Faizsiz kredi heyecanı!

Farklı din ve kültüre sahip insanların tarih boyunca bir arada yaşadığı, kaybolmaya yüz tutan birçok meslek dalının devam ettirilmeye çalışıldığı Mardin'de esnaf, Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı yeni esnaf kredisini memnuniyetle karşıladı

Faizsiz kredi heyecanı!
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kaybolmaya yüz tutan mesleklere yönelik açıkladığı hibe kredisi fırsatı, bakırcılık, kalaycılık, takunyacılık, semercilik ve telkari işlemeciliği gibi mesleklerin halen yaşatıldığı Mardin'de memnuniyetle karşılandı.

Kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve yeni girişimcilere sıfır faizli kredi uygulamasının başlamasından heyecan duyan esnaf, bu fırsatı değerlendirerek hem işini geliştirmeyi hem de istihdama katkı sunmayı hedefliyor.

Alışveriş merkezlerinde esnaf ve sanatkarlara en az yüzde 5 yer ayrılması zorunluluğu getirilmesi ve rayicinin dörtte biri oranında kiralama imkanı sunulması esnafı rahatlattı.

- "Bayram sevinci gibi oldu" Mardin Esnaf Ve Sanatkar Odalar Birliği (MESOB) Başkanı Doğan Gazan, birçok medeniyete beşiklik eden tarihi kent Mardin'de el sanatlarının büyük önem taşıdığını söyledi.

Gazan, Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarının esnafın umutlarını artırdığına işaret ederek, bu sayede yok olmaya yüz tutmuş birçok meslek dalının yeniden hayat bulabilmesinin önünün açıldığını dile getirdi.

Mardin'de özelikle, bakırcılık, semercilik, demircilik, telkari işlemeciliği gibi sanatların son demlerini yaşandığını, bu sanatları yapanların yaş ortalamasının oldukça yüksek, sayılarının ise gün geçtikçe düştüğünü kaydeden Gazan, şöyle dedi:

"Başbakanımızın yaptığı açıklamaları olumlu buluyoruz. Esnafımız için çok yararlı ve sevindirici bir olay. Esnaf için bu bayram sevinci gibi oldu. Özellikle yok olmaya yüz tutmuş birçok mesleğimiz yeniden canlanacak. Bu destek istihdama da katkı sunacak."

- "Devlet desteğiyle bu mesleği yaşatmaya devam edeceğiz" Mardin'in son takunya ustası Şeyhmus Sara (75) yarım asrı aşkın süredir takunya yaptığını söyledi. Sara, eskiden işlemeli güzel takunyalar yaptıklarını, şimdilerde ise teknoloji ile yarışamadıklarını kaydederek, mesleklerini sürdürmek için desteğe ihtiyaç duyduklarını anlattı.

"Başbakanın bu konuda açıklamaları bizi mutlu etti" diyen Sara, devlet yardımıyla bu mesleğin devam edecek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mardin'de 44 yıllık semerci ustası Mustafa Üzrek de, ilde bu işi yapan iki kişiden biri olduğunu vurgulayarak, başbakanın destek açıklamalarından heyecan duyduğunu belirtti.

"Zor zamanlarda devletin eline sarılmak istiyoruz" ifadesini kullanan Üzrek, özellikle bölgedeki esnafın bu desteğe büyük ihtiyaç duyduğunu aktardı.

Demirci ustası Abdulkadir Gökbalık ise 40 yıldır mesleğini sürdürdüğünü ifade ederek, gençlerin bu mesleklere ilgi duymadığını ancak desteklerle bu sanatlara yönlendirilmelerinin sağlanabileceğini kaydetti.

En büyük isteklerinin bu olduğunu dile getiren Gökbalık, bu tür meslekleri bilen insanların sayısının günden güne azaldığını söyledi.

Bakır ustası Ahmet Özcan da 10 yaşında babasından öğrendiği bu mesleği gelecek kuşaklara taşımak istediğini ifade etti.

Başbakanın açıklamalarını takdirle karşıladıklarını anlatan Özcan, geleceğe dair umutlarının arttığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz