Görüş Bildir

Bitlis isyanı ve Şeyh Selim

Gazeteci Nevzat Bingöl, 1914 yılında Bitlis yöresinde İttihat ve Terakki’ye karşı ayaklanan Şeyh Selim’in önderliğini yaptığı isyanı kitaplaştırdı.

Bitlis isyanı ve Şeyh Selim

Ayhan YAŞAR

DİYARBAKIR- Gazeteci Nevzat Bingöl, 1914 yılında Bitlis yöresinde İttihat ve Terakki’ye karşı ayaklanan Şeyh Selim’in önderliğini yaptığı isyanı kitaplaştırdı. Bingöl, başbakanlık Osmanlı, Genelkurmay, Ermeni ve Rusya arşivlerinden elde edilen belgelerle yazılan kitabın Diyarbakır’da yapılacak kitap fuarında okurlarla buluşacağını söyledi.

Şeyh Selim’in Üstad Bediüzaman Hazretleri’ne de hocalık yaptığını öne süren Bingöl, ”1914 yılında Seydaye Mele Selim önderliğinde Bitlis’te İttihat Ve Terakiye karşı bir isyan başladı. Bu isyanda dini önderler olan Şeyh Şahabettin Seyyid Ali ve Seydaye Mele Selim rol aldı. Seydaye Mele Selim, Şeyh Şahabettin ve Seyyid Ali’nin hocalarıydı. Aynı zamanda Bediüzaman Saidi Nursi Hazretleri ve Molla Mustafa Barzani’nin de hocası olan Seydaye Mele Selim 4 yıl da İran’da üniversitelerde hocalık yaptı. Önemli bir isyan olan Bitlis İsyanı Şeyh Abdulselam Barzani isyanıyla aynı tarihte başlamış ve her iki isyan da bastırıldıktan sonra Şeyh Selim Bitlis’te, Şeyh Abdulselam Barzani Musul’da idam edilmiştir” dedi.

‘BEDİÜZAMAN, SAVAŞMA TEKLİFİNİ REDETTİ’

Bingöl, Kürt Teraki ve Teavün Cemiyeti ve Rexıstına İrşad örgütlerinin de kurucuları arasında olan Şeyh Selim’in, öğrencisi olan Bediüzaman Saidi Nursiye “gel hareketimize katıl birlikte kıyam edelim” diye teklifte bulunduğunu, Bediüzaman’ın da “Bu orduda belki yüz bin evliya yaşamıştır. Ben bu orduya kılıç çekmem” cevabını verdiğini ifade etti. Bingöl, ”Ancak Bediüzaman bu sözününün üzerinden 50 yıl geçtikten sonra Şeyh Selim’in oğluna “hocam Seyda Selim haklı çıktı ama intikamımız alınacak” diyerek hocasına saygısını göstermiştir. Bitlis ayaklanması, Irak’ta Şeyh Abdulselam Barzani’yle aynı dönemde meydana gelmesi ve her iki harekete İranlı kürt Smail Ağa Simko Şikakinin destek vermesi bakımından önemlidir. 3 farklı devlet sınırları içinde yaşayan Kürtlerin ortak bir hareketi olması bakımından da ayrı bir öneme sahiptir.” İfadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi