Bu gece Berat Kandili

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Berat Kandili'nin manevi kayıplar üzerine yeniden düşünme, bütün insanlığın huzurunu, barışını ve esenliğini isteme günü olduğunu belirterek, "Bu geceler bize, hem karşılaştığımız ve karşılaşacağımız ağır ve çekilmez acılardan kurtulma yolları hakkında düşünme hem de zaman zaman yersiz ve temelsiz hedefler adına bizlerin birbirimize reva gördüğü sıkıntıları sorgulama imkanı vermelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Bu gece Berat Kandili

Yayımladığı kandil mesajında, Berat Kandili'nin, İslam kaynaklarında "rahmet, icabet, gufran, kısmet, takdir, hayat ve mübarek" olarak nitelendiren Görmez, "Berat gecesini idrak her türlü zaaflarımıza, isyanımıza, nisyanımıza ve tuğyanımıza rağmen yüce Rabbimizin affediciliğini unutmadığımızı gösterir" dedi. Görmez, Allah'tan af bekleyenin affedici, bağışlanma dileyenin bağışlayıcı olduğunu vurguladı.

AF DİLEMELİYİZ

Her yıl ramazan ayına on beş gün kala idrak edilen Berat Kandili'nin, Allah'ın affına mazhar olmak kadar affedici olmayı da öğrettiğini aktaran Görmez, Allah'ın hoşnutluğunu isteyenin, hiç kimseyi hor ve hakir görmeyeceğini, Allah'ın sevgisine ulaşmak isteyenin daima yüreğinde sevgi ve merhamet taşıyacağını bildirdi.

Mahşer günü, insanın bu dünyada yaptıklarıyla dirileceğini belirten Görmez, bu dünyanın kalpleri karartan atmosferi değiştirilemezse dirilişin gerçekleştirilemeyeceğini vurguladı. Görmez, Berat gecesinin yeniden dirilmek için milat kabul edilmesini, geri kalan ömrün bozgunculuk ve ifsatla değil imar ve inşayla geçirilmesini tavsiye etti.

Berat Kandili'nde camilerde af dileneceğini, dua edileceğini belirten Görmez, şu ifadeleri kullandı:

CAMİLERE AKIN

"Hep beraber Rabbimize niyaz edecek ve diyeceğiz ki: 'Allahım kalplerimizi yumuşat ve birbirimizi anlamamız için rahmetini tecelli ettir, bize huzur ver, ülfet ver, bizi kan dökücülerden eyleme. Bize merhamet duygusu ver. Bize şuur ver, izan ver ve bizi insaftan ayırma. Bizi birbirimize düşürmek isteyenlere fırsat verme. Farklılıklarımızın fitne olarak kullanılmaması için bize basiret ve feraset ver. Ey Rabbimiz, bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla. Kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin tutturma. Ey Rabbimiz, şüphesiz sen çok esirgeyicisin, çok merhametlisin."

BARIŞ VE KARDEŞLİK

Milletin ve tüm İslam aleminin Berat Kandilini tebrik eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Berat gecesinin başta ülkemiz olmak üzere tüm İslam aleminin her türlü dertlerden ve sıkıntılardan bir an evvel kurtulmasına, İslam ülkelerinde kardeşlik, dayanışma, barış, huzur ve güven ortamının yeniden tesis edilmesine vesile olması için Allah'a dua ve niyaz ediyorum" ifadesine yer verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz