Görüş Bildir

Araplardan Belediyeye tabela tepkisi

Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinin (MARSU) Midyat şube binasını gösteren, Kürtçe, Türkçe ve Süryanice'nin kullanıldığı yön tabelalarında Arapça'ya yer verilmemesi Arapların yoğun yaşadığı ilçede tepkiye neden oldu

Araplardan Belediyeye tabela tepkisi
Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinin (MARSU) Midyat şube binasını gösteren, Kürtçe, Türkçe ve Süryanice'nin kullanıldığı yön tabelalarında Arapça'nın kullanılmamasına ilçedeki vatandaşlar tepki gösterdi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin Midyat'ta Bahçelievler Mahallesi'nde bulunan şubesi için yönlendirme tabelalarında Kürtçe, Türkçe ve Süryanice kullanıldı.

Tabelaların 3 dilde hazırlanması Arapların yoğun yaşadığı ilçede rahatsızlığa neden olurken, sadece şube binasındaki tabelada yer verilen Arapça'nın da ters yazılması vatandaşların tepkisine yol açtı.

Araplardan belediyeye tabela tepkisi Sarıkaya Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Haldeh Derneği Başkanı Abdulkadir Altay, su borcunu ödemek için MARSU şubesine gittiğinde, yön tabelalarının 3 dilde hazırlandığını ancak Arapça'ya yer verilmediğini, belediye tabelasında da Arapça'nın ters yazıldığını gördüğünü söyledi.

Aradan geçen zamana rağmen bu yanlışın düzeltilmediğini savunan Altay, bunun ilçe halkını rahatsız ettiğini savundu.

Altay, derneğin, Arapça'nın yaşatılması ve yeni nesillere aktarılması için 2007'den bu yana faaliyet yürüttüğüne işaret ederek, "Bu kadar ilgi ve alaka gösterdiğimiz Arapça'nın tabelada yer almamasından rahatsızlık duyduk. Umarız bu konuda gerekli adım atılır" dedi.

Arapların yoğun olarak Midyat'ta yaşadığını vurgulayan Altaş, şöyle dedi:

"Tabela 3 dilde yazılmasına rağmen Arapça'nın olmaması düşündürücü. Düzeltilmediği takdirde HDP'nin Araplardan düşük oy aldığı için bunun belediye tarafından kasıtlı yapıldığı inancına kapılacağız. Bu, HDP'nin, hakların kardeşliği iddiasını da çürütmektedir. İlçedeki Araplar da bu durumdan rahatsız. Araplar da yaşadıkları yerde kendilerini ifade ettikleri dilin kullanılmasını hak ediyor."

Arapça neden yazılmıyor Esnaf Zeyni Magat ise tabelalarda Arapça'ya yer verilmemesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

MARSU Midyat Şube Sorumlusu Mehmet Emin Özel de tepkilere neden olan konuda kasıt aranmaması gerektiğini aktardı.

"Bir yazım hatası olabilir. Bu durum, Mardin Büyükşehir Belediyesi veya MARSU Müdürlüğünden kaynaklanmıyor. Kimse Araplara karşı değil. Hiç kimseyi ayırmadan hizmet vermeye çalışacağız. Bu hata düzeltilecek" ifadelerini kullanan Özel, tabelalara Arapça'nın da yazılacağını dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi