AKUT üyelerine suda kurtarma tekniklerini öğretiyor

Eskişehir'de yüzme eğitmeni Füsun Ersoy, Arama Kurtarma Derneği (AKUT) üyelerine olası bir sel ve su taşkını gibi olaylarda boğulma tehlikesi geçirenlerin nasıl kurtarılacağı eğitimini veriyor.

AKUT üyelerine suda kurtarma tekniklerini öğretiyor
Büyükşehir Belediyesi'nin Kent Park içindeki kapalı yüzme havuzunda düzenlenen 'Su üstü kurtarma eğitimi'ne AKUT üyesi 10 erkek kursiyer katıldı. AKUT gönüllüsü olan yüzme eğitmeni Füsun Ersoy, kursiyerlere ilk olarak havuzun kenarında boğulmakta olan kişinin nasıl kurtarılacağını ve kurtarmak istediği kişinin kendisine sarılması halinde ondan nasıl kurtulacağını uygulamalı olarak gösteriyor.
BOĞUŞMA TEKNİKLERİ
Olası bir sel ya da su taşkınına karşı hazırlıklı olmak amacıyla AKUT üyelerine eğitim verdiğini belirten Füsun Ersoy, "Eğitime katılanlara ilk olarak nasıl suya atlamaları, kazazedeye nasıl yaklaşmaları gerektiğini, yaklaştıktan sonra kazazedeyi nasıl kıyıya alacaklarını, sağlık ekibi gelene kadar onu hangi durumda bekleteceklerini gösteriyoruz. Boğulmakta olan kazazede çok panik halindeyse ve kurtarıcıya sarıldıysa bu sefer ondan nasıl kurtulmaları gerektiğini de öğretiyoruz. Burada boğuşma teknikleri işin içine giriyor. Kazazedeyi nasıl etkisiz hale getirip, nasıl güvenli bir şekilde kıyıya getireceklerini gösteriyoruz" dedi.
BALIKLAMA ATLAMAYIN
Eğitime katılan AKUT üyelerine suda boğulmakta olan kişilerin kurtarılması konusunu en ince ayrıntısına kadar anlatan Füsun Ersoy, kazazedeye arkadan yaklaşılmasını gerektiğini söyledi. Ersoy, kursiyer üyelere şu bilgileri verdi:
"Kazazede su içerisinde sizin boynunuza sarılabilir. Bu ikiniz için tehlikelidir. Kesinlikle kazazedeye önden yaklaşmayın, arkadan yaklaşın. Önden yaklaştığınız takdirde ya elinizle ya da ayaklarınızla onu ittirin ve daha sonra ona arkadan yaklaşın. İlle de her zaman suya atlamanız gerekmiyor. Elinizde bir top vardır, sopa vardır, ya da bir havlu vardır. Onları kullanarak kazazedenin size doğru gelmesini sağlayabilirsiniz. Kazazedenin yanına gitmek için suya hiçbir zaman balıklama atlamayın. Çünkü suyun altında taş olabilir, kaya olabilir, kesici, delici maddeler olabilir. O yüzden çömelip paketleme dediğimiz şekilde suya atlayın."
Havuzdaki eğitime katılanlar ikişer kişilik gruplara ayrılıp biri kurtarıcı biri de boğulma tehlikesi olan kişi oluyor. Haftada bir gün birer saatlik eğitimlerin kışın 2 ay sürdüğü, baharla birlikte bu tür eğitimlere kanyonlarda devam edildiği belirtildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz