Doğa tahrip ediliyor

Prof. Dr. Murat Belge, AK Parti döneminde Türkiye'nin inşaat şantiyelerine çevrildiğini belirtirken, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Alan Yönetimi Başkanı Nevin Soyukaya ise, yapılan ve yapılmak istenen Hidroelektrik Santralleri'nin (HES) Dicle Vadisi'ne büyük zararlar verdiğini söyledi.

Doğa tahrip ediliyor

DİYARBAKIR  - Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü (DİSA) ve Helsinki Yurttaşlar Derneği, Diyarbakır Sümerpark Resepsiyon Salonu'nda "Yerel kalkınma politikalarında farklı perspektifler: Turizm odaklı kalkınma ve Dicle Vadisi örneği" başlıklı çalıştay düzenledi. Çalıştaya çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve öğretim görevlileri katıldı. Çalışay'ın açılış konuşmasını DİSA'dan Nejdet İpekyüz ile Helsinki Yurttaşlar Derneği'nden Ümit Fırat gerçekleştirdi.

YERELİN GÜÇLENMESİ

Açılış konuşması ardından çalıştayın amacına değinen Helsinki Yurttaşlar Derneği'nden Emel Kurma, yerel güçlendirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Türkiye'de merkezden yönetimin hatalar ile dolu olduğunu belirten Kurma, "Devlet Kamu'nun düşündüğü konuları önemsemiyor. Bu konuda bilgi kıskançlığı taşıyor. Projelerin kararları sürekli kapalı kapılar arkasından verilmekte" dedi. Demokratik özerklik ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin korkulacak bir şey olmadığını dile getiren Kurma, bu konuların tartışılmaya açılmasının önemine değindi.

'MÜCADELEYE DEVAM'

Prof. Dr. Murat Belge, yerelden demokrasinin gelişmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin AKP iktidarı döneminde inşaat şantiyesi haline geldiğini ifade eden Belge, Gezi direnişine yol açan uygulamaların da bu politikalardan kaynaklandığını söyledi. AKP'nin projelerini eleştiren Belge, "Halka sorulmadan doğayı tahrip eden projeler yurttaşlardan tepki aldı" dedi. AKP'nin doğayı tahrip eden uygulamalarının yanlış olduğunu belirten Belge, "mücadeleye devam" diyerek konuşmasını tamamladı. Çalıştayda Diyarbakır Surları ve Hevsel bahçelerine ilişkin bir konuşma yapan Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Alan Yönetimi Başkanı Nevin Soyukaya ise, doğal mirasların korunmasının önemine işaret etti. Dicle vadisine ilişkin alınan kararlara değinen Soyukaya, Diyarbakır surlarının UNESCO tarafından tescillenmesi ile bir çok sorunun çözüleceğini belirtti. Dicle vadisindeki alanları tehdit eden unsurları anlatan Soyukaya, Dicle Nehri üzerinde yapılmak istenen ve yapılan HES'lerin vadiye büyük zararlar verdiğinin altını çizdi. Soyukaya, nehir üzerinde yapılan 1, 2 ve 3 nolu HES'lerden 2 nolu olan santralin iptal edildiğini 1 ve 3 nolu santrallerinde iptal edilmesi için girişimlerinin sürdüğünü ifade etti.

'KIRKLAR DAĞINDAKİ SORUN YERELDEN ÇÖZÜLMELİ'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Dicle Vadisi'nin rezerv alanı olarak onaya açıldığına dikkat çeken Soyukaya, "Bizde Belediye olarak mahkemeye itirazlarımızı yaptık. Mahkeme de bizi haklı gördü ve bu alanın rezerv alanı olarak kullanılamayacağına hükmetti" dedi. Dicle Vadisi projesinin belediye tarafından ortaya çıktığını ancak doğaya zarar verebilir endişesi ile bu projenin geri çekildiğini söyleyen Soyukaya, hükümetin ve bakanlıkların bu projeyi uygulamaya çalıştığını belirtti. Kırklar Dağı'ndaki yapılaşmalara da değinen Soyukaya, "Burada yanlış imar planı yapıldı ve bu sorun yerelden çözülmelidir" diye konuştu. Soyukaya, kum ocaklarının da vadiye zarar verdiğini sözlerine ekledi. Çalıştay'da söz alan STK temsilcileri ise, kentin yoksul kesimlerinde yapılan yapılaşmaları eleştirerek buraların yıkılmasını önerdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz