yabancı yaklaşık 3 bin kişi Tunca Nehri kenarında baharın gelişi olan Hıdırellezi kutlarken, katılanlar dilek tutup göbek attı. Alandatoplanan çok sayıda Roman, davul-zurna eşliğinde göbek attı. Romanlar’ın danslarına konuklar da eşlik etti.Evlilik çağına gelen genç kızlarnehir kenarına üzerlerine giydikleri gelinliklerle gelip,göbek atarak baharın gelişini kutladı. Ardından da getirdikleri kağıtlara dileklerini yazanlar nehre attı, bereket ve baharın gelişinin müjdecisi olan ağaçlardan yeşil dallar koparıp evlerinin kapılarınaastı. Edirne Belediyesi tarafından alanda vatandaşlara ücretsiz çay ve simit dağıtıldı.
Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, bu yıl her zamankinden daha kalabalık bir grubun şenliklere katıldığını söyleyerek, “Bu baharın tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini diliyoruz. Edirne’de bin yıldır süregelen bir geleceğini kutluyoruz. Baharın gelişini insanlığa müjdeliyoruz. Dün muhteşem bir Kakava ateşi yaktık. Sadece Edirneliler değil, her yerden gelen katılımcılar vardı. Gerçekten biz çok mutlu olduk, gurur duyduk. Sabah şu an 5’te eğleniyorlar. Otobüslerle çok sayıda insan geldi. Demek ki bu işi doğru yönetmeye başladık. Kakava geçtiğimiz yıl başvurumuzla UNESCO’nun geçici listesine alınmıştı. Bunun asıl listeye alınması için çalışmalarımız sürüyor. Tahmin ediyorum ki bu yıl ki etkinliklerden sonra UNESCO bunun farkına varacak ve Kakava’yı de listesine alacak. Böylece Edirne’nin 4 eseri listede yer almış olacak” dedi.
Sabah 04.30’da başlayan nehir kenarındaki etkinliler güneşin doğduğu saate kadar davul zurna eşliğindeki eğlenceyle sürdü.

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi