Görüş Bildir

Dünya mirasına geri sayım başladı

Tarihte ilk olarak 5 bin yıl önce Asurlular tarafından yapılan ve daha sonra değişik medeniyetler tarafından onarılarak günümüze kadar gelebilen Diyarbakır surları ve hevsel bahçeleri UNESCO Dünya Kültür Mirası'na aday. Adaylık için resmi prosedürler tamamlanırken, gerekli olan görsel materyaller de hazırlanıp UNESCO temsilciliğine bu günlerde gönderilecek.

Dünya mirasına geri sayım başladı

DİYARBAKIR-Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Yerel Gündem 21 Kent Konseyi, DİSİAD (Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği) ve DTSO (Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası)'nın girişimiyle başlatılan Amed surları ve hevsel bahçelerinin UNESCO Dünya Mirası listesine girmesi için çalışmalar son hızla sürüyor.

EMİTT fuarı ve ardından yapılan "Diyarbakır Kalesi Tarihi Kenti" toplantıları ardından, UNESCO'nun Geçici Kültür Mirası Listesi'nde olan Diyarbakır surlarının kalıcı listeye alınması için, gerekli prosüdürler tamamlandı.

DİYARBAKIR'IN TANITIMI

UNESCO'ya bu konuda danışmanlık yapan Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS)'ni temsilen aralarında Portekiz, İspanya, Yunanistan, Almanya, İtalya, İsveç, Norveç, Amerika, Kanada ve Mısır gibi 15 ayrı ülkeden gelen 55 üyesi, 11-14 Nisan tarihleri arasında Büyükşehir ve Valiliğin daveti üzerine Diyarbakır'a gelerek toplantı yapmış ve incelemelerde bulunmuştu.

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Murat Alökmen Diyarbakır surları ve hevsel bahçelerinin UNESCO dünya listesine alınması için taslak dosyanın Kültür Bakanlığı’na intikal ettiğini belirterek, "Önümüzdeki bir buçuk yıl içerisinde UNESCO değerlendirmesini yapacak. Kentimiz Diyarbakır surları ve hevsel bahçeleri olarak Dünya Miras listesinde yer alacak. Nisan ayında yapmış olduğumuz ICOFORT toplantısıyla da bunun yeşil ışığını almıştık. Ama bu yapı rezerv alanı demek bizim UNESCO Dünya Miras alanı sınırımızın da tam ortasında yer alıyor. Eğer yapı rezerv alanı bu şekilde devam ederse bizim UNESCO dosyamızın çöpe atılması gibi bir sonucu doğuruyor" dedi.

SURLAR VE HEVSEL BAHÇESİ

Diyarbakır surları ve hevsel bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınması için Diyarbakır'da sürdürülen çalışmalar kapsamında, bir dizi seminer ve toplantının ardından anketler düzenlenmişti. Ardından da gerekli görsel materyal için de hem surların hem de hevsel bahçelerinin fotoğraf ve görüntüleri değişik mevsimlerde çekilmiş, bu görsel materyallere havadan çekilenler de dahil edilmişti. Resmi olarak Şubat 2014 tarihinde bitecek başvuru süresi öncesinde hazırlanan materyallerin tamamlanması ardından, resmi başvurunun bugünlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığı ile UNESCO'ya yapılması bekleniyor.

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi