Görüş Bildir

Yaşar Kemal, Paris'te anıldı

Paris Büyükelçiliği, Paris Yunus Emre Enstitüsü ve Paris Turizm Tanıtma Müşavirliği katkıları ile FransaUlusal Kitap Merkezi’nde (Centre National du Livre) düzenlenen etkinlikte yazar Yaşar Kemal anıldı.

Yaşar Kemal, Paris'te anıldı

Gecede, yazar Nedim Gürsel ve gazeteci,oyuncu Isabelle Etienne 28 Martta 92 yaşında yaşama veda edenusta yazar Yaşar Kemal’i anlattı. Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) araştırma direktörü Nedim Gürsel, Yaşar Kemal çalışmalarını ve birlikte geçirdikleri anılarıanlattı. Gürsel, "Yaşar Kemal inanılmaz bir hayal gücü ve yaratma enerjisine sahipti. Paris’te birlikte geçirdiğimiz sürelerde ailesini, eser ve maceralarını anlatmaktan büyük keyf aldırdı. Biliyorum ki bu akşam burada bulunanlar Kemal’in en az bir romanını okmuş ve tanıyor" dedi.
Isabelle Etienne edebiyat ve felsefe mezunu, diplomat, edebi gazeteci ve oyuncu.Yaşar Kemal'in romanlarından pasajlar okudu. Gürsel, DHA muhabirineşöyle dedi:
”Türk edebiyanın en önemli romancısıydı. Yaşar Kemal üzererine bir inceleme yazısı yazmıştım. O kitaptan yola çıkarak ve daha çok da kendisiyle geçirdiğim zamanları andım. O yalnızca usta bir yazar değil aynı zamanda bir ağabey idi. 1979 yılında eşi Tildayla paris’e gelmiş 3 ay kalmıştı. O süre içinde de dostluğumuz, kardeşliğimiz pekişmişti. Biraz o yıllara döndük. Abidin Dino ile Arago’nun sürrealist kitabına atfen 'Paris Köylüsü' adını takmıştık. Çünkü yürümeyi çok seviyordu ve yürümeden yazamıyordu. Hep yanında birini istiyordu. Genellikle beni çağırıyordu. Paris’te uzun yürüyüşlerimi anımsıyorum. Fransızlar zaten Yaşar Kemali tanıyorlardı. Özellikle buraya gelen konuklar en az bir kitabını okumuşlardı. Onlara İnsani yönünü, coşkulu yönünü de anlatma fırsatı bulduğum için mutluyum."
Paris Başkonsolosu İhsan Emre Kadıoğlu, Paris Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Ahmet Bakcan,Büyükelçilik Müsteşarı Selen Evcit,Turizm ve tanıtma müşaviri Serra Aytun, ataşe Gökhan Çete, çok sayıda Fransız ve Türk edebiyat sever katıldı. Gece kokteyl ile sona erdi.

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi