Beldemizi geri verin!

Elazığ Maden'e bağlı Gezin beldesi, son yerel seçimde nüfusu 5 bini aşmadığı için köy yapıldı. Turizm sezonunda nüfusu 25 bini bulan köyün yeniden belde olması için Gezinliler ikametlerini köye taşıyor.

Beldemizi geri verin!

Hazar Gölü kıyısında bir turizm beldesi olan Gezin, belde statüsünü 30 Mart yerel seçimleriyle birlikte kaybetti. Belde olmabilmek için nüfusun en az 5 bin olması gerekiyor. Kış aylarındaki nüfusu binin biraz üzerinde çıkınca Gezin köy statüsüne alındı.

Gezinlilerin bu duruma itirazı var.

Yılın altı ayında turistlerle birlikte nüfusu 25 binin üzerine çıkan Gezin’de köylüler "daha iyi hizmet alabilmek için" kampanya başlatıldı. Hedef 2016’ya kadar yeniden belde statüsüne geçebilmek. Kampanya kapsamında ikametgahı Gezin'de olmayan herkese çağrı yapıldı. Gezinliler ikametgahını yeniden köye taşıyor. Amaç, 5 bin nüfus şartını yerine getirebilmek.

Ferhat Varol kampanyaya destek veren Gezinlilerden. İş için ikametgahını Elazığ'a taşımak zorunda kaldığını anlatan Varol, Gezin’in yeniden belde olabilmesine katkı sunmak üzere soluğu Nüfus Müdürlüğü’nde almış:

“Muhtarlığımızın öncülüğünde başlatılan kampanyayı duyunca eşimle birlikte ikametgahımızı taşımak üzere nüfusa müracaat ettik. Gezin büyük bir yer, köy olması doğru değil. Yaz aylarında neredeyse bir il kadar nüfusu oluyor. Ben de bir Gezinli olarak üzerime düşen vazifemi yerine getirdim.”

2 bin 500 su ve elektrik abonesi ev var

Gezin köy statüsüne geçtikten sonra seçilen ilk muhtar olan Yılmaz Selçuk, büro olarak belediye binasındaki başkanlık odasını kullanıyor. En büyük hedefi belediye binasının yeniden açılması ve koltuğa bir belediye başkanının oturması.

“Gezin çok güzel bir yer. Hazar Gölü’nün kıyısında ve doğal güzellikleri ile pek çok insanın gözdesi. Ancak adrese dayalı nüfus sayımı kış aylarında yapılmış ve çıkan sonuç binin biraz üzerinde. Oysa ki yaz aylarında ve yazlıkçılar buradayken yapılsa ilçe bile olmamız mümkün. Çünkü 2 bin 500’ün üzerinde elektrik ve su abonesi var. Bunu sadece iki ile çarpsanız yine 5 bin çıkar. Ancak çoğunun ikametgahı başka kentlerde olduğu için rakam yeterli çıkmıyor.”

Çifte ikametgâh sorunu

Muhtar Yılmaz Selçuk’un başlattığı kampanya ile önerdiği sistem çifte ikametgâh yöntemi. Bu sayede hem Gezin’in nüfusu artacak hem de resmi olarak adresini taşıyanlar bir sıkıntı çekmeyecek.

“Örnek vermek gerekirse; kişi Gezin’de oturuyor ama iş, okul gibi durumlar nedeniyle ikametgâhını başka yere almış. Eğer iki evi varsa birincil ikametgahını buraya alırsa yasal olarak sıkıntı çıkmıyor. İkinci ikametgahını da mesela Elazığ’a alıyor. Oyunu burada kullanır ama Elazığ’da vatandaş olarak her türlü kanuni haktan yararlanır. Biz diyoruz ki biraz çaba gösterip gelsinler ikametgahlarını getirsinler. Senenin 6-7 ayı burada yaşıyorsun öyleyse daha iyi hizmet alabilmek için kampanyamıza katıl.”

’Yangın çıksa itfaiye yok’

Kampanya birkaç gün önce başlamasına rağmen 85 kişi ikametgâhını Gezin’e taşımış. Muhtar Selçuk hizmet alabilmek için kampanyanın başarılı olmasından başka şanslarının olmadığı düşüncesinde:

“Yazın nüfusu 25-30 bine çıkan bir yerin köy olması kabul edilebilir değil. Hiç değilse turizm beldelerini bunun dışında tutabilirlerdi. Buraya yakın Yenibahçe köyünde yangın çıktı geçtiğimiz günlerde. En yakın itfaiye Maden ilçesinde ve 25 kilometre uzaklıkta. İtfaiye geldiği zaman dört ev kül olmuştu. Bölge ağaçlık ve piknik alanları ile dolu. Yangın çıkmaması düşünülemez.”

‘Yeterli hizmet için şart’

Minibüs şoförlüğü yapan Osman İnce köy bütçesinin Gezin’e yetmeyeceğini düşünenlerden. İnce’ye göre Gezin sahipsiz kaldı:

“Bize hizmette değişiklik olmayacağını söylemişlerdi. Ama öyle olmadı. Gezin büyük bir yer. Temizlik, kanalizasyon, içme suyu şebekesi de büyük. Problemler çıkıyor ve giderilinceye kadar epeyce zaman geçiyor. Havalar ısınınca burası yine kalabalıklaşacak. O zaman problemler daha fazla büyüyecek. Yazık ki sahipsiz bırakıldık.”

‘Kampanya bizim için şans’

Kahvehane işletmecisi Harun Taşdemir Gezin’in layık olduğu hizmeti alabilmesi için kampanyayı desteklediğini belirtiyor. Taşdemir Gezin’in köy statüsünden sonra göç edenlerin de olduğunu söylüyor.

“Belediye demek sistemin oturmuş olması demek. E sen belediyeden çıkarırsan burayı köyde niye kalsın ki insanlar. Eğitim, sağlık ve diğer hizmetlerden uzak kalmamak için insanlar çekip giderler. Nitekim öyle oldu. Kahvehanem çoğu zaman boş. İnsanlar göç ediyorlar. Bu kampanya son şansımız. Eğer belediyemizi açabilirsek Gezin yeniden cazibe merkezi olacaktır.”

‘Günlük üç lira ciro’

Gezinli esnaflardan Alper Durak satışlardan yana sıkıntılı. O da bu durumu köy statülerine bağlıyor:

“Burası belediye olmaktan çıkarıldıktan sonra satışlarımız düştü. Belediyenin personelleri ve aileleri buradan gittiler. Sonuçta aldıkları maaş beldemize katkı oluyordu. Esnaflar da kazanıyordu. Öyle gün oluyor ki üç lira ciro çekiyorum. Beldemizi ve belediyemizi istiyoruz.”

‘Okuldan istediler ikametgahı taşıdık’

Marketçilik yapan Ekrem Dişli torunlarının okul durumu için ikametgahlarını Elazığ’a taşımak zorunda kaldıklarını anlatıyor. Dişli beldeye lise yapılmasını istiyor.

“Okul nedeniyle mecburen torunlar Elazığ’a gitti. Lisemiz yok. En azından bir lise açılması nüfusu belli oranda burada tutabilir. Muhtarın başlattığı kampanyayı destekliyoruz. Biz ikametgahlarımızı yeniden buraya alacağız. Buranın köy olması doğrusu hiç yakışık almıyor.”

Kampanya başarılı olursa Gezin yeniden belde olacak.

Maden kaymakamlığı konuyla ilgili bir açıklama yapmamakla birlikte Gezinlilerin çabasının sonuca ulaşmasını ‘zor’ buluyor.

Ancak Gezinliler kararlı; 2016’ya kadar sürdürecekleri uzun soluklu ikametgah kampanyaları ile Gezin’in yeniden belde olabilmesi için tüm imkanlarını seferber edeceklerini söylüyorlar.

Kaynak: Diyarbakır Söz