Görüş Bildir

8 Köşe şapka teknolojiye yenildi!

Diyarbakır’da kısa süre öncesine kadar revaçta olan köşe şapka unutulmaya yüz tuttu.

8 Köşe şapka teknolojiye yenildi!

Bir çok tarihi meslek gibi şapkacılık da teknolojiye yenildi. Durum böyle olunca Diyarbakır’ın simgelerinden olan sekiz köşeli şapkalar da tarihe karışma noktasına geldi. Teknolojik gelişmelerden sonra vatandaşların ilgisi azalınca usta ve çırakların yetişmediği bu meslek adeta son dönemlerini yaşıyor. Uzun yıllardan beri bu mesleği yapan bir çok duayen isim bu nedenlerle kepenk indirirerek başka alanlara yönelirken,deyim yerindeyse mesleğin yaşayan efsanelerinden olan 58 yıllık usta Remzi Kağar,bu mesleğin teknolojiye yenildiğini belirterek esnaf sayısının elle sayılacak kadar azaldığını ve kendilerinden sonra bu işi devam ettirecek ustaların yetişmediğini söyledi.

‘MESLEĞİMİZ TÜKENME NOKTASINDA’

Kağar, Diyarbakır’ın simgelerinden olan şapkaların eskisi gibi rağbet görmediğini, mesleğin gün geçtikçe unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.

Kağar,mesleğe 1955’te başladığını, o tarihten bu yana sekiz köşe şapka üretimi yaptığını kaydetti. Sekiz köşe şapkanın bölgeye has yöresel bir sembol olduğunu ve Türkiye’nin her tarafında bilindiğini belirten Kağar,“Bu meslek el emeği göz nuru isteyen bir iştir. Biz işimizi çok titiz bir şekilde yapıyoruz. Makine imalatı yapmıyoruz. Halen iğne ve üfküs kullanarak ve örgü örerek üretim yapıyoruz. Bu meslekten fazla ticari bir beklentimiz yok. Ama içinde büyüdüğümüz mesleğin tükenme noktasına gelmesi bizi çok üzüyor. ” dedi.

‘ÇIRAK VE USTA DA YETİŞMİYOR’

Sekiz köşe şapka üretiminin azalmasının yanı sıra meslek için çırak bulmakta da zorlandıklarını dile getiren Kağar, esnaf sayısının tükenme noktasına geldiğini ifade etti. Kağar,”Biz daha önce çok sayıda üretim yapardık. Yoğun bir ilgi ve talep vardı. Fakat şimdi öyle değil. Diyarbakır’da hiç talep yok. Sadece Silopi,Şırnak tarafından talep var. Şapka hala oralarda değişmez bir gelenek. Fakat bu da mesleğin yaşaması için yeterli değil. İstanbul’da bazı firmalar fabrikasyon olarak bu işi yaptıkları için elle yaptığımız şapkalara rağbet olmuyor. Bu mesleğin yaşayan son ustalarıyız. Çırak ve usta yetişmiyor. Bir kişinin bu işte yetişmesi için en az 5-6 sene çalışması lazım. Maalesef şapkaya da talep yok, çırak olmaya da kimsenin talebi yok. Ben de birkaç yıl sonra bu işi bırakacağım. Satışlarımız da azaldı. Normal şartlarda bir şapkanın en az 50  liradan satılması gerekirken, rağbet olmadığı için 15-30  liradan satış yapıyoruz” şeklinde konuştu.font-family

font-family

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi