Diyarbakır gibi tarihi şehirlerde okumak büyük bir şans

Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, Diyarbakır gibi tarihi şehirlerde okumanın büyük bir şans olduğunu söyledi. Birçok medeniyet beşiklik eden şehrin yüzlerce sahabenin olduğunu belirten Uğurluel, “İki peygamber, onlarca sahabe ve Allah dostu bu topraklarda yaşadı. Mekke, Medine ve Şam’da olduğu gibi Diyarbakır’a da birçok peygamber uğramıştır. Diyarbakır, insanın yeryüzünü şereflendirdiği merkezlerden biridir.” dedi.

Diyarbakır gibi tarihi şehirlerde okumak büyük bir şans
Selahaddin Eyyubi Üniversitesi’nin (SEU) sosyal, kültürel ve sportif faaliyetleri aralıksız devam ediyor. SEU Öğrenci Konseyi tarafından ‘Diyarbakır ve Selahaddin Eyyubi’ semineri düzenlendi.

TARİHİ BİR ŞEHİRDE OKUYABİLMEK Üniversite’nin konferans salonunda düzenlenen seminere SEU Rektörü Prof. Dr. Ekrem Doğan ve Genel Sekreter Hüseyin Erdoğan’ın yanı sıra öğrenciler katıldı. Seminerde konuşan Araştırmacı Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel Diyarbakır’da okumanın ve yaşamanın çok güzel bir duygu olduğunu söyledi. Öğrencilere “Tarihçi olmasanız da tarihi bir şehirde okumak, eğer istifade edebiliyorsanız bir fırsattır.” diyen Uğurluel, Diyarbakır’da okuyan bir öğrencinin şehri okuması, tanıması gerektiğini ifade etti.

Arapların “Bir mekânı şerefli kılan o mekâna uğrayan şereflilerdir.” atasözünü hatırlatan Uğurluel, şöyle devam etti:

“Burası binlerce yıllık bir medeniyettir. Bu topraklara kimlerin bastığını tahmin bile edemezseniz. Bir mekâna ruh katan orada yaşayan insanlar. Kâbe avlusunda 70 civarında peygamberin kabri olduğu söyleniyor. Tarih boyunca en çok peygamber Ortadoğu’ya gelmiştir. Birçok peygamber Mekke, Medine ve Şam’a uğradığı gibi Diyarbakır’a da uğramıştır. Burası insanlığın yeryüzünü şereflendirdiği en önemli merkezlerdendir. Evliya Çelebi’nin kitaplarında en fazla yer verdiği şehir Diyarbakır’dır. Evliya Çelebi diyor ki “Diyarbakır’da iki tane peygamber kabrine uğradım.” diyor. Bunların Hz. Yunus ve Cerciş Peygamberlerin kabirleri olduğunu söylüyor. Hz. Yunus A.S. balığın karnından kurtulduktan sonra Diyarbakır’a gelmiş. Son hizmetini burada yapmış. Kabri Kurşunlu Camisi (Fatih Paşa Camisi) avlusundadır.”

İNSANLIK DERSİ VEREN COĞRAFYA Maya Fargîn’in (Silvan) de kültürler beşiği olduğunu söyleyen Uğurluel, “Arap Handanilerin meşhur hükümdarı Seyfil Devle, Birinci Kılıçarslan; Anadolu Selçuklu hükümdarı ve Eyyubi’nin son hükümdarı Muhammed Kamil de Ulucami avlusunda yatmaktadır. Silvan; Kürt, Türk ve Arap’ın yan yana yattığı bir mekândır.” diye konuştu.

Tarihçi Uğurluel, Selahaddin Eyyubi ile ilgili olarak da “Selahaddin sadece bir asker değildir. O döneminin en büyük tıpçılarındandır. İyi bir yöneticidir. Bakıyorsunuz siyaset bilimcidir. Aynı zamanda alnı secdeden kalkmamıştır. Büyük bir komutandır ve düşmanın yüreğine korku salmıştır. Ama düşmanlarına da insanlık dersi vermiş. Bütün bir dünyayı etkilemiş ahlakıyla, duruşuyla.” ifadelerini kullandı.

Programın ardından SEU Rektörü Prof. Dr. Doğan, Araştırmacı Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel’e katılım ve konuşmalarından dolayı bir teşekkür plaketi verdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz