Görüş Bildir

"Beladan koruduğuna" inanılan yemek geleneği

Şanlıurfa'nın Kısas beldesinde, bela ve musibetlerden koruduğuna inanılan ve asırlardır imece usulüyle pişirilen etli bulgur pilavı vatandaşlara dağıtıldı.

Kısas beldesinde, bela ve musibetlerden koruduğuna inanılan ve asırlardır imece usulüyle pişirilen etli bulgur pilavı vatandaşlara dağıtıldı.

                                                                 

Hayırseverlerin desteğiyle temin edilen 21 koyunun eti ve yarım ton bulgur, belde meydanına kurulan dev kazanlarda pişirildi. Traktöre konulan bulgur pilavı, yaklaşık 6 bin kişinin yaşadığı beldede vatandaşların evlerine dağıtıldı.

BELADAN SORUMAK

Belde Belediye Başkanı Ali Ersöz,   sürdürdükleri geleneğin bölgede birlik ve beraberliği pekiştirerek, paylaşma duygusunu geliştirdiğini söyledi.

Yemeğin bolluk ve bereket getirdiğine, bela ve musibetlerden koruduğuna inanıldığını vurgulayan Ersöz, "Anadolu'nun her köşesi erenlerle dolu. Beldemizde Şah Muhammet türbesi bulunuyor. Halkımız ona ve kerametlerine inanıyor. Onun anısına bu yemek, asırlardır düzenli olarak yapılır. Herkese mutlaka yemek ulaştırılmaya çalışılır. Onları yiyen vatandaş da evinde bolluk ve bereket olacağına inanır" dedi. Belde sakinlerinden Mehmet Acet de dağıtılan yemekle her türlü felaketin bertaraf edildiğine inandıklarını dile getirerek, geleneğin yıllardır yaşatıldığını anlattı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi